Τεχνολογία

Google Earth: Γυρίστε το χρόνο πίσω με τη νέα υπηρεσία του Google Earth [pic,vid]

Google Earth: Γυρίστε το χρόνο πίσω με τη νέα υπηρεσία του Google Earth [pic,vid]

Google Earth: Με τη νέα υπηρεσία οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη μας σε βάθος 37 ετών.

Η Google χθες διέθεσε προς το κοινό τη νέα υπηρεσία Timelapse του Google Earth που επιτρέπει στους χρήστες να «γυρίσουν πίσω το χρόνο» και να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη μας σε βάθος 37 ετών.

Μέσα από το Timelapse, η Google παρέχει σε κυβερνήσεις, ΜΚΟ, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητές ένα πολύτιμο εργαλείο που θα μας παρακινήσει να αντιμετωπίσουμε μερικά από τα πιο πιεστικά παγκόσμια θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή. Επίσης, κάθε χρήστης της νέας αυτής υπηρεσίας θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης βίντεο και εικόνων από το Timelapse για δική του χρήση.

Το Timelapse είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο http://goo.gle/timelapse.

Η Ρεμπέκα Μουρ, διευθύντρια των Google Earth και Earth Engine & Outreach εξηγεί:

«Τα τελευταία 15 χρόνια, δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν στραφεί στο Google Earth για να απολαύσουν συναρπαστικές όψεις του πλανήτη μας από αμέτρητες διαφορετικές γωνίες. Έτσι, μπορεί κι εσείς να έχετε βρεθεί κάποια στιγμή στην κορυφή του Έβερεστ ή να έχετε πετάξει πάνω από την πόλη όπου γεννηθήκατε. Γιατί, από τότε που παρουσιάσαμε το Google Earth, εστιάζουμε στη δημιουργία ενός τρισδιάστατου αντίγραφου του κόσμου, που αντικατοπτρίζει τον πλανήτη μας με μοναδική λεπτομέρεια, τονίζοντας τα στοιχεία του που μας προτρέπουν να δημιουργήσουμε μια θετική αλλαγή.

Μέσα από τη μεγαλύτερη ενημέρωση που έγινε στο Google Earth από το 2017, μπορείτε πλέον να δείτε τον πλανήτη μας και μέσα από μια εντελώς νέα διάσταση – το χρόνο. Με τη λειτουργία Timelapse, έχουν ενσωματωθεί στο Google Earth 24 εκατομμύρια δορυφορικές φωτογραφίες των τελευταίων 37 ετών, δημιουργώντας μια διαδραστική εμπειρία τεσσάρων διαστάσεων. Πλέον, ο καθένας μπορεί να παρακολουθεί το χρόνο να εξελίσσεται παντού στον κόσμο, με έναν τρόπο που συνοψίζει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πλανητικών αλλαγών.

Ο πλανήτης μας αντιμετώπισε ραγδαίες περιβαλλοντικές αλλαγές τον τελευταίο μισό αιώνα – περισσότερες από κάθε άλλη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Πολλοί από εμάς βιώσαμε αυτές τις αλλαγές στις κοινότητες μας – προσωπικά, ήμουν μεταξύ των χιλιάδων κατοίκων της Καλιφόρνια που εγκατέλειψαν πέρσι τα σπίτια τους εξαιτίας των πυρκαγιών. Άλλοι αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής ως κάτι αόριστο και μακρινό, όπως το λιώσιμο των πάγων και η συρρίκνωση των παγετώνων. Με το Timelapse στο Google Earth, έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα του μεταβαλλόμενου πλανήτη μας στις άκρες των χεριών μας – μια εικόνα που δείχνει όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις, καθώς και τη μαγευτική ομορφιά των φυσικών φαινομένων σε βάθος δεκαετιών.

Προκειμένου να εξερευνήσετε την εφαρμογή Timelapse στο Google Earth, πηγαίνετε στο g.co/Timelapse. Χρησιμοποιώντας την εύχρηστη μπάρα αναζήτησης, μπορείτε να δείτε το χρόνο σε κίνηση, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη θέλετε.

Μπορείτε επίσης να μπείτε στο Google Earth και να πατήστε πάνω στο εικονίδιο που είναι σαν πηδάλιο πλοίου για να ανοίξει το Timelapse στο Voyager, την αφηγηματική πλατφόρμα μας. Εκεί θα βρείτε και τις διαδραστικές ξεναγήσεις μας. Έχουμε επίσης ανεβάσει πάνω από 800 δισδιάστατα και τρισδιάστατα βίντεο με Timelapse, για δημόσια χρήση, στο g.co/TimelapseVideos. Μπορείτε να επιλέξετε όποιο θέλετε και να το δείτε είτε σε μορφή έτοιμου για προβολή MP4 ή με την ησυχία σας στο YouTube. Ανυπομονούμε να δούμε το πώς,  κυβερνήσεις, ερευνητές, εκδότες, εκπαιδευτικοί και άνθρωποι με επιρροή θα χρησιμοποιήσουν το Timelapse στο Google Earth για να ρίξουν φως στα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Κατανοώντας τις αιτίες των αλλαγών της Γης

Συνεργαστήκαμε με τους ειδικούς του εργαστηρίου CREATE  του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, τόσο για να δημιουργήσουμε την τεχνολογία που κατέστησε δυνατή τη λειτουργία του Timelapse, όσο και για να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που μας δείχνει.

Προσπαθώντας λοιπόν να αντιληφθούμε τι συμβαίνει στον Πλανήτη Γη, καταλήξαμε σε 5 θέματα: δασικές αλλαγές, αστική ανάπτυξη, ανοδικές θερμοκρασίες, πηγές ενέργειας, καθώς και ευθραυστότητα της ομορφιάς του κόσμου μας. Για κάθε ένα από αυτά, το Google Earth προσφέρει μια ξενάγηση που βοηθά στο να είναι πιο κατανοητό.

Βάζοντας το χρόνο της Γης στην παλάμη του χεριού μας

Η δημιουργία ενός βίντεο timelapse που να περιλαμβάνει όλο τον πλανήτη, απαίτησε μια σημαντική ποσότητα από αυτό που ονομάζουμε “pixel crunching” στο Earth Engine, την πλατφόρμα της Google για γεωεπισκοπική ανάλυση. Για να προσθέσουμε κινούμενο φωτογραφικό υλικό Timelapse στο Google Earth, συλλέξαμε περισσότερες από 24 εκατομμύρια δορυφορικές εικόνες, από το 1984 έως το 2020 – κάτι που αντιπροσωπεύει τετράκις εκατομμύρια pixels. Συνολικά, χρειάστηκαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια ώρες επεξεργασίας σε χιλιάδες μηχανήματα του Google Cloud για να συνθέσουμε 20 petabytes δορυφορικών εικόνων σε ένα μόνο βίντεο-μωσαϊκό, μεγέθους 4,4 terapixel – το αντίστοιχο δηλαδή 530.000 βίντεο σε ανάλυση 4K! Μάλιστα, όλοι αυτοί οι υπολογισμοί έγιναν στα κέντρα δεδομένων μας, που αντισταθμίζονται με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος, ως μέρος των δεσμεύσεων μας να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς άνθρακα.

Από ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το Timelapse στο Google Earth είναι το μεγαλύτερο βίντεο του πλανήτη – για τον πλανήτη! Γι’ αυτό και η δημιουργία του απαίτησε μια πραγματικά έξω-πραγματικής διάστασης συνεργασία. Πρόκειται για ένα έργο που κατέστη δυνατό χάρη στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανοιχτά και προσβάσιμα δεδομένα, καθώς και στις ηράκλειες προσπάθειές τους να στείλουν στο διάστημα πυραύλους, δορυφόρους και αστροναύτες, με σκοπό την εξερεύνηση και την κατάκτηση γνώσης. Το Timelapse του Google Earth δε θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη Nasa και το πρόγραμμα Landsat της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, το πρώτο (και μεγαλύτερο σε διάρκεια) στον κόσμο μη στρατιωτικό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης στον κόσμο, καθώς και το πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαθέτει τους δορυφόρους Sentinel.

Τι μπορείτε να κάνετε με το Timelapse;

Καλούμε όλους τους ανθρώπους να πάρουν το Timelapse στα χέρια τους και να το μοιραστούν με όλους -απολαμβάνοντας τα εναλλασσόμενα σχήματα των ακτογραμμών, παρακολουθώντας την ανάπτυξη των μέγα-πόλεων ή ακολουθώντας τα ίχνη της αποψίλωσης των δασών. Το Timelapse του Google Earth έχει να κάνει με το να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να αξιολογούμε την υγεία και ευεξία του μοναδικού σπιτιού μας στο σύμπαν. Είναι ένα εργαλείο που μας εκπαιδεύει και, ταυτόχρονα, μας εμπνέει να δράσουμε.

Η οπτική μαρτυρία στοχεύει απευθείας στον πυρήνα της συζήτησης αυτής, με έναν τρόπο που  οι λέξεις δε θα μπορέσουν να εξηγήσουν ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα. Πάρτε για παράδειγμα τη δουλειά της Liza Goldberg, που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις εικόνες του Timelapse για να διδάξει την κλιματική αλλαγή. Ή το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 2020, “Nature Now”, που χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες  για να αναδείξει το όλο και μεγαλύτερο αποτύπωμα της ανθρωπότητας στον πλανήτη.

Το Timelapse στην επόμενη δεκαετία

Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, την επόμενη δεκαετία θα ενημερώνουμε το Google Earth σε ετήσια βάση με νέες εικόνες Timelapse. Ελπίζουμε πως αυτή η νέα οπτική του πλανήτη μας θα αποτελέσει ευκαιρία για διάλογο και θα αλλάξει την αντίληψή μας για μερικά από τα πιο πιεστικά παγκόσμια θέματα».

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η google τιμά τον Γουτεμβέργιο με αφιέρωμα στην doodle

Google doodle: Γιορτάζουν τα 151 χρονιά του μουσείου τέχνης

Το Youtube της Google στη μάχη κατά του κορωνοϊού επιτίθεται κατά της ανευθυνότητας των αξιωματούχων για τη δημόσια υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων των DarkSide

Κυβερνοεπιθέσεις: Σύμφωνα με αναρτήσεις των χάκερ στον σκοτεινό ιστό, τουλάχιστον 750 gigabyte δεδομένων παραβιάστηκαν κατά την επίθεση στο γαλλικό παράρτημα της Toshiba.

Το Zoom αποκτά πρόσβαση στο ειδικό API της Apple για την κάμερα iPad

Zoom: Το Zoom αποτέλεσε μία από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες που χρησιμοποιήθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και τώρα έχει αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ειδικό iPadOS API που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί την κάμερα του iPad, ενώ η εφαρμογή χρησιμοποιείται σε λειτουργία πολλαπλών εργασιών Split View.

Μπορούν τα παιχνίδια να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση του εμβολίου;

Εμβόλια παραπληροφόρηση παιχνίδια: Η Soraiya Verjee, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Sea Monster μας λέει πώς τα παιχνίδια μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα για την υγεία και να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση των εμβολίων. Ακολουθώντας την παγκόσμια εξάπλωση του COVID-19, έχουν εξαπλωθεί θεωρίες παραπληροφόρησης και συνωμοσίας σχετικά με την προέλευσή της, όπως τα κυτταρικά δίκτυα 5G που […]

Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει σαφώς να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Ο Keely συνιστά: «Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει σαφώς να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να εξετάσουν τι άλλο μπορούν να κάνουν για να διατηρήσουν τους εαυτούς τους, τους ασθενείς τους και άλλους ενδιαφερόμενους ασφαλέστερους».

Τι λένε τα στοιχεία για το ρεκόρ των κερδών της Amazon

Amazon: Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 44%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε πωλήσεις από το 2011. Τα νούμερα αυτά καταγράφηκαν την ώρα που ο κορωνοϊός σάρωνε τον πλανήτη. Με τις χώρες και τα κράτη να βρίσκονται σε lockdown οι πολίτες στράφηκαν στις online αγορές. Μάλιστα, περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον Prime συνδρομητές στην Amazon.

Παραμένει το drone της Nasa για έρευνες στον Άρη

Για πρώτη φορά ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα ταξίδεψε σε άλλον πλανήτη. Το Ingenuity, το drone της αποστολής Perseverance της NASA, έφτασε στον Άρη μαζί με τον ρομποτικό εξερευνητή που τον μετέφερε εκεί.

Καμπανάκι για μονοπωλιακούς περιορισμούς στο App Store από την ΕΕ

Apple: Οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κατηγόρησαν την Πέμπτη την Apple ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού καταστήματος App Store, στην πρώτη από μια σειρά τεσσάρων υποθέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλά πρόστιμα και αλλαγή πρακτικών.

Επέστρεψε στη Γη η κάψουλα της SpaceX

SpaceX: Η διαστημική κάψουλα προσθαλασσώθηκε στις 02:56 τοπική ώρα (09:56 ώρα Ελλάδος) στον Κόλπο του Μεξικού, ανοιχτά της Πάναμα Σίτι, στην Φλόριντα, έπειτα από πτήση εξίμισι ωρών από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σύμφωνα με τη Nasa. Οι Αμερικανοί Μάικλ Χόπκινς, Βίκτορ Γκλόβερ, Σάνον Ουόκερ και ο Ιάπωνας Σοίτσι Νογκούτσι ήταν τον Νοέμβριο οι πρώτοι αστροναύτες «επιχειρησιακής» αποστολής που μεταφέρθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από την διαστημική εταιρεία του Ίλον Μασκ, η οποία καθιερώθηκε ως απαραίτητος εταίρος της Nasa.