Τεχνολογία

Αξονική: Πώς οι αξονικές τομογραφίες βοηθούν στην καταπολέμηση της καρδιακής νόσου;

Αξονική: Πώς οι αξονικές τομογραφίες βοηθούν στην καταπολέμηση της καρδιακής νόσου;

Αξονική: Η μελέτη υπογραμμίζει την υπεροχή των αξονικών τομογραφιών έναντι των γενετικών βαθμολογιών κινδύνου στην πρόβλεψη του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι αξονικές τομογραφίες των καρδιακών αρτηριών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τις γενετικές εξετάσεις στην πρόβλεψη του κινδύνου καρδιακής νόσου για τους ενήλικες μέσης ηλικίας στο μέλλον. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, διαπίστωσε ότι οι γενετικές πληροφορίες παρέχουν ελάχιστες πρόσθετες χρήσιμες πληροφορίες πέραν των παραδοσιακών μεθόδων, όπως η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Αξονική τομογραφία καρδιακών αρτηριών

Οι γιατροί συνήθως βασίζονται σε ορισμένους παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, ο διαβήτης και το κάπνισμα για να εκτιμήσουν την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, για τα άτομα που κατηγοριοποιούνται ως “ενδιάμεσου” κινδύνου, προκύπτει αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με στατίνη ή να λάβουν άλλα προληπτικά μέτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί συχνά συνιστούν αξονική τομογραφία για την ανίχνευση εναποθέσεων ασβεστίου στις καρδιακές αρτηρίες.

Οι βαθμολογίες ασβεστίου που λαμβάνονται από αυτές τις σαρώσεις συσχετίζονται με τον κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή ή καρδιαγγειακό επεισόδιο την επόμενη δεκαετία. Αντίθετα, έχουν γίνει συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσον οι γενετικές πληροφορίες θα μπορούσαν να παρέχουν παρόμοιες προοπτικές. Έχουν εντοπιστεί αρκετές γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και έχουν αναπτυχθεί πολυγονιδιακές βαθμολογίες κινδύνου για την εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Η νέα μελέτη διεξήγαγε μια σύγκριση μεταξύ αξονικών τομογραφιών και γενετικών βαθμολογιών κινδύνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αξονικές τομογραφίες, οι οποίες ανιχνεύουν σημάδια πρώιμης αρτηριακής νόσου, υπερτερούν των γενετικών βαθμολογιών κινδύνου στην πρόβλεψη του κινδύνου καρδιακής νόσου. Στη μελέτη συμμετείχαν 3.200 ενήλικες ηλικίας 45 έως 79 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως και 17 ετών. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε παραδοσιακές μετρήσεις παραγόντων κινδύνου για την καρδιά, σε αξονικές τομογραφίες και παρείχαν δείγματα αίματος. Οι βαθμολογίες ασβεστίου βελτίωσαν σημαντικά την πρόβλεψη του κινδύνου, ενώ η πολυγονιδιακή βαθμολογία κινδύνου δεν παρείχε πρόσθετες χρήσιμες πληροφορίες πέραν των παραδοσιακών μετρήσεων.

Η Dr. Sadiya Khan, επικεφαλής ερευνήτρια, αναγνώρισε ότι οι γενετικές βαθμολογίες κινδύνου απαιτούν μόνο ένα δείγμα αίματος, ενώ οι αξονικές τομογραφίες συνεπάγονται μικρή δόση ακτινοβολίας. Ωστόσο, η μελέτη ανέδειξε την ανώτερη προβλεπτική δυνατότητα των σαρώσεων ασβεστίου.

Ο Dr. Ron Blankstein, προληπτικός καρδιολόγος, σημείωσε τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ των εξετάσεων. Οι αξονικές τομογραφίες ανιχνεύουν πραγματικά σημάδια πρώιμης αρτηριακής νόσου, ενώ οι γενετικές εξετάσεις παρέχουν μια ιδέα του γενετικού κινδύνου. Τόνισε τη σημασία του τρόπου ζωής και των περιβαλλοντικών παραγόντων στην καρδιακή νόσο, οι οποίοι μπορεί να περιορίσουν την προγνωστική ισχύ των αποτελεσμάτων γενετικού κινδύνου.

Αν και οι αξονικές τομογραφίες είναι ευρέως διαθέσιμες στις ΗΠΑ, με κόστος που κυμαίνεται από 100 έως 400 δολάρια, η πρόσβαση μπορεί να είναι περιορισμένη στις αγροτικές περιοχές. Ενώ οι πολυγονιδιακές βαθμολογίες κινδύνου μπορεί να είναι πιο χρήσιμες για νεότερους ασθενείς, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Ο Dr. Roger Blumenthal, καρδιολόγος, υπογράμμισε τη σημασία του καλύτερου προσδιορισμού των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακής νόσου, ιδίως για τα άτομα που κατηγοριοποιούνται ως ενδιάμεσου κινδύνου. Τόνισε ότι οι σαρώσεις ασβεστίου των στεφανιαίων αρτηριών αποτελούν επί του παρόντος το καλύτερο εργαλείο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Συμπερασματικά, η μελέτη υπογραμμίζει την υπεροχή των αξονικών τομογραφιών έναντι των γενετικών βαθμολογιών κινδύνου στην πρόβλεψη του κινδύνου καρδιακής νόσου. Ενώ οι γενετικές εξετάσεις μπορεί να εξακολουθούν να παίζουν ρόλο στην εκτίμηση του κινδύνου, ιδίως σε νεότερα άτομα, οι αξονικές τομογραφίες παραμένουν το συνιστώμενο εργαλείο λόγω της ικανότητάς τους να ανιχνεύουν πρώιμα σημάδια αρτηριακής νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τεχνολογία μπορεί να προστατέψει την υγεία μας;

Νέα συσκευή κινεί απαλά τον οισοφάγο, καθιστώντας ασφαλέστερες τις καρδιακές επεμβάσεις, σύμφωνα με μελέτη

Η Μαρία Μενούνος αποκαλύπτει ότι επέζησε από τον καρκίνο του παγκρέατος

Μία μόνο αξονική τομογραφία στα παιδιά ενέχει χαμηλό κίνδυνο για καρκίνο, αλλά 4 ή περισσότερες αυξάνουν τον κίνδυνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η τεχνολογία θεωρείται ο καλύτερος φίλος της ιατρικής επιστήμης;

Υγεία: Η τεχνολογία υγείας έχει μεταμορφώσει τον τομέα της ιατρικής βελτιώνοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ενισχύοντας τη διάγνωση και τη θεραπεία, διευκολύνοντας τη διαχείριση δεδομένων και την έρευνα και ενδυναμώνοντας τους ασθενείς.

Ερευνητές εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη για την έγκαιρη πρόβλεψη του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ

Πιστεύω ακράδαντα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο σε διάφορους τομείς της υγείας στο εγγύς μέλλον". Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας του Shenzhen και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, καθώς και με κλινικούς ιατρούς σε τοπικά νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου του Πρίγκιπα της Ουαλίας και του Νοσοκομείου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Προστίθεται η όσφρηση στην εικονική πραγματικότητα

Virtual reality: Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να αναπτύξει ένα σύστημα όσφρησης επόμενης γενιάς με μικρότερο χρόνο απόκρισης, μικρότερο μέγεθος και υψηλότερη πυκνότητα ενσωμάτωσης ειδικά προσαρμοσμένο για εφαρμογές VR.

Πόσο χρήσιμη είναι η τεχνολογία για τα άτομα με ΔΕΠΥ;

ΔΕΠΥ: Κάθε παιδί με ΔΕΠΥ είναι μοναδικό, οπότε μπορεί να είναι χρήσιμο να εξερευνήσετε διαφορετικές τεχνολογίες και εργαλεία για να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Μπορεί το λογισμικό διάγνωσης να αυξάνει τα ποσοστά φυλετικής ανισότητας;

Λογισμικό διάγνωσης: Η Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί τους γιατρούς που ασχολούνται με την πνευμονική περίθαλψη, έχει συστήσει την κατάργηση των προσαρμογών με βάση τη φυλή στις εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας.