Παιδιά

Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την παιδική ζήλια

Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την παιδική ζήλια

Η ζήλια ως φαινόμενο στα παιδιά είναι συνηθισμένη και είναι ένα συναίσθημα φυσιολογικό. Εξάλλου, είναι μικρά για να μπορέσουν να καταλάβουν, αλλά και να ελέγξουν αυτό το συναίσθημα του «γιατί αυτός και όχι εγώ». Και περισσότερο για να τη διαχειριστούν.

Η ζήλια μπορεί να εκδηλωθεί ανάμεσα στα αδέλφια, συνήθως τα μεγαλύτερα ζηλεύουν τα μικρότερα, ανάμεσα στους φίλους, τους συμμαθητές, ακόμη και προς άγνωστα σε αυτό παιδιά. Κι άλλες φορές μπορεί να είναι μικρή ή φευγαλέα, όμως μπορεί να μεγαλώνει με τον καιρό και να φτάσει στο σημείο ακόμη και να επηρεάζει την καλή ψυχολογία του παιδιού, αλλά και να διαταράξει τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα παιδιά.

Γι’ αυτό και μόλις εντοπίσετε τα σημάδια ότι το παιδί σας ζηλεύει, βοηθήστε το να την αντιμετωπίσει.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Ακούστε το παιδί

Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμπεριφορά που εκφράζεται με ζήλια έχει τις ρίζες της σε άλλα αίτια. Συζητήστε με το παιδί σας και κάντε το να σας πει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ζηλεύει ένα συγκεκριμένο άτομο. Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου το παιδί σας μπορεί να έχει χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Μετατρέψτε τη ζήλια σε φιλοδοξία

Διοχετεύστε αυτά που νιώθει το παιδί σας σε ένα θετικό συναίσθημα. Για παράδειγμα αν ζηλεύει τους καλούς βαθμούς του συμμαθητή του ενθαρρύνετέ το ώστε να μελετήσει περισσότερο και να και να πάρει και εκείνο καλούς ή καλύτερους βαθμούς.

Μην το συγκρίνετε με το αδελφάκι του ή με τους φίλους του

Μην συγκρίνετε την απόδοση ή τον χαρακτήρα του ενός παιδιού σας με το άλλο. Αυτές οι συγκρίσεις θα αναπτύξουν έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέλφια και θα αρχίσει να αμφιβάλλει για την αγάπη σας. Επίσης, μην το συγκρίνετε με τους φίλους του γιατί έτσι, θα δημιουργήσετε στο παιδί σας το αίσθημα της κατωτερότητας, αλλά και ανικανότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος των γονιών στη μετατροπή δύσκολων στιγμών του παιδιού σε δημιουργία

Πώς η καθημερινή επαφή με τη φύση βελτιώνει το ανοσοποιητικό των νηπίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια με σκοπό την υγιή ανάπτυξη του παιδιού

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καθεστώς συνεπιμέλειας (καθώς η συνεπιμέλεια ήδη συμβαίνει συχνότερα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και ψυχικής δυσφορίας.

Όταν η επανάσταση των εφήβων είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη τους

Στο άλλο άκρο, για να μιλήσουμε για διαταραχή πρέπει να υπάρχουν δεδομένα όπως διενέξεις και εκφοβισμοί, σκληρότητα προς τα ζώα ή τους άλλους ανθρώπους, σοβαρή καταστροφική δραστηριότητα, εμπρησμοί, κλοπές, συχνές απουσίες από το σχολείο, απομάκρυνση από το σπίτι, ασυνήθιστα συχνές και έντονες εκρήξεις θυμού, προκλητική συμπεριφορά για συνεχόμενο διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

Οι 7 καλύτερες υπερτροφές για τα παιδιά

Το ελληνικό γιαούρτι είναι ο σούπερ ήρωας των γαλακτοκομικών. Είναι γεμάτο από ευεργετικά βακτήρια, πρωτεΐνη και ασβέστιο – ό,τι χρειάζονται τα παιδιά για να παραμείνουν υγιή. Μην επιλέγετε τα επιδόρπια που έχουν χρωστικές και ζάχαρη. Προσθέστε στο ελληνικό γιαούρτι μέλι και φρούτα.

Κίνημα κατά της παιδοφιλίας

Τρία χρόνια μετά το κίνημα #Metoo, οι μαρτυρίες πλημμυρίζουν το Twitter και επιβεβαιώνουν αυτό που επαναλαμβάνουν εδώ και χρόνια οι ειδικοί για την προστασία της παιδικής ηλικίας: ότι δηλαδή τα άτομα που προβαίνουν σε αιμομιξία προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και ότι τα σημάδια που στέλνουν τα θύματα δεν ακούγονται ή δεν γίνονται αντιληπτά.

Τρόποι να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειρίζονται την αποτυχία

Έτσι, θεωρούν τα συναισθήματά τους φυσιολογικά και χτίζουν αυτό που λέμε τον «ψυχικό μυ». Όσο περισσότερο μπορούμε να νιώσουμε και να αντέξουμε άβολα συναισθήματα, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε για να τα αντιμετωπίσουμε την επόμενη φορά.

Αλήθειες και μύθοι παιδικής χειμερινής κολύμβησης

Χειμερινή κολύμβηση παιδιά: Αλήθεια Vs Μύθος. Ενώ η κολύμβηση μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με το καλοκαίρι, είναι μια δια βίου δεξιότητα που μπορεί να ασκηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.  Εδώ είναι κάποιοι κοινοί μύθοι για την κολύμβηση κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών που κρατούν πολλούς ανθρώπους μακριά από το νερό, παρά τα σωματικά και ψυχικά οφέλη που αποκομίζονται από την κολύμβηση.

Παιδί: Απόψεις ειδικών για τα φιλιά στο στόμα

Οι γιατροί, και ειδικά οι οδοντίατροι, προειδοποιούν ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μικροβίων στο στόμα μας που μπορεί να μην μολύνουν τους ενήλικες, αλλά μπορούν να μεταδοθούν σε παιδιά και να τους βλάψουν πολύ