Σπίτι

Λόγοι που βάζουν “απαγορευτικό” στο αλουμινόχαρτο

Λόγοι που βάζουν “απαγορευτικό” στο αλουμινόχαρτο

Το αλουμινόχαρτο είναι από τα υλικά που χρησιμοποιούμε πολύ στη μαγειρική, συνήθως όταν πρόκειται να ψήσουμε κάποιο κρέας, ψάρι ή λαχανικό στον φούρνο. Ψήνοντας το φαγητό μέσα στο αλουμινόχαρτο, πετυχαίνουμε ένα βγει ζουμερό και καλοψημένο. Έρευνες, ωστόσο αποδεικνύουν ότι, όσο και αν αυτή η συνήθεια κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, πρέπει να τη σταματήσουμε αμέσως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αρκετά πιθανό, κομμάτια του αλουμινόχαρτου να περάσουν στο γεύμα και να το φάμε χωρίς να το καταλαβουμε, κάτι που είναι κακό για την υγεία μας. Επίσης, πολλά από τα σκεύη μαγειρικής που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, όπως κατσαρόλες και τηγάνια, είναι από αλουμίνιο λόγω του χαμηλού του κόστους. Τα συγκεκριμένα σκεύη οξειδώνονται, εμποδίζοντας έτσι το αλουμίνιο να περάσει στο φαγητό. Η συχνή χρήση και το καθάρισμα όμως, έχουν σαν αποτέλεσμα τη φθορά αυτού του στρώματος προστασίας που δημιουργεί ο οξειδωμένη επιφάνεια, και είναι πολύ πιθανό και σε αυτήν την περίπτωση κομμάτια αλουμινίου να περάσουν στο φαγητό.

Το σώμα μας μπορεί να εκκρίνει μικρές ποσότητες αλουμινίου, γεγονός που συνεπάγεται ότι η ελάχιστη έκθεση στο αλουμίνιο δεν αποτελεί πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, είναι αρκετά ασφαλές. Έτσι, για ένα άτομο που ζυγίζει 60 κιλά παραδείγματος χάριν, η επιτρεπόμενη πρόσληψη θα ήταν 2400 mg.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται και καταναλώνουν αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν. Το αλουμίνιο υπάρχει σε καλαμπόκι, κίτρινο τυρί, αλάτι, βότανα, μπαχαρικά και τσάι. Χρησιμοποιείται σε μαγειρικά σκεύη, καθώς και σε φαρμακολογικούς παράγοντες όπως αντιόξινα και αντιιδρωτικά. Επιπλέον, το θειϊκό αργίλιο, το οποίο προέρχεται από αλουμίνιο, χρησιμοποιείται ως πηκτικό κατά τη διαδικασία καθαρισμού πόσιμου νερού.

Οι επικίνδυνες συνέπειες του αλουμινίου στην υγεία:

Το πόσο επικίνδυνη είναι η υπερβολική έκθεση στο αλουμίνιο για την υγεία είναι υπό συνεχή διερεύνηση. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την υπερβολική έκθεση και κατανάλωση του αλουμινίου, με ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, ασθένειες των οστών και τη νεφρική δυσλειτουργία. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες το αλουμίνιο μειώνει επίσης τον ρυθμό ανάπτυξης των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Για τα σκεύη:

Εάν έχετε καινούρια σκεύη από αλουμίνιο βράστε, πολλές φορές νερό μέχρι να γίνει η βάση ματ. Μπορεί να μην είναι τόσο γυαλιστερά, σίγουρα όμως είναι καλύτερο για το φαγητό και την υγεία σας.

Για τη χρήση του αλουμινόχαρτου:

Έρευνες που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι η ποσότητα του αλουμινίου που περνάει από το αλουμινόχαρτο στο φαγητό, ειδικά στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες υπερβαίνει κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και οι ειδικοί συμβουλεύουν να σταματήσουμε άμεσα να το χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα του φαγητού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αλουμίνιο είναι πιο εύκολο να περάσει στο φαγητό όταν αυτό είναι όξινο, για παράδειγμα εάν έχει λεμόνι ή ντομάτα, παρά εάν έχει αρκετό αλάτι ή αλκοόλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διατηρήσετε το αλεξανδρινό Χριστουγεννιάτικο φυτό σας υγιές και φυλλώδες

Φυτά εσωτερικού χώρου ακόμη και για σπίτια και γραφεία που δεν είναι τόσο φωτεινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 τρόποι να δημιουργήσουμε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι μας

Είναι σημαντικό πριν ασχοληθείτε και γεμίσετε τους κύριους χώρους σας, δηλαδή την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι, να γεμίσετε πρώτα τους αποθηκευτικούς, βοηθητικούς χώρους, όπως το πατάρι, ένα δωμάτιο που δεν χρειάζεται, το γκαράζ.

Πράγματα που χρειάζεται να αποφεύγουμε να βάζουμε στο πλυντήριο

Όταν το πλυντήριο είναι παραγεμισμένο, δεν υπάρχει χώρος για τα ρούχα σας να κινηθούν κατά τη διάρκεια της πλύσης και έτσι δεν πλένονται σωστά. Εξάλλου, μπορεί να βλάψει και το ίδιο το πλυντήριο αφού θα έχει παραπάνω βάρος απ’ όσο πρέπει.

Αποφύγετε αυτά τα συνηθισμένα ανθυγιεινά λάθη στη μαγειρική

Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά όταν χρησιμοποιείτε αντικολλητικά τηγάνια. Οι υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν PFCs σε μορφή καπνού. Τα PFCs συνδέονται με βλάβες στο ήπαρ και με αναπτυξιακά προβλήματα. Ελέγξτε τις οδηγίες χρήσης για να εντοπίσετε τις συνιστώμενες θερμοκρασίες.

Χρήσεις του ελαιόλαδου που σας "λύνουν" τα χέρια

Μπογιά ή τσίχλα στο δέρμα ή στα μαλλιά Μουσκέψτε λίγο ύφασμα ή χαρτί κουζίνας με ελαιόλαδο. Για τσίχλα, τυλίξτε το ύφασμα γύρω από την τσίχλα και αφήστε το για λίγα λεπτά. Η τσίχλα θα χάσει την κολλώδη ιδιότητά της και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί. Για μπογιά, σκουπίστε απαλά τον λεκέ.

6 φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν και σε έναν εσωτερικό κήπο βοτάνων.

Αν είστε φαν του μαϊντανού, δοκιμάστε να το βάλετε σε μια γλάστρα δίπλα ακριβώς από το θυμάρι. Τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, αφού και τα δύο απολαμβάνουν το φως του ήλιου και οι οδηγίες ποτίσματος είναι οι ίδιες.

Πώς να κάνουμε το σπίτι μας πιο χαρούμενο

Η έλευση της χαράς στο σπίτι μας βρίσκεται στα μικρά πράγματα που φωτίζουν τα θετικά σημεία της ζωής, στις μικρές, φευγαλέες στιγμές. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κανείς να μπει στον κόπο να κάνει κάποια μεγάλη ανακαίνιση, ούτε να αγοράσει ακριβά αντικείμενα και έπιπλα

Όταν το μαλακτικό καταστρέφει τις ιδιότητες κάποιων υφασμάτων

Στην αρχή οι πετσέτες σας γίνονται πιο απαλές, αλλά χαλάει γρήγορα η ποιότητά τους. Δεν θα απορροφούν πια την υγρασία τόσο εύκολα και θα φαίνονται βρώμικες. Θα ήταν πολύ καλύτερο να χρησιμοποιείτε μισή κούπα άσπρο ξύδι σαν μαλακτικό.