Τεχνολογία

E-tattoo παλάμης: Πρωτοποριακό gadget μπορεί να καταλάβει πότε είστε αγχωμένοι

E-tattoo παλάμης: Πρωτοποριακό gadget μπορεί να καταλάβει πότε είστε αγχωμένοι

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα e-tattoo με βάση το γραφένιο που προσκολλάται στην παλάμη, είναι σχεδόν αόρατο και συνδέεται με ένα έξυπνο ρολόι, ανιχνεύοντας το άγχος.

Οι παλάμες μας λένε πολλά για τη συναισθηματική μας κατάσταση, καθώς τείνουν να ιδρώνουν όταν οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι ή νευρικοί. Αυτή η αντίδραση χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του συναισθηματικού στρες και τη βοήθεια ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά οι συσκευές που το κάνουν τώρα είναι ογκώδεις, αναξιόπιστες και μπορούν να διαιωνίσουν το κοινωνικό στίγμα κολλώντας πολύ ορατούς αισθητήρες σε εμφανή σημεία του σώματος. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας A&M έχουν εφαρμόσει την αναδυόμενη τεχνολογία ηλεκτρονικού τατουάζ (e-tattoo) σε αυτόν τον τύπο παρακολούθησης, γνωστό και ως ηλεκτροδερμική δραστηριότητα ή ανίχνευση EDA.

Σε μια νέα εργασία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Communications, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα e-tattoo με βάση το γραφένιο που προσκολλάται στην παλάμη, είναι σχεδόν αόρατο και συνδέεται με ένα έξυπνο ρολόι. «Είναι τόσο ανεμπόδιστο που οι άνθρωποι ξεχνούν μερικές φορές ότι τις φορούσαν και επίσης μειώνει το κοινωνικό στίγμα της χρήσης αυτών των συσκευών σε τόσο εμφανή σημεία στο σώμα», δήλωσε ο Nanshu Lu, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικής Αεροδιαστημικής και Μηχανικής Μηχανικής και επικεφαλής του η εργασία. Η Lu και οι συνεργάτες της προχωρούν εδώ και πολλά χρόνια την τεχνολογία wearable e-tattoo. Το γραφένιο ήταν ένα αγαπημένο υλικό λόγω του πόσο λεπτό είναι και πόσο καλά μετρά το ηλεκτρικό δυναμικό από το ανθρώπινο σώμα, οδηγώντας σε πολύ ακριβείς μετρήσεις.

Όμως, τέτοια εξαιρετικά λεπτά υλικά δεν μπορούν να αντέξουν πολύ, αν και καμία πίεση. Αυτό κάνει την εφαρμογή τους σε μέρη του σώματος που περιλαμβάνουν πολλή κίνηση, όπως η παλάμη/καρπός, δύσκολη. Το μυστικό αυτής της ανακάλυψης είναι πώς το e-tattoo στην παλάμη είναι σε θέση να μεταφέρει με επιτυχία δεδομένα σε ένα άκαμπτο κύκλωμα—σε αυτήν την περίπτωση ένα έξυπνο ρολόι που διατίθεται στο εμπόριο, σε περιβάλλοντα εκτός εργαστηρίου, περιπατητικές. Χρησιμοποίησαν μια οφιοειδής κορδέλα που έχει δύο στρώματα γραφενίου και χρυσού μερικώς επικαλυπτόμενα. Περνώντας την κορδέλα μπρος-πίσω, μπορεί να χειριστεί την καταπόνηση που προκαλείται από τις κινήσεις του χεριού για καθημερινές δραστηριότητες όπως το κράτημα του τιμονιού κατά την οδήγηση, το άνοιγμα των θυρών, το τρέξιμο κ.λπ.

Η τρέχουσα τεχνολογία παρακολούθησης παλάμης χρησιμοποιεί ογκώδη ηλεκτρόδια που πέφτουν και είναι πολύ ορατά ή αισθητήρες EDA που εφαρμόζονται σε άλλα μέρη του σώματος, γεγονός που παρέχει λιγότερο ακριβή ένδειξη. Άλλοι ερευνητές έχουν δοκιμάσει παρόμοιες μεθόδους χρησιμοποιώντας κορδέλες ίσιας γραμμής πάχους νανομέτρων για να συνδέσουν το τατουάζ με έναν αναγνώστη, αλλά δεν κατάφεραν να διαχειριστούν την πίεση της συνεχούς κίνησης. Ο Lu είπε ότι οι ερευνητές εμπνεύστηκαν από την εικονική πραγματικότητα (VR), το gaming και το εισερχόμενο μετασύμπαν για αυτήν την έρευνα. Το VR χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών. Ωστόσο, η ικανότητα της ανθρώπινης επίγνωσης στο VR εξακολουθεί να λείπει από πολλές απόψεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνολογία αναδιαμορφώνει το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης στα ΗΑΕ

Ποια καινούργια τεχνολογικά μέσα βελτιώνουν την ιατρική περίθαλψη;

Οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τη γονιδιακή δραστηριότητα

Πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη της τηλεϋγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μοντέλο AI στοχεύει να προβλέπει τη γεύση των φαρμάκων

Η τήρηση της θεραπείας είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντική με τα αντιβιοτικά, καθώς η διακοπή της θεραπείας θα συμβάλει στη μικροβιακή αντοχή. "Με τα αντιβιοτικά, εάν ο ασθενής δεν το πάρει, ναι, δεν θα βελτιωθεί. Αλλά επίσης θα συμβάλετε στην αντιμικροβιακή αντοχή", είπε ο Δρ Abdelhakim. «Είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο πρόβλημα για τους υπόλοιπους από εμάς».

Τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία αλλάζει την υγειονομική περίθαλψη

Ιατρική τεχνολογία: Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας με τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το VR/AR, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η ρομποτική ή η νανοτεχνολογία.

Προώθηση της ψηφιακής ισότητας για τη δημιουργία συνδεδεμένων κοινοτήτων

Ψηφιακή ισότητα: Πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι όλα τα άτομα μπορούν να συμμετέχουν στον ψηφιακό κόσμο, ανεξάρτητα από την ικανότητα, την ηλικία, τη φυλή ή το φύλο.

Google ΗΠΑ: Παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία της υγείας των παιδιών

Google ΗΠΑ: Η εφαρμογή της πολιτικής της Google για το ψηφιακό μάρκετινγκ ανθυγιεινών προϊόντων στη χώρα καταγωγής της θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την έκθεση των παιδιών σε αυτό το διαδικτυακό περιεχόμενο.