Τεχνολογία

Αμφιβληστροειδής αντίγραφο: Ερευνητές ανέπτυξαν νέα μοντέλα

Αμφιβληστροειδής αντίγραφο: Ερευνητές ανέπτυξαν νέα μοντέλα

Αμφιβληστροειδής αντίγραφο: Ομάδα επιστημόνων έχει δημιουργήσει ακριβείς αντιγραφές των ανθρώπινων αμφιβληστροειδών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων τύπων κυττάρων που επηρεάζονται από γενετικές παθήσεις των ματιών. Το αποκορύφωμα μιας εξαετούς προσπάθειας, αυτό το επίτευγμα θα επιταχύνει την πρόοδο στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και αναφέρθηκε στο Cell από μια ομάδα με επικεφαλής τον Botond Roska στο Ινστιτούτο Μοριακής και Κλινικής Οφθαλμολογίας Βασιλείου (IOB) και συνεργάτες στα Ινστιτούτα Novartis για την Βιοϊατρική έρευνα.

Η έρευνα αντιμετωπίζει μια θεμελιώδη ανεκπλήρωτη ανάγκη, που είναι η ανάπτυξη μοντέλων αμφιβληστροειδούς που μοιάζουν πολύ με το πραγματικό όργανο. Ανοίγει τη δυνατότητα ανάπτυξης θεραπειών σε ένα μοντέλο προσαρμοσμένο σε μεμονωμένους ασθενείς”. Ο αμφιβληστροειδής είναι το μέρος του ματιού που δέχεται και οργανώνει οπτικές πληροφορίες. Περιέχει εκατομμύρια ευαίσθητα στο φως κύτταρα και νεύρα και έχει πέντε διαφορετικά στρώματα που στέλνουν συλλογικά σήματα στον εγκέφαλο, ώστε να μπορούν να δουν οι άνθρωποι.

Οι καλλιεργημένοι αμφιβληστροειδείς, που ονομάζονται οργανοειδή, είχαν προέλθει από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα τα οποία στη συνέχεια πείστηκαν να αυτο-οργανωθούν σε αυτήν την πενταεπίπεδη δομή. Τα ώριμα οργανοειδή θα μπορούσαν να αισθανθούν φως στα επιφανειακά τους στρώματα και έδωσαν οπτικές παρορμήσεις μέσω συνάψεων στα εσωτερικά στρώματα των κυττάρων. Είναι σημαντικό ότι η ομάδα του IOB ανέπτυξε μια μέθοδο που παράγει πολύ ομοιόμορφα οργανοειδή αμφιβληστροειδούς κατά χιλιάδες, παρέχοντας έναν πολύτιμο πόρο για ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε ακόμη: Νέα τεχνική με νανοσωλήνες για αποκατάσταση αμφιβληστροειδούς

 

lovos1.jpg

 

Κατά την εκτίμηση των οργανοειδών γενετικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα μεταγραφώματά τους (δηλ. Συνολικές αναγνώσεις γονιδίων), σταθεροποιήθηκαν σε ανεπτυγμένη κατάσταση που περιείχε τους περισσότερους τύπους κυττάρων αμφιβληστροειδούς έως την εβδομάδα 38, που είναι επίσης το μέσο μήκος μιας ανθρώπινης εγκυμοσύνης.

Στη συνέχεια, σε έναν περαιτέρω χαρακτηρισμό, οι ερευνητές του IOB συνέκριναν τα οργανοειδή με τους ανθρώπινους αμφιβληστροειδείς από δότες πολλαπλών οργάνων. Οι δωρεές αμφιβληστροειδών σύντομα θα καταστραφούν από την έλλειψη ροής αίματος και οξυγόνου, οπότε η ομάδα ανέπτυξε έναν τρόπο να τους διατηρήσει φρέσκους. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, οι αμφιβληστροειδείς διατηρούσαν την ευαισθησία στο φως και τα υγιή λειτουργικά κυκλώματα για έως και 16 ώρες.

“Η δική μας είναι η πρώτη δημοσίευση που δείχνει ελαφριές απαντήσεις σε αμφιβληστροειδείς”, λέει ο διευθυντής και συν-συγγραφέας του IOB Botond Roska. “Αυτό είναι σαφής απόδειξη μιας βελτιωμένης διαδικασίας απομόνωσης, καθώς οι αμφιβληστροειδείς αλλιώς χάνουν αυτήν την ικανότητα.” Η σύγκριση αποκάλυψε ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα μεταγραφώματα σε οργανοειδή ωρίμανσης και οι πραγματικοί αμφιβληστροειδείς γίνονται όλο και πιο παρόμοια με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, οι ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, έδειξε η έρευνα, αντιστοιχούν στα ίδια είδη κυττάρων στα οργανοειδή και τους πραγματικούς αμφιβληστροειδείς. Με βάση αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες του IOB συνέβαλαν σημαντικά: Δημιούργησαν έναν διαθέσιμο άτλαντα τρανσκριπτόμων για κάθε τύπο κυττάρου αμφιβληστροειδούς.

mati1.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η εφαρμογή των ψηφιακών συστημάτων υγείας στις πόλεις

Η τεχνολογία κοντά στα προβλήματα της ερωτικής μας ζωής

Μάσκα που απενεργοποιεί τους ιούς χρησιμοποιώντας θερμότητα

Μάσκες Κορωνοϊός: Το ΜΙΤ κατασκευάζει μάσκα που εξοντώνει τον Covid 19.  Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια μάσκα που παγιδεύει και εξουδετερώνει την επιβλαβή δράση του κορονοϊού με όπλο την θερμότητα. Οι μάσκες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα ιών όπως ο ιός SARS-CoV-2, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης. Μια ομάδα ερευνητών […]

Η εξέλιξη στην ιατρική τεχνολογία φέρνει αυτοματοποιημένα εργαστήρια

Η εργαστηριακή πληροφορική και η ρομποτική μπορεί να λάβουν πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού πειραματισμού υψηλής απόδοσης έως τις πλήρεις ψηφιακές πλατφόρμες και τους ενσωματωμένους αισθητήρες για την παρακολούθηση πειραμάτων

Πρωτότυπες μάσκες με αντιβακτηριακή επίστρωση

Ειδικά στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι κοινά με τον κορωνοϊό, είναι αντιληπτό σε τι ποσοστό δύναται να επηρεαστεί και μάλιστα αρνητικά το σύστημα υγείας. Για μία ακόμη φορά ήρθε στην επιφάνεια η δυναμική της έρευνας σε σύγχρονες ανάγκες.