Τεχνολογία

Αναιμία: Ανιχνεύεται νωρίτερα σε παιδιά με χρήση smartphone

Αναιμία: Ανιχνεύεται νωρίτερα σε παιδιά με χρήση smartphone

Αναιμία: Η πιο κοινή αιτία αναιμίας παγκοσμίως είναι η έλλειψη σιδήρου, αλλά συμβάλλουν και άλλες καταστάσεις όπως η απώλεια αίματος, η ελονοσία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. 

Ερευνητές στο UCL και στο Πανεπιστήμιο της Γκάνας έχουν προβλέψει επιτυχώς εάν τα παιδιά έχουν αναιμία χρησιμοποιώντας μόνο ένα σύνολο εικόνων smartphone. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, συγκέντρωσε ερευνητές και κλινικούς γιατρούς στο UCL Engineering, UCLH και στο Korle Bu Teaching Hospital, Γκάνα, για να διερευνήσουν μια νέα μη επεμβατική διαγνωστική τεχνική χρησιμοποιώντας φωτογραφίες ματιών και προσώπου από smartphone.

Η πρόοδος θα μπορούσε να καταστήσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο αναιμίας ευρύτερα διαθέσιμο για παιδιά στην Γκάνα (και σε άλλες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος) όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά της πάθησης λόγω έλλειψης σιδήρου, καθώς το εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου είναι πολύ φθηνότερο από τις υπάρχουσες επιλογές και προσφέρει αποτελέσματα σε μια συνεδρίαση.

Η εργασία βασίζεται σε προηγούμενη επιτυχημένη έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η ίδια ομάδα που διερευνά τη χρήση μιας εφαρμογής – neoSCB – για την ανίχνευση ίκτερου σε νεογέννητα μωρά. Η αναιμία είναι μια κατάσταση που προκαλεί μειωμένη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι το οξυγόνο δεν μεταφέρεται αποτελεσματικά σε όλο το σώμα. Επηρεάζει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα αναπτυξιακά αποτελέσματα των παιδιών, αυξάνοντας την ευαισθησία τους σε μολυσματικές ασθένειες και βλάπτοντας τη γνωστική τους ανάπτυξη.

Η πιο κοινή αιτία αναιμίας παγκοσμίως είναι η έλλειψη σιδήρου, αλλά συμβάλλουν και άλλες καταστάσεις όπως η απώλεια αίματος, η ελονοσία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Πρώτος συγγραφέας, Ph.D. Ο υποψήφιος Thomas Wemyss (UCL Medical Physics & Biomedical Engineering) είπε: “Τα smartphone είναι παγκοσμίως δημοφιλή, αλλά η έρευνα που χρησιμοποιεί απεικόνιση smartphone για τη διάγνωση ασθενειών δείχνει μια γενική τάση δυσκολίας κατά τη μεταφορά αποτελεσμάτων σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε μια ομάδα που συχνά υποεκπροσωπείται στην έρευνα για τη διάγνωση smartphone. Μια προσιτή και αξιόπιστη τεχνική για τον έλεγχο της αναιμίας χρησιμοποιώντας ένα smartphone θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής για μεγάλο αριθμό ανθρώπων .”

Παραδοσιακά, η διάγνωση της αναιμίας απαιτεί τη λήψη δειγμάτων αίματος, κάτι που μπορεί να είναι δαπανηρό για τους ασθενείς και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Μπορεί να δημιουργήσει ανισότητες που σχετίζονται με τα έξοδα μετακίνησης στο νοσοκομείο για εξέταση αίματος. Συχνά οι οικογένειες πρέπει να κάνουν δύο ταξίδια, να λάβουν δείγμα αίματος και στη συνέχεια να συλλέξουν τα αποτελέσματά τους, λόγω της μεταφοράς δειγμάτων μεταξύ κλινικής και εργαστηρίου για ανάλυση.

Στη δεκαετία του 1980, μια φορητή συσκευή, το HemoCue, αναπτύχθηκε για να παρέχει πιο άμεσα αποτελέσματα, αλλά αυτό συνεπάγεται σημαντικό αρχικό και συνεχές κόστος, καθώς και εξακολουθεί να χρειάζεται ένα δείγμα αίματος με τσίμπημα του δακτύλου. Οι ερευνητές γνώριζαν ότι η αιμοσφαιρίνη έχει ένα πολύ χαρακτηριστικό χρώμα λόγω του τρόπου με τον οποίο απορροφά το φως, έτσι στόχευαν να αναπτύξουν μια διαδικασία λήψης φωτογραφιών από smartphone και να τις χρησιμοποιήσουν για να προβλέψουν εάν υπάρχει αναιμία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια η σχέση της ελκώδους κολίτιδας με την αναιμία;

Πώς μπορεί η γονιδιακή επεξεργασία να διαμορφώσει το μέλλον μας;

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το χαμηλό βάρος γέννησης

Πώς μπορεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να συνδέεται με την αναιμία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποτελεσματική η φωτοθεραπεία στην επιβράδυνση της καρδιαγγειακής γήρανσης

Μακροζωία φωτοθεραπεία: Η φωτοβιοτροποποίηση μετριάζει τη μειωμένη καρδιακή λειτουργία που σχετίζεται με την ηλικία, βελτιώνοντας τον νευρομυϊκό συντονισμό και αυξάνοντας τη μακροζωία.