Τεχνολογία

Αμφιβληστροειδής αντίγραφο: Ερευνητές ανέπτυξαν νέα μοντέλα

Αμφιβληστροειδής αντίγραφο: Ερευνητές ανέπτυξαν νέα μοντέλα

Αμφιβληστροειδής αντίγραφο: Ομάδα επιστημόνων έχει δημιουργήσει ακριβείς αντιγραφές των ανθρώπινων αμφιβληστροειδών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων τύπων κυττάρων που επηρεάζονται από γενετικές παθήσεις των ματιών. Το αποκορύφωμα μιας εξαετούς προσπάθειας, αυτό το επίτευγμα θα επιταχύνει την πρόοδο στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και αναφέρθηκε στο Cell από μια ομάδα με επικεφαλής τον Botond Roska στο Ινστιτούτο Μοριακής και Κλινικής Οφθαλμολογίας Βασιλείου (IOB) και συνεργάτες στα Ινστιτούτα Novartis για την Βιοϊατρική έρευνα.

Η έρευνα αντιμετωπίζει μια θεμελιώδη ανεκπλήρωτη ανάγκη, που είναι η ανάπτυξη μοντέλων αμφιβληστροειδούς που μοιάζουν πολύ με το πραγματικό όργανο. Ανοίγει τη δυνατότητα ανάπτυξης θεραπειών σε ένα μοντέλο προσαρμοσμένο σε μεμονωμένους ασθενείς”. Ο αμφιβληστροειδής είναι το μέρος του ματιού που δέχεται και οργανώνει οπτικές πληροφορίες. Περιέχει εκατομμύρια ευαίσθητα στο φως κύτταρα και νεύρα και έχει πέντε διαφορετικά στρώματα που στέλνουν συλλογικά σήματα στον εγκέφαλο, ώστε να μπορούν να δουν οι άνθρωποι.

Οι καλλιεργημένοι αμφιβληστροειδείς, που ονομάζονται οργανοειδή, είχαν προέλθει από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα τα οποία στη συνέχεια πείστηκαν να αυτο-οργανωθούν σε αυτήν την πενταεπίπεδη δομή. Τα ώριμα οργανοειδή θα μπορούσαν να αισθανθούν φως στα επιφανειακά τους στρώματα και έδωσαν οπτικές παρορμήσεις μέσω συνάψεων στα εσωτερικά στρώματα των κυττάρων. Είναι σημαντικό ότι η ομάδα του IOB ανέπτυξε μια μέθοδο που παράγει πολύ ομοιόμορφα οργανοειδή αμφιβληστροειδούς κατά χιλιάδες, παρέχοντας έναν πολύτιμο πόρο για ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε ακόμη: Νέα τεχνική με νανοσωλήνες για αποκατάσταση αμφιβληστροειδούς

 

lovos1.jpg

 

Κατά την εκτίμηση των οργανοειδών γενετικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα μεταγραφώματά τους (δηλ. Συνολικές αναγνώσεις γονιδίων), σταθεροποιήθηκαν σε ανεπτυγμένη κατάσταση που περιείχε τους περισσότερους τύπους κυττάρων αμφιβληστροειδούς έως την εβδομάδα 38, που είναι επίσης το μέσο μήκος μιας ανθρώπινης εγκυμοσύνης.

Στη συνέχεια, σε έναν περαιτέρω χαρακτηρισμό, οι ερευνητές του IOB συνέκριναν τα οργανοειδή με τους ανθρώπινους αμφιβληστροειδείς από δότες πολλαπλών οργάνων. Οι δωρεές αμφιβληστροειδών σύντομα θα καταστραφούν από την έλλειψη ροής αίματος και οξυγόνου, οπότε η ομάδα ανέπτυξε έναν τρόπο να τους διατηρήσει φρέσκους. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, οι αμφιβληστροειδείς διατηρούσαν την ευαισθησία στο φως και τα υγιή λειτουργικά κυκλώματα για έως και 16 ώρες.

“Η δική μας είναι η πρώτη δημοσίευση που δείχνει ελαφριές απαντήσεις σε αμφιβληστροειδείς”, λέει ο διευθυντής και συν-συγγραφέας του IOB Botond Roska. “Αυτό είναι σαφής απόδειξη μιας βελτιωμένης διαδικασίας απομόνωσης, καθώς οι αμφιβληστροειδείς αλλιώς χάνουν αυτήν την ικανότητα.” Η σύγκριση αποκάλυψε ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα μεταγραφώματα σε οργανοειδή ωρίμανσης και οι πραγματικοί αμφιβληστροειδείς γίνονται όλο και πιο παρόμοια με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, οι ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, έδειξε η έρευνα, αντιστοιχούν στα ίδια είδη κυττάρων στα οργανοειδή και τους πραγματικούς αμφιβληστροειδείς. Με βάση αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες του IOB συνέβαλαν σημαντικά: Δημιούργησαν έναν διαθέσιμο άτλαντα τρανσκριπτόμων για κάθε τύπο κυττάρου αμφιβληστροειδούς.

mati1.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει την ιατρική επιστήμη;

Πώς έχει εξελιχθεί η τεχνολογία της υγείας στη Νότια Αφρική;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ελέγξτε την ποσότητα νερού που καταναλώνετε καθημερινά

Τεχνολογία: Η παροχή στους ανθρώπους ενός τρόπου μέτρησης των επιπέδων ενυδάτωσής τους με μη επεμβατικό και συνηθισμένο τρόπο μπορεί να τους εξοπλίσει με σημαντικές γνώσεις σχετικά με την κατάσταση ενυδάτωσής τους, και έτσι να αποφέρουν πολλά σημαντικά οφέλη.

Η τεχνολογία αναδιαμορφώνει το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης στα ΗΑΕ

ΗΑΕ: Υπάρχουν ατελείωτες ευκαιρίες για τους παίκτες υγειονομικής περίθαλψης να εξερευνήσουν ευκαιρίες για να βελτιώσουν τις δικές τους υπηρεσίες, οδηγώντας σε βελτιωμένη εμπειρία ασθενών.

Ποια καινούργια τεχνολογικά μέσα βελτιώνουν την ιατρική περίθαλψη;

Τεχνολογία: Η υιοθέτηση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη με τα χρόνια έχει οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών. Ποια είναι όμως μερικά από τα οφέλη της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη;

Τι κάνει ένας χειρουργός τεχνολόγος;

Τεχνολογία: Τα καθήκοντα του χειρουργού τεχνολόγου περιλαμβάνουν την προετοιμασία χειρουργικών αιθουσών και ασθενών για χειρουργική επέμβαση και βοήθεια κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Πόσο απαραίτητο είναι το smartwatch για την υγεία μας;

Έξυπνο ρολόι: Ένα νέο smartwatch θα μπορούσε να είναι βασικός παράγοντας στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών σε άτομα που πάσχουν από επικίνδυνες καρδιακές παθήσεις, ισχυρίζεται μια νέα μελέτη.