Τεχνολογία

Γενετική AI: Οι 3 πιο καυτές περιοχές στην υγειονομική περίθαλψη

Γενετική AI: Οι 3 πιο καυτές περιοχές στην υγειονομική περίθαλψη

Γενετική AI: Γρήγορες εξελίξεις στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναφέρεται σε τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να παράγει περιεχόμενο όπως κείμενο, εικόνες και ήχος.

Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη με γρήγορες εξελίξεις στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναφέρεται σε τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να παράγει περιεχόμενο όπως κείμενο, εικόνες και ήχος. Ενώ ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης έχει τη φήμη ότι είναι διαβόητα αργός στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, ο τομέας φαίνεται να έχει γυρίσει νέο φύλλο όταν πρόκειται γι’ αυτήν την κατηγορία τεχνητής νοημοσύνης.

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος παραδειγμάτων που δείχνουν ότι ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης αγκαλιάζει με ενθουσιασμό τα νέα αναπτυσσόμενα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Μερικά περιλαμβάνουν την Epic ενσωμάτωση του GPT-4 στο ηλεκτρονικό της αρχείο υγείας, το Google Cloud και η Mayo Clinic που εγκαινιάζουν μια παραγωγική συνεργασία με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη και τη γεννήτρια startup τεχνητής νοημοσύνης Hippocratic AI που συγκεντρώνει 50 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση εκκίνησης από την General Catalyst και τον Andreessen Horowitz.

Κατά την άποψη της αναλύτριας του CB Insights, Anjalika Komatireddy, υπάρχουν τρεις βασικοί τομείς του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης όπου η γενετική τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται περισσότερο — όσον αφορά τόσο τη χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου όσο και την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας. Συζήτησε αυτούς τους τρεις τομείς την Τρίτη κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου.

Ο πρώτος τομέας που εντόπισε ο Komatireddy είναι η παροχή φροντίδας και η πλοήγηση. Είπε ότι τα περισσότερα από τα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης που εμφανίζονται σε αυτόν τον τομέα μπορούν να θεωρηθούν ως «συν-πιλότοι τεχνητής νοημοσύνης για τους γιατρούς», που σημαίνει ότι βοηθούν στην αυτοματοποίηση των ροών εργασίας EHR για τους γιατρούς.

Ορισμένες εταιρείες επιδιώκουν να μετριάσουν την κλινική επιβάρυνση μέσω της περίληψης της ιατρικής συνομιλίας — η Komatireddy επεσήμανε τις Nuance, Abridge και Corti. Άλλοι επικεντρώνονται στην ιατρική κωδικοποίηση, όπως το Suki, το DeepScribe και το Regard, και κάποιοι ειδικεύονται σε ιατρικές ερωτήσεις και απαντήσεις, όπως το Atropos Health και το Med-PaLM της Google, εξήγησε.

«Τώρα, αν σκεφτούμε πού οδεύει η αγορά, νομίζω ότι θα δούμε περισσότερη ενοποίηση στο μέλλον, καθώς αυτοί οι προμηθευτές προσπαθούν να γίνουν ένα ενιαίο κατάστημα για αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά ΗΜΥ. Και νομίζω ότι μπορούμε επίσης να περιμένουμε να δούμε κληρονομικούς κατεστημένους φορείς, όπως η Epic, να προσθέτουν περισσότερες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση αυτών των λειτουργιών», δήλωσε ο Komatireddy.

Ο επόμενος τομέας που τόνισε είναι η ψηφιακή θεραπευτική και τα εργαλεία ευεξίας — η Komatireddy είπε ότι αυτός ο υποτομέας παράγει μια σειρά από «συντρόφους AI». Το Replika, ένα chatbot που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους χρήστες συναισθηματική υποστήριξη, είναι ένα παράδειγμα εταιρείας σε αυτόν τον χώρο.

Ωστόσο, ο Komatireddy επεσήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων σε υπηρεσίες ψυχικής και συναισθηματικής υγείας. Αναφέρθηκε σε κάποιο κακό τύπο που έλαβε το Replika το 2020, αφού το chatbot ενθάρρυνε ορισμένους χρήστες να αντιμετωπίσουν επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως φόνο και αυτοκτονία.

«Αυτό θέτει το ερώτημα: είναι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έτοιμη για φροντίδα ψυχικής υγείας;» ρώτησε ο Κορματιρέντι. Ο τελευταίος τομέας του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ο Kormatireddy προσδιόρισε ότι βιώνει μια αναταραχή παραγωγικής δραστηριότητας τεχνητής νοημοσύνης είναι η έρευνα και η ανάπτυξη φαρμάκων. Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν γενετική τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν τις ιδιότητες των νέων πρωτεϊνών και φαρμάκων, εξήγησε.

«Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στη βελτιστοποίηση των νέων υποψηφίων για φάρμακα πιο γρήγορα», δήλωσε. Τους τελευταίους μόλις μήνες, ο φαρμακευτικός τομέας έχει δει «ένα σωρό νέες εξόδους σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε ο Kormatireddy. Για παράδειγμα, η Recursion Pharmaceuticals απέκτησε πρόσφατα δύο νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης με έδρα τον Καναδά, την Cyclica και τη Valence, για να βελτιώσει τις δυνατότητες ανακάλυψης φαρμάκων. Άλλες συμφωνίες που επεσήμανε περιλαμβάνουν την εξαγορά της InstaDeep από την BioNTech και της IPO της Insilico Medicine.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτοποριακή νέα εποχή στην ανίχνευση καρκίνου

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να ξαναγράψετε το γενετικό σας πεπρωμένο;

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο αυξάνονται οι τεχνολογικές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης

Το DNA μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς τι έτρωγε ένα άτομο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεθοδολογία καρδιαγγειακής θεραπείας στην Ινδία με την συμβολή της ιαπωνικής τεχνολογίας

Καρδιαγγειακή Θεραπεία: Η προληπτική παρέμβαση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για αυτή την ασθένεια λόγω του αυξημένου κινδύνου αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών και θανάτων και επειδή η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ γρήγορη. 

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.