Τεχνολογία

Ασφάλεια Wi-Fi: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ευπάθειες στο πρωτόκολο ασφάλειας Wi-Fi

Ασφάλεια Wi-Fi: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ευπάθειες στο πρωτόκολο ασφάλειας Wi-Fi

Ασφάλεια Wi-Fi: Νέα έρευνα εντόπισε διάφορα ελαττώματα στην ασφάλεια των συνδέσεων Wi-Fi. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εισβολείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτές τις αδυναμίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα.

Είναι πιθανό ότι τα ελαττώματα επηρέασαν όλες τις συσκευές Wi-Fi. Ο Mathy Vanhoef από το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Άμπου Ντάμι συνεργάστηκε στενά με τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής του κόσμου για την επίλυση των προβλημάτων μέσω νέων ενημερώσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

O Vanhoef, που σχετίζεται με το KU Leuven και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Αμπού Ντάμπι, βρήκε τρεις ευπάθειες στο πρωτόκολλο ασφάλειας Wi-Fi. Εντόπισε επίσης πολλά σφάλματα προγραμματισμού σε συσκευές με συνδέσεις Wi-Fi. Για τη μελέτη, δοκίμασε 75 συσκευές, συμπεριλαμβανομένων smartphones, φορητών υπολογιστών και έξυπνων συσκευών. Όλες οι συσκευές που δοκιμάστηκαν ήταν ευάλωτες σε τουλάχιστον ένα από τα ελαττώματα που ανακαλύφθηκαν.

Οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν στα πρωτόκολλα ασφαλείας Wi-Fi παρέμεναν “κάτω από το ραντάρ” για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Vanhoef τις βρήκε στο τρέχον πρωτόκολλο WPA3, αλλά και σε όλα τα προηγούμενα πρωτόκολλα ασφαλείας, που χρονολογούνται από το 1997. “Τα ελαττώματα επιτρέπουν στους εισβολείς να παρακολουθούν δεδομένα που εισάγετε στο διαδίκτυο”, εξηγεί ο Vanhoef. “Μπορούν να το κάνουν αυτό δημιουργώντας ένα ανασφαλές αντίγραφο ενός ιστότοπου στον οποίο προσπαθείτε να συνδεθείτε, για παράδειγμα”.

Τα σφάλματα προγραμματισμού που βρήκε ο Vanhoef σε συσκευές Wi-Fi είναι ιδιαίτερα προβληματικά για έξυπνες συσκευές και υπολογιστές που δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και πολύ καιρό επειδή είναι ευκολότερο να γίνει εισβολή σε αυτές τις περιπτώσεις. “Εάν γίνει ‘επίθεση’ σε έναν παλιό υπολογιστή με Windows, μπορούν ακόμη και να αποθηκεύσουν όλα τα δεδομένα που εισάγετε σε αυτόν”, εξηγεί ο Vanhoef.

Ενημερώσεις για τη “διόρθωση” των ελαττωμάτων ασφαλείας

Δεν υπάρχει άμεση αιτία ανησυχίας. “Είναι αδύνατο να πει κανείς εάν αυτά τα ελαττώματα έχουν ήδη καταχραστεί. Φαίνεται μάλλον απίθανο γιατί ήταν για καιρό απαρατήρητα”.

Τους τελευταίους εννέα μήνες, ο Vanhoef συνεργάστηκε στενά με πολλές μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένης της Google και της Microsoft, για να διορθώσει τις αδυναμίες στο πρωτόκολλο ασφάλειας. Αυτό συνέβη μέσω της Wi-Fi Alliance, μιας ένωσης εταιρειών πληροφορικής που κατέχουν και ελέγχουν από κοινού το εμπορικό σήμα Wi-Fi. Χθες, ξεκίνησαν τις απαραίτητες ενημερώσεις για να διορθώσουν τα ελαττώματα.

“Αυτή η ανακάλυψη ήρθε ως έκπληξη, επειδή η ασφάλεια των συνδέσεων Wi-Fi έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια”, λέει ο Vanhoef. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον ίδιο τον Vanhoef: το 2017 ανακάλυψε αδυναμίες στο πρωτόκολλο WPA2. “Οι εταιρείες πληροφορικής πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι ακόμη και οι καθιερωμένες τεχνολογίες μπορούν να έχουν ελαττώματα στο σχεδιασμό. Οι συσκευές Wi-Fi θα μπορούσαν επίσης να δοκιμαστούν εκτενέστερα για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα στο μέλλον”, είπε.

Για τους χρήστες του κυβερνοχώρου έχει επίσης μερικές καλές συμβουλές.Είναι κλισέ, αλλά είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε μια “καλή υγιεινή” στον κυβερνοχώρο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει νέες ενημερώσεις και ελέγχετε πάντα ότι ένας ιστότοπος είναι ασφαλής, εάν εισάγετε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως στοιχεία λογαριασμού. Τα δεδομένα δεν μπορούν ποτέ να παρακολουθούνται από ιστότοπους που είναι απόλυτα ασφαλείς. Μπορείτε να αναγνωρίσετε αυτούς τους ιστότοπους από το λουκέτο (padlock) μπροστά από τη διεύθυνση URL στο πρόγραμμα περιήγησής σας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Στη Ρόδο αύριο Καραμανλής-Χαρδαλιάς για τα εγκαίνια της νέας γέφυρας στο Μάκκαρη

Πτωτική τάση στο ιικό φορτίο σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα - Αύξηση στην Κρήτη

Μπλακάουτ στη διεθνή ενημέρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα Windows 11 θα είναι διαθέσιμα από αυτό το καλοκαίρι

Windows 11: Τα Windows 11 παρουσίασε η Microsoft. Η αναβάθμιση από τα Windows 10 θα είναι δωρεάν, όπως ενημέρωσε η εταιρεία. Τα Windows 11 θα είναι διαθέσιμα σε νέους υπολογιστές και μέσω δωρεάν αναβάθμισης από αυτό το καλοκαίρι.

You and Artificial Intelligence: Έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη στο Πεδίον του Άρεως

You and AI: Η έκθεση «You and AI» στο Πεδίον του Άρεως μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε, στην καρδιά της πόλης, καλλιτεχνικά έργα που αμφισβητούν τις φαντασιώσεις μας για την τεχνητή νοημοσύνη, από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 18 Ιουλίου.

Οι 545 ελληνικές παραλίες με «Γαλάζια Σημαία» και πώς θα τις ανακαλύψεις

Visit Greece App: Σε μια ουσιαστική και χρήσιμη αναβάθμιση της επίσημης εφαρμογής του ΕΟΤ «Visit Greece App» προχώρησε το υπουργείο Τουρισμού, ενσωματώνοντας τον κατάλογο με τις 545 παραλίες ανά την Ελλάδα, οι οποίες έχουν βραβευτεί με «Γαλάζια Σημαία».

Έως το 2030 η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ρόβερ στη Σελήνη και αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τουρκία Διάστημα: Ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι ο πύραυλος που θα μεταφέρει το ρόβερ στη Σελήνη, θα κατασκευαστεί στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας μια υβριδική μηχανή που ήδη αναπτύσσεται στη χώρα. Όπως είπε, «σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας μηχανή για να φτάσουμε στο φεγγάρι».

Την Πέμπτη η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον διαστημικό σταθμό της Κίνας

Κίνα: Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη στις 09:22 (σ.σ. 04:22 ώρα Ελλάδας) στην εκτόξευση διαστημόπλοιου με τρεις αστροναύτες και προορισμό τον διαστημικό της σταθμό υπό κατασκευή, για μια πρώτη αποστολή διάρκειας τριών μηνών.

Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν έξυπνο «συναγερμό» που μπορεί να ανιχνεύσει αν κάποιος σε μια αίθουσα έχει Covid

Το κύριο εμπόδιο θα μπορούσε να είναι η τιμή: προς το παρόν, η παραγωγή μιας μόνο συσκευής κοστίζει 5.000 λίρες. Η πιθανή ανακάλυψη έχει πάρει δημοσιότητα στη Μεγάλη Βρετανία καθώς υπουργοί και επιστήμονες γίνονται όλο και πιο δυσοίωνοι σχετικά με την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την πανδημία.

Το νέο διαστημόπλοιο της NASA είναι πιο ψηλό από το Άγαλμα της Ελευθερίας

NASA: Την περασμένη Παρασκευή στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα συναρμολογήθηκε ο νέος πύραυλος της NASA. Πρόκειται για ένα νέο τύπο πυραύλων που θα μεταφέρει αστροναύτες στο φεγγάρι και ακολούθως στον Άρη.