Τεχνολογία

Ακουστικά wearables: Η τεχνολογία ακοής ακμάζει με νέες καινοτομίες

Ακουστικά wearables: Η τεχνολογία ακοής ακμάζει με νέες καινοτομίες

Ακουστικά wearables: Ορισμένες εταιρείες medtech στρέφουν την εστίασή τους σε αισθητήρες που τοποθετούνται στο αυτί για να αποκτήσουν ένα παράθυρο στις παραμέτρους υγείας.

Ο ανθρώπινος καρπός έχει φιλοξενήσει πολλές τεχνολογικές καινοτομίες, ξεκινώντας από τις πρώτες συσκευές μέτρησης του χρόνου μέχρι πιθανές συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης που μπορούν να μετρήσουν μη επεμβατικά το σάκχαρο του αίματος μέσω παλλόμενων μικροκυμάτων. Αλλά τώρα, φαίνεται ότι οι συσκευές in-ear είναι τα νέα δημοφιλή wearables.

Παρά το γεγονός ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Apple επιδιώκουν να προσθέσουν στα ρολόγια της λειτουργίες παρακολούθησης που έχουν εκκαθαριστεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ορισμένες εταιρείες medtech στρέφουν την εστίασή τους σε αισθητήρες που τοποθετούνται στο αυτί για να αποκτήσουν ένα παράθυρο στις παραμέτρους υγείας. Σύμφωνα με την εταιρεία βιομετρικής τεχνολογίας Valencell, τα σήματα στο αυτί είναι πολύ πιο καθαρά από αυτά από τον καρπό.

Η κυκλοφορία αυτής της εβδομάδας της συσκευής μέσα στο αυτί της STAT, η οποία μπορεί να μετρήσει τη ροή του αίματος και να προβλέψει εάν ένα άτομο πρόκειται να λιποθυμήσει, προκάλεσε μεγάλο μερίδιο ενθουσιασμού στον κλάδο. Μπορεί να βοηθήσει άτομα με παθήσεις από πονοκεφάλους έως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και, παρόλο που έχει δοκιμαστεί κλινικά, η συσκευή ταξινομείται ως προϊόν γενικής ευεξίας, επομένως δεν είναι εγκεκριμένο από τον FDA. Η STAT είπε, ωστόσο, ότι θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ως βάση για την κατασκευή ιατρικά εστιασμένων συσκευών στο μέλλον.

Είναι ένα μέλλον που φαίνεται λαμπρό για φορητές συσκευές in-ear. Με την ονομασία «ακουστοί», αυτό το συλλογικό όνομα περιλαμβάνει συσκευές που χρησιμοποιούνται για την ακρόαση ήχου, την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και, μια ολοένα αυξανόμενη χρήση, για την παρακολούθηση της υγείας και της δραστηριότητας. Τα Hearables αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα της τεχνολογίας wearable. Μια έκθεση της GlobalData προβλέπει ότι η αγορά των ακουστικών θα αξίζει 146 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Η βρετανική startup EarSwitch έχει αναπτύξει έναν αισθητήρα στο αυτί που μπορεί να μετρήσει τη θερμοκρασία, τον καρδιακό ρυθμό, τους παλμούς, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και την αρτηριακή πίεση. Η εταιρεία, η οποία κέρδισε το UKRI Healthy Aging Challenge Grant τον Μάιο, στοχεύει να ενσωματώσει την τεχνολογία της στα ακουστικά βαρηκοΐας. Τα ίδια τα ακουστικά βαρηκοΐας γίνονται πιο προσιτά καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία – οι εκδόσεις χωρίς ιατρική συνταγή είναι πλέον εξίσου αποτελεσματικές με τις αντίστοιχες με ιατρική συνταγή.

«Μέρος της αυξανόμενης δημοτικότητας των ακουστικών βαρηκοΐας είναι η πτυχή του ακουστικού βαρηκοΐας – περισσότερες επιλογές για όσους χρειάζονται ακουστικά βαρηκοΐας είναι πάντα καλό. Ωστόσο, όπως και άλλα φορητά, βασικός μοχλός είναι οι δυνατότητες υγείας και φυσικής κατάστασης που έχουν τώρα τα ακουστικά, όπως μετρητές καρδιακών παλμών και κορεσμός οξυγόνου στο αίμα», δήλωσε η ιατρική αναλύτρια της GlobalData, Alexandra Murdoch, στο Medical Device Network.

Οι περισσότερες συσκευές παρακολούθησης στις μέρες μας συνοδεύονται από μια σχετική εφαρμογή για κινητά. Για πολλές συσκευές που δεν διαθέτουν διεπαφή χρήστη, οι εφαρμογές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της χρηστικότητας, μαζί με τους συνήθεις ρόλους της αποθήκευσης δεδομένων και των πληροφοριών. Η συνδεσιμότητα μπορεί επομένως να αποτελεί περιορισμό της αγοράς για συσκευές in-ear, όπως εξήγησε ο Murdoch.

«Με πολλά είδη φορητών τεχνολογίας, όπως τα έξυπνα ρολόγια, χρειάζεται συχνά μια άλλη συσκευή, όπως ένα κινητό – που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και την προβολή δεδομένων για παράδειγμα. Αλλά επειδή τα ρολόγια έχουν οθόνη, πολλές δυνατότητες εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες χωρίς αυτή τη συνδεσιμότητα, όπως ο έλεγχος των καρδιακών παλμών», πρόσθεσε ο Murdoch. “Για ακουστικά που δεν έχουν συνδεσιμότητα χωρίς κινητή συσκευή, οι δυνατότητές τους θα μπορούσαν να περιοριστούν σοβαρά εάν μια κινητή συσκευή δεν βρίσκεται εντός εμβέλειας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το φαινόμενο placebo που δημιουργείται στους ανθρώπους

Η Apple αποκαλύπτει το watchOS 10 με νέες δυνατότητες για ψυχική υγεία & υγεία όρασης

Μπορεί να βελτιωθεί η ακοή με τη χρήση της τεχνολογίας;

NHS: Ηλεκτρικά ακουστικά για τη θεραπεία της κατάθλιψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων βελτιώνει την υγειονομική περίθαλψη;

ΙοΤ: Το IoT έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης καθιστώντας την πιο προσιτή, εξατομικευμένη και αποτελεσματική, βελτιώνοντας τελικά τα αποτελέσματα των ασθενών και τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Σιγκαπούρη Αεροδρόμιο - Θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν από την πόλη-κράτος χωρίς διαβατήρια

Οι ψηφιακές ταυτότητες, συμβατές με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στην Αρούμπα, επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας ασφαλείς ψηφιακές εκδόσεις των διαβατηρίων τους σε κινητά τηλέφωνα. Στις ΗΠΑ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η United και η Delta πειραματίζονται με βιομετρικό check-in, παράδοση αποσκευών και πύλες επιβίβασης σε επιλεγμένα αεροδρόμια τα τελευταία δύο χρόνια.

Μοντέλο AI στοχεύει να προβλέπει τη γεύση των φαρμάκων

Η τήρηση της θεραπείας είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντική με τα αντιβιοτικά, καθώς η διακοπή της θεραπείας θα συμβάλει στη μικροβιακή αντοχή. "Με τα αντιβιοτικά, εάν ο ασθενής δεν το πάρει, ναι, δεν θα βελτιωθεί. Αλλά επίσης θα συμβάλετε στην αντιμικροβιακή αντοχή", είπε ο Δρ Abdelhakim. «Είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο πρόβλημα για τους υπόλοιπους από εμάς».

Τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία αλλάζει την υγειονομική περίθαλψη

Ιατρική τεχνολογία: Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας με τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το VR/AR, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η ρομποτική ή η νανοτεχνολογία.