Σπίτι

Πλυντήριο Βακτήρια: Μέτρα διατήρησης των ρούχων μακριά από βλαβερούς μικροοργανισμούς

Πλυντήριο Βακτήρια: Μέτρα διατήρησης των ρούχων μακριά από βλαβερούς μικροοργανισμούς

οι ερευνητές εντόπισαν βακτήρια που αναπτύσσονται στα προστατευτικά λάστιχα του πλυντηρίου, που ύστερα εξαπλώνονται κατά τη διάρκεια του κύκλου ξεπλύματος χωρίς υψηλή θερμοκρασία.

Πλυντήριο Βακτήρια: Τα σημερινά πλυντήρια ρούχων υψηλής απόδοσης είναι πολύ πιθανό να μην εξοντώνουν τα βακτήρια στο βαθμό που κατάφερναν τα παλαιότερα λιγότερο αποδοτικά. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μετά από ένα περιστατικό σε νοσοκομείο παίδων στη Γερμανία, όπου εντοπίστηκε στα ρούχα νεογέννητων ένας παθογόνος μικροοργανισμός, εξαιρετικά ανθεκτικός σε φάρμακα – παρά τις προφυλάξεις από το προσωπικό.

Η αιτία του προβλήματος βρισκόταν, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο χώρο των πλυντηρίων του νοσοκομείου. Εκεί οι επιστήμονες βρήκαν τα συνηθισμένα πλυντήρια ρούχων που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας και όχι τα βιομηχανικά που τυπικά χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Applied and Environmental Microbiology. Ευτυχώς, τα βρέφη, αν και είχαν εκτεθεί στο ανθεκτικό Klebsiella oxytoca, δεν είχαν τελικά μολυνθεί.

Τι βρίσκεται στο πλυντήριο ρούχων μας;

Τα ευρήματα αυτά όμως εγείρουν ένα βασικό ερώτημα: Αν το πρόβλημα ήταν η χρήση των συνηθισμένων πλυντηρίων ρούχων, μήπως κινδυνεύουν και οι καταναλωτές από βλαβερά βακτήρια που ζουν στα πλυντήρια των σπιτιών;

Η απάντηση είναι περίπλοκη. Από τη μία, επρόκειτο για ένα νοσοκομείο όπου έτσι κι αλλιώς είναι εκτεθειμένο σε βακτήρια όπως αυτό που βρέθηκε. Αυτό το βακτήριο είναι ανθεκτικό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις, αλλά προϋποθέτει έναν ευάλωτο οργανισμό.

Από την άλλη, τα καινούρια πλυντήρια υψηλής απόδοσης πλένουν τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν βακτήρια που επιβιώνουν κατά την πλύση. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν βακτήρια που αναπτύσσονται στα προστατευτικά λάστιχα του πλυντηρίου, που ύστερα εξαπλώνονται κατά τη διάρκεια του κύκλου ξεπλύματος χωρίς υψηλή θερμοκρασία.

Λίγοι οι κίνδυνοι με ορισμένες εξαιρέσεις

Εντούτοις, τα περισσότερα βακτήρια είναι ακίνδυνα ή ακόμα και ωφέλιμα. Για όσους χρησιμοποιούν κρύο ή ζεστό νερό και στεγνό καθάρισμα, κάποια μικρόβια θα μείνουν στα ρούχα μας, αλλά η πιθανότητα να είναι επικίνδυνα, ανθεκτικά βακτήρια που να προκαλούν παθήσεις είναι πολύ μικρή.

Οι άνθρωποι εκτιθέμεθα συνέχεια σε βακτήρια χωρίς να αρρωσταίνουμε. Αυτό σημαίνει ότι αν σε ένα σπίτι κάποιο μέλος της οικογένειας έχει πρόσφατη παρατεταμένη νοσηλεία σε νοσοκομείο, χρειάζεται να πλένουμε τα ρούχα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Διατηρούμε το πλυντήριο ρούχων μας καθαρό

Αν ζείτε με έναν ηλικιωμένο συγγενή, ευαίσθητο νεογέννητο, ή απλά θέλετε να προσέχετε περισσότερο, μπορείτε να πάρετε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να διατηρήσετε τα ρούχα και το πλυντήριο μακριά από βλαβερά βακτήρια.

Τα βακτήρια τείνουν να παραμονεύουν στο συρτάρι του απορρυπαντικού, στο λάστιχο γύρω από την πόρτα και στον κάδο. Οι καταναλωτές χρειάζεται να προσέχουν να μην διατηρούν το πλυντήριο σε μέρη με υγρασία. Χρειάζεται δηλαδή να αποφύγουν γκαράζ ή αποθήκη, καθώς είναι τα τέλεια περιβάλλοντα για την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Σκουπίστε το λάστιχο του πλυντηρίου σας με 10% διάλυμα χλωρίνης. Μπορείτε επίσης να πλένετε τον κάδο σας μία φορά το μήνα. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα σε υψηλή θερμοκρασία και μπορείτε να προσθέσετε στον άδειο κάδο λευκό ξύδι και σόδα. Αν η πλύση έχει μολυνθεί με αίμα ή σωματικά υγρά, χρειάζεται στην καθαριστική πλύση να προστεθεί κάποιο διάλυμα απολύμανσης όπως χλωρίνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποτελεσματικός τρόπος πλύσης των ρούχων σε εποχή κοροναϊού

Όταν τα βακτήρια κάνουν party στο πλυντήριο ρούχων

Πόσα παθογόνα παραμένουν σε νοσοκομειακά πλυντήρια;

Οι εναλλακτικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Συμβουλές για ”καλές” νοικοκυρές

Πόσο σωστά πλένετε τα εσώρουχα σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διατηρήσετε το αλεξανδρινό Χριστουγεννιάτικο φυτό σας υγιές και φυλλώδες

Οι γλάστρες χωρίς τρύπες αποστράγγισης μπορούν να καταστρέψουν τα περισσότερα φυτά, όπως και τα αλεξανδρινά. Αν το νερό δεν στραγγίζει από τη γλάστρα, είναι πιθανό να σαπίσουν να κιτρινίσουν και να πέσουν τα φύλλα ή ακόμα χειρότερα να σαπίσουν οι ρίζες και να πεθάνει το φυτό. Αν η γλάστρα σας λοιπόν δεν έχει σημεία αποστράγγισης, κάντε μερικές τρύπες ή μετακινήστε το φυτό σε μια γλάστρα που διαθέτει.

5 τρόποι να δημιουργήσουμε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι μας

Είναι σημαντικό πριν ασχοληθείτε και γεμίσετε τους κύριους χώρους σας, δηλαδή την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι, να γεμίσετε πρώτα τους αποθηκευτικούς, βοηθητικούς χώρους, όπως το πατάρι, ένα δωμάτιο που δεν χρειάζεται, το γκαράζ.

Πράγματα που χρειάζεται να αποφεύγουμε να βάζουμε στο πλυντήριο

Όταν το πλυντήριο είναι παραγεμισμένο, δεν υπάρχει χώρος για τα ρούχα σας να κινηθούν κατά τη διάρκεια της πλύσης και έτσι δεν πλένονται σωστά. Εξάλλου, μπορεί να βλάψει και το ίδιο το πλυντήριο αφού θα έχει παραπάνω βάρος απ’ όσο πρέπει.

Αποφύγετε αυτά τα συνηθισμένα ανθυγιεινά λάθη στη μαγειρική

Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά όταν χρησιμοποιείτε αντικολλητικά τηγάνια. Οι υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν PFCs σε μορφή καπνού. Τα PFCs συνδέονται με βλάβες στο ήπαρ και με αναπτυξιακά προβλήματα. Ελέγξτε τις οδηγίες χρήσης για να εντοπίσετε τις συνιστώμενες θερμοκρασίες.

Χρήσεις του ελαιόλαδου που σας "λύνουν" τα χέρια

Μπογιά ή τσίχλα στο δέρμα ή στα μαλλιά Μουσκέψτε λίγο ύφασμα ή χαρτί κουζίνας με ελαιόλαδο. Για τσίχλα, τυλίξτε το ύφασμα γύρω από την τσίχλα και αφήστε το για λίγα λεπτά. Η τσίχλα θα χάσει την κολλώδη ιδιότητά της και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί. Για μπογιά, σκουπίστε απαλά τον λεκέ.

6 φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν και σε έναν εσωτερικό κήπο βοτάνων.

Αν είστε φαν του μαϊντανού, δοκιμάστε να το βάλετε σε μια γλάστρα δίπλα ακριβώς από το θυμάρι. Τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, αφού και τα δύο απολαμβάνουν το φως του ήλιου και οι οδηγίες ποτίσματος είναι οι ίδιες.