Τεχνολογία

Αμφιβληστροειδής αντίγραφο: Ερευνητές ανέπτυξαν νέα μοντέλα

Αμφιβληστροειδής αντίγραφο: Ερευνητές ανέπτυξαν νέα μοντέλα

Αμφιβληστροειδής αντίγραφο: Ομάδα επιστημόνων έχει δημιουργήσει ακριβείς αντιγραφές των ανθρώπινων αμφιβληστροειδών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων τύπων κυττάρων που επηρεάζονται από γενετικές παθήσεις των ματιών. Το αποκορύφωμα μιας εξαετούς προσπάθειας, αυτό το επίτευγμα θα επιταχύνει την πρόοδο στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και αναφέρθηκε στο Cell από μια ομάδα με επικεφαλής τον Botond Roska στο Ινστιτούτο Μοριακής και Κλινικής Οφθαλμολογίας Βασιλείου (IOB) και συνεργάτες στα Ινστιτούτα Novartis για την Βιοϊατρική έρευνα.

Η έρευνα αντιμετωπίζει μια θεμελιώδη ανεκπλήρωτη ανάγκη, που είναι η ανάπτυξη μοντέλων αμφιβληστροειδούς που μοιάζουν πολύ με το πραγματικό όργανο. Ανοίγει τη δυνατότητα ανάπτυξης θεραπειών σε ένα μοντέλο προσαρμοσμένο σε μεμονωμένους ασθενείς”. Ο αμφιβληστροειδής είναι το μέρος του ματιού που δέχεται και οργανώνει οπτικές πληροφορίες. Περιέχει εκατομμύρια ευαίσθητα στο φως κύτταρα και νεύρα και έχει πέντε διαφορετικά στρώματα που στέλνουν συλλογικά σήματα στον εγκέφαλο, ώστε να μπορούν να δουν οι άνθρωποι.

Οι καλλιεργημένοι αμφιβληστροειδείς, που ονομάζονται οργανοειδή, είχαν προέλθει από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα τα οποία στη συνέχεια πείστηκαν να αυτο-οργανωθούν σε αυτήν την πενταεπίπεδη δομή. Τα ώριμα οργανοειδή θα μπορούσαν να αισθανθούν φως στα επιφανειακά τους στρώματα και έδωσαν οπτικές παρορμήσεις μέσω συνάψεων στα εσωτερικά στρώματα των κυττάρων. Είναι σημαντικό ότι η ομάδα του IOB ανέπτυξε μια μέθοδο που παράγει πολύ ομοιόμορφα οργανοειδή αμφιβληστροειδούς κατά χιλιάδες, παρέχοντας έναν πολύτιμο πόρο για ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε ακόμη: Νέα τεχνική με νανοσωλήνες για αποκατάσταση αμφιβληστροειδούς

 

lovos1.jpg

 

Κατά την εκτίμηση των οργανοειδών γενετικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα μεταγραφώματά τους (δηλ. Συνολικές αναγνώσεις γονιδίων), σταθεροποιήθηκαν σε ανεπτυγμένη κατάσταση που περιείχε τους περισσότερους τύπους κυττάρων αμφιβληστροειδούς έως την εβδομάδα 38, που είναι επίσης το μέσο μήκος μιας ανθρώπινης εγκυμοσύνης.

Στη συνέχεια, σε έναν περαιτέρω χαρακτηρισμό, οι ερευνητές του IOB συνέκριναν τα οργανοειδή με τους ανθρώπινους αμφιβληστροειδείς από δότες πολλαπλών οργάνων. Οι δωρεές αμφιβληστροειδών σύντομα θα καταστραφούν από την έλλειψη ροής αίματος και οξυγόνου, οπότε η ομάδα ανέπτυξε έναν τρόπο να τους διατηρήσει φρέσκους. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, οι αμφιβληστροειδείς διατηρούσαν την ευαισθησία στο φως και τα υγιή λειτουργικά κυκλώματα για έως και 16 ώρες.

“Η δική μας είναι η πρώτη δημοσίευση που δείχνει ελαφριές απαντήσεις σε αμφιβληστροειδείς”, λέει ο διευθυντής και συν-συγγραφέας του IOB Botond Roska. “Αυτό είναι σαφής απόδειξη μιας βελτιωμένης διαδικασίας απομόνωσης, καθώς οι αμφιβληστροειδείς αλλιώς χάνουν αυτήν την ικανότητα.” Η σύγκριση αποκάλυψε ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα μεταγραφώματα σε οργανοειδή ωρίμανσης και οι πραγματικοί αμφιβληστροειδείς γίνονται όλο και πιο παρόμοια με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, οι ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, έδειξε η έρευνα, αντιστοιχούν στα ίδια είδη κυττάρων στα οργανοειδή και τους πραγματικούς αμφιβληστροειδείς. Με βάση αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες του IOB συνέβαλαν σημαντικά: Δημιούργησαν έναν διαθέσιμο άτλαντα τρανσκριπτόμων για κάθε τύπο κυττάρου αμφιβληστροειδούς.

mati1.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην εκπαίδευση

Πώς τα κινητά επηρεάζουν την καθημερινότητά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Al: Βοηθός σε εκστρατείες παραπληροφόρησης - Δημιουργία ψεύτικων αναρτήσεων, σχολίων, ηχητικών και βίντεο

«Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι κακόβουλοι παράγοντες -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα-στόχο- θα μπορούσαν να δημιουργήσουν γρήγορα και φθηνά πολλά παρόμοια άρθρα τα οποία όμως θα διαφέρουν ως προς το ύφος και τη διατύπωση.

Πρωτοποριακός βιοαισθητήρας αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας

Ενώ ο βιοαισθητήρας παρουσιάζει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, για την ευρεία εφαρμογή του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, όπως η επεκτασιμότητα και η αποδοτικότητα σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις

Υγεία καρδιάς: Μια λιγότερο τραυματική εναλλακτική στην παραδοσιακή χειρουργική ανοιχτής καρδιάς, είναι οι ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις της καρδιάς έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια

Εξέταση αίματος προβλέπει τη λειτουργική έκβαση μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το BD-tau λειτουργεί ως βιοδείκτης για τις περισσότερες υποομάδες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες για μελλοντική κλινική εφαρμογή.

Πώς να αποφύγουν τα νοσοκομεία την αποτυχία στην υιοθέτηση νέας τεχνολογίας;

Πολλά από τα ψηφιακά εργαλεία που υιοθετούν τα νοσοκομεία επικεντρώνονται στον εξορθολογισμό των ροών εργασίας για τους υπαλλήλους τους ή στη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών.