Τεχνολογία

Αμφιβληστροειδής αντίγραφο: Ερευνητές ανέπτυξαν νέα μοντέλα

Αμφιβληστροειδής αντίγραφο: Ερευνητές ανέπτυξαν νέα μοντέλα

Αμφιβληστροειδής αντίγραφο: Ομάδα επιστημόνων έχει δημιουργήσει ακριβείς αντιγραφές των ανθρώπινων αμφιβληστροειδών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων τύπων κυττάρων που επηρεάζονται από γενετικές παθήσεις των ματιών. Το αποκορύφωμα μιας εξαετούς προσπάθειας, αυτό το επίτευγμα θα επιταχύνει την πρόοδο στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και αναφέρθηκε στο Cell από μια ομάδα με επικεφαλής τον Botond Roska στο Ινστιτούτο Μοριακής και Κλινικής Οφθαλμολογίας Βασιλείου (IOB) και συνεργάτες στα Ινστιτούτα Novartis για την Βιοϊατρική έρευνα.

Η έρευνα αντιμετωπίζει μια θεμελιώδη ανεκπλήρωτη ανάγκη, που είναι η ανάπτυξη μοντέλων αμφιβληστροειδούς που μοιάζουν πολύ με το πραγματικό όργανο. Ανοίγει τη δυνατότητα ανάπτυξης θεραπειών σε ένα μοντέλο προσαρμοσμένο σε μεμονωμένους ασθενείς”. Ο αμφιβληστροειδής είναι το μέρος του ματιού που δέχεται και οργανώνει οπτικές πληροφορίες. Περιέχει εκατομμύρια ευαίσθητα στο φως κύτταρα και νεύρα και έχει πέντε διαφορετικά στρώματα που στέλνουν συλλογικά σήματα στον εγκέφαλο, ώστε να μπορούν να δουν οι άνθρωποι.

Οι καλλιεργημένοι αμφιβληστροειδείς, που ονομάζονται οργανοειδή, είχαν προέλθει από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα τα οποία στη συνέχεια πείστηκαν να αυτο-οργανωθούν σε αυτήν την πενταεπίπεδη δομή. Τα ώριμα οργανοειδή θα μπορούσαν να αισθανθούν φως στα επιφανειακά τους στρώματα και έδωσαν οπτικές παρορμήσεις μέσω συνάψεων στα εσωτερικά στρώματα των κυττάρων. Είναι σημαντικό ότι η ομάδα του IOB ανέπτυξε μια μέθοδο που παράγει πολύ ομοιόμορφα οργανοειδή αμφιβληστροειδούς κατά χιλιάδες, παρέχοντας έναν πολύτιμο πόρο για ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε ακόμη: Νέα τεχνική με νανοσωλήνες για αποκατάσταση αμφιβληστροειδούς

 

lovos1.jpg

 

Κατά την εκτίμηση των οργανοειδών γενετικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα μεταγραφώματά τους (δηλ. Συνολικές αναγνώσεις γονιδίων), σταθεροποιήθηκαν σε ανεπτυγμένη κατάσταση που περιείχε τους περισσότερους τύπους κυττάρων αμφιβληστροειδούς έως την εβδομάδα 38, που είναι επίσης το μέσο μήκος μιας ανθρώπινης εγκυμοσύνης.

Στη συνέχεια, σε έναν περαιτέρω χαρακτηρισμό, οι ερευνητές του IOB συνέκριναν τα οργανοειδή με τους ανθρώπινους αμφιβληστροειδείς από δότες πολλαπλών οργάνων. Οι δωρεές αμφιβληστροειδών σύντομα θα καταστραφούν από την έλλειψη ροής αίματος και οξυγόνου, οπότε η ομάδα ανέπτυξε έναν τρόπο να τους διατηρήσει φρέσκους. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, οι αμφιβληστροειδείς διατηρούσαν την ευαισθησία στο φως και τα υγιή λειτουργικά κυκλώματα για έως και 16 ώρες.

“Η δική μας είναι η πρώτη δημοσίευση που δείχνει ελαφριές απαντήσεις σε αμφιβληστροειδείς”, λέει ο διευθυντής και συν-συγγραφέας του IOB Botond Roska. “Αυτό είναι σαφής απόδειξη μιας βελτιωμένης διαδικασίας απομόνωσης, καθώς οι αμφιβληστροειδείς αλλιώς χάνουν αυτήν την ικανότητα.” Η σύγκριση αποκάλυψε ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα μεταγραφώματα σε οργανοειδή ωρίμανσης και οι πραγματικοί αμφιβληστροειδείς γίνονται όλο και πιο παρόμοια με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, οι ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, έδειξε η έρευνα, αντιστοιχούν στα ίδια είδη κυττάρων στα οργανοειδή και τους πραγματικούς αμφιβληστροειδείς. Με βάση αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες του IOB συνέβαλαν σημαντικά: Δημιούργησαν έναν διαθέσιμο άτλαντα τρανσκριπτόμων για κάθε τύπο κυττάρου αμφιβληστροειδούς.

mati1.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η υιοθέτηση της εικονικής πραγματικότητας στην εκπαίδευση υγειονομικής περίθαλψης

Ευρηματικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει την εξάπλωση του κορωνοϊού

200 ρομπότ σε νοσοκομεία της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νοσοκομεία από τα περισσότερα κράτη μέλη εξέφρασαν ενδιαφέρον να προμηθευτούν αυτά τα ρομπότ, τα οποία μπορούν να απολυμάνουν μέσα σε μόλις σε 15 λεπτά τους συνήθεις χώρους των ασθενών, χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη και τη μείωση της διασποράς του ιού.

Νέα τεχνολογία ψύξης χωρίς ηλεκτρισμό εμπνευσμένη από τις καμήλες

"Θέλουμε αυτό να αποτελέσει πράσινη τεχνολογία", εξήγησε ο κύριος συντάκτης της έρευνας  Zhengmao Lu. Ίσως αυτό να βοηθήσει και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας για νέα εμβόλια, όπως αυτό της COVID-19, το οποίο μέχρι σήμερα για να συντηρηθεί φαίνεται να χρειάζεται παραμονή και αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ειδικά διαμορφωμένος εξωσκελετός βοηθά ασθενείς με παράλυση

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τον εξωσκελετό σε 50 ασθενείς με παράλυση, διαπιστώνοντας πως η πλειονότητα εξ αυτών κατόρθωσε να περπατήσει και πάλι. Μάλιστα η ικανότητα αυτή βελτιωνόταν με τη χρήση του εξωσκελετού.

"Έξυπνος" υπερηχογράφος παρακολουθεί ασθενείς με covid-19

Υπερηχογράφος τεχνητή νοημοσύνη: Η Καλιφόρνια, το Caption Health, έλαβε επιχορήγηση 4,95 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill + Melinda Gates για την ανάπτυξη υπερήχου πνευμόνων που καθοδηγείται από τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία λέει ότι η επιχορήγηση θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν νέα τεχνολογία AI που θα επιτρέπει σε ακόμη και έμπειρους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να […]