Τεχνολογία

Εγκέφαλος τεχνολογία: Eμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε ασθενή χωρίς επικοινωνία να “μιλήσει”

Εγκέφαλος τεχνολογία: Eμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε ασθενή χωρίς επικοινωνία να “μιλήσει”

Εγκέφαλος τεχνολογία: Μέσα από το πείραμα του Δρ. Chaudhary, ο άνδρας είχε μάθει να επιλέγει, όχι απευθείας με τα μάτια του αλλά με το να φαντάζεται τα μάτια του να κινούνται, μεμονωμένα γράμματα από τη σταθερή ροή που έδινε ο υπολογιστής γράμμα προς γράμμα.

Πρόσφατα ένας άνδρας σε μια πλήρως εγκλωβισμένη κατάσταση ήταν σε θέση να διατυπώσει λέξεις και προτάσεις χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις του. Το 2020 ο Ujwal Chaudhary, ένας βιοϊατρικός μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Tübingen και στο Wyss Centre for Bio and Neuroengineering στη Γενεύη, παρακολούθησε τον υπολογιστή του με έκπληξη καθώς αποκαλύφθηκε ένα πείραμα για το οποίο είχε περάσει χρόνια για να το ερευνήσει. Ένας 34χρονος παράλυτος ξάπλωσε ανάσκελα στο εργαστήριο, με το κεφάλι του συνδεδεμένο με ένα καλώδιο σε έναν υπολογιστή. Μια συνθετική φωνή ξαφνικά ακούστηκε και άρχισε να προφέρει γράμματα στα γερμανικά.

 

Ο ασθενής είχε διαγνωστεί λίγα χρόνια νωρίτερα με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, η οποία οδηγεί στον προοδευτικό εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων που εμπλέκονται στην κίνηση. Ο άνδρας είχε χάσει την ικανότητα να κινεί ακόμη και τους βολβούς των ματιών του και ήταν εντελώς ανίκανος να επικοινωνήσει ή απλά έτσι φαινόταν. Μέσα από το πείραμα του Δρ. Chaudhary, ο άνδρας είχε μάθει να επιλέγει, όχι απευθείας με τα μάτια του αλλά με το να φαντάζεται τα μάτια του να κινούνται, μεμονωμένα γράμματα από τη σταθερή ροή που έδινε ο υπολογιστής γράμμα προς γράμμα. Τα γράμματα εμφανιζόντουσαν ένα κάθε λεπτό περίπου και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να  διατυπώσει λέξεις και προτάσεις. Ο Δρ Chaudhary και ο Dr. Birbaumer διεξήγαγαν δύο παρόμοια πειράματα το 2017 και το 2019 σε ασθενείς που δεν είχαν κανενός ε΄δους επικοινωνία για χρόνια και ανέφεραν ότι ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν.

Σημείωσαν επίσης ότι σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε το 2017, η δική τους ομάδα είχε περιγράψει ότι ήταν σε θέση να επικοινωνεί με ασθενείς σε κώμα, με βασικές απαντήσεις «ναι» ή «όχι». Τα αποτελέσματα υπόσχονται πιθανώς ασθενείς σε παρόμοιες καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων ελάχιστης συνείδησης και κώματος, καθώς και του αυξανόμενου αριθμού ατόμων που διαγιγνώσκονται με παρόμοια προβλήματα παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει τις 300.000 έως το 2040. Είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα που ναι μεν έχει καταφέρει να εξιτάρει ακόμα και τους πιο δύσπιστους σε αυτόν τον τομέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστούν οι έρευνες σε πειραματικό σχέδιο μέχρι να φέρουν ακριβή θεμιτά αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καλύτερη ποιότητα ζωής ως ενήλικες για παιδιά εξωσωματικής γονιμοποίησης

Οι σύγχρονες κοινωνίες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την επαλήθευση ταυτότητας αγνοώντας ίσως τους κινδύνους

Παρατηρώντας τις αναμνήσεις στις συνάψεις του εγκεφάλου

Νέα πρωτόκολλα για την καταγραφή της νευρικής δραστηριότητας με Neuropixels

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Ρομποτικά προσθετικά υπόσχονται ανακούφιση

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Καναδοί επιστήμονες αποκαλύπτουν την ανάπτυξη ενός νέου τύπου προσθετικής χρησιμοποιώντας μαλακή ρομποτική με δυνατότητα μικρορευστοποίησης που υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τα έλκη του δέρματος και τον πόνο σε ασθενείς με διαβήτη που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό μεταξύ του αστραγάλου και του γόνατος.

Η έλλειψη κλινικών στοιχείων αποτελεί μεγάλο κενό στην ψηφιακή υγεία

Ιατρική περίθαλψη: Η χρηματοδότηση των αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής υγείας αυξήθηκε πέρυσι παρά τις μελέτες που βρήκαν μικρή κλινική επικύρωση και έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων ότι οι λύσεις ψηφιακής υγείας είναι αποτελεσματικές.

5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι' αυτές

Υγεία τεχνολογία: Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους.

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Startups πένθος: Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πενθεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρηματικά μοντέλα.

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία:Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον και, ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Ακριβής διάγνωση όγκων εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ταξινόμηση των όγκων του εγκεφάλου - και επομένως η επιλογή των βέλτιστων επιλογών θεραπείας - μπορεί να γίνει πιο ακριβής μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με φυσιολογική απεικόνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cancers και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner για Επιστήμες Υγείας (KL Krems).

Κατανόηση της συναπτικής διαβίβασης με υπερυπολογιστή

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες συνδέσεις με άλλους νευρώνες. Οι βαθμονομημένες αλληλεπιδράσεις αυτών των νευρώνων είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται οι σκέψεις. Στόχος του Jose Rizo-Rey, καθηγητή Βιοφυσικής στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι κατανοήσει πώς συμβαίνει η ενεργοποίηση της σκέψης.