Παιδιά

Συνεπιμέλεια Νομοσχέδιο: Σκοπός η ελαχιστοποίηση της ψυχικής δυσφορίας του παιδιού

Συνεπιμέλεια Νομοσχέδιο: Σκοπός η ελαχιστοποίηση της ψυχικής δυσφορίας του παιδιού

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καθεστώς συνεπιμέλειας (καθώς η συνεπιμέλεια ήδη συμβαίνει συχνότερα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και ψυχικής δυσφορίας.

Συνεπιμέλεια Νομοσχέδιο: Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο σχετικά με το Οικογενειακό Δίκαιο που θα κατέβει στη Βουλή και θα περιέχει τη δυνατότητα θέσπισης της συνεπιμέλειας έχει ήδη ανοίξει έναν έντονο διάλογο, τόσο εντός της επιστημονικής κοινότητας, όσο και εκτός.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι για να είναι ένα παιδί ευτυχισμένο χρειάζεται και τους δύο γονείς του, οπότε η συνεπιμέλεια μόνο καλό θα κάνει. Από την άλλη, είναι πολλοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι, που έχει αποφασίσει να χωρίσει.

Μέχρι σήμερα, η συνεπιμέλεια υφίσταται ως επιλογή, αν έχει συμφωνηθεί μετά το διαζύγιο και από τους δύο γονείς. Αν κάποιος από τους δύο διαφωνήσει, τότε το Δικαστήριο προχωρά στην αποκλειστική επιμέλεια, η οποία συχνά αναλαμβάνεται από τη μητέρα.

Ο σκοπός της συνεπιμέλειας είναι να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία των δύο γονιών όσον αφορά στο όφελος των παιδιών τους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης από το 2015 συστήνει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης να διασφαλίζουν και να προωθούν την ισότητα μεταξύ των γονέων από τη γέννηση του παιδιού.

Ποια φαίνεται να είναι τα οφέλη της συνεπιμέλειας

Η από κοινού ανατροφή σημαίνει και ισότιμο χρόνο• όλο και περισσότεροι επιστήμονες ψυχικής υγείας συμπεραίνουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά επιδρούν θετικά στην ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καθεστώς συνεπιμέλειας (καθώς η συνεπιμέλεια ήδη συμβαίνει συχνότερα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και ψυχικής δυσφορίας.

Επιπλέον, φαίνεται ότι αυτά τα παιδιά είναι λιγότερο επιθετικά και παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, μειωμένη χρήση αλκοόλ και ουσιών, καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση και γενικότερη γνωστική ανάπτυξη. Αυτά ανέφεραν μεταξύ άλλων σε επιστολή τους 47 καθηγήτριες Πανεπιστημίου, μιλώντας για τις θετικές επιδράσεις τής από κοινού ανατροφής.

Από την άλλη, η συνεπιμέλεια έχει θετικές επιδράσεις και στους γονείς, καθώς, κανένας από τους δύο δεν απομονώνεται ή απομακρύνεται από το παιδί και την ανατροφή του. Ταυτόχρονα, το οικονομικό και συναισθηματικό βάρος δεν πέφτει στον έναν γονέα, καθώς είναι απαραίτητο και οι δύο να συνεισφέρουν στις αποφάσεις, τις υποχρεώσεις και την ανατροφή του παιδιού.

Όλα αυτά φυσικά δεν θα ισχύουν σε περιπτώσεις όπου οι γονείς είναι αποδεδειγμένα βίαιοι, κακοποιητικοί ή αμελείς. Επιπλέον, χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι η από κοινού ανατροφή δεν θα γίνεται σε πλαίσιο καυγάδων, εκδικητικών συμπεριφορών και εντάσεων, αφού με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει κανένα όφελος από τον θεσμό της συνεπιμέλειας• το αντίθετο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υποστήριξη της συνεπιμέλειας παιδιού εκφράζουν 57 καθηγήτριες Πανεπιστημίου με την παράθεση στοιχείων

Χριστούγεννα με τα παιδιά του θα περάσει ο Brad Pitt

Πως επηρεάζει τα παιδιά το διαζύγιο των γονιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τρεις σημαντικές συνήθειες επηρεάζουν τη γνωστική ανάπτυξη στα παιδιά ηλικίας 8 – 11 ετών

Και όσο για τον χρόνο μπροστά στην οθόνη: Χρειάζεται να μετατρέψουμε τον διασκεδαστικό χρόνο σε χρόνο εκμάθησης: ντοκιμαντέρ για τα ζώα, το ηλιακό σύστημα και άλλα διασκεδαστικά θέματα, αντί μόνο για επιφανειακά παιδικά σήριαλ και προγράμματα.

Όταν μερικά παιδιά μπορεί να νιώσουν ένα ρομαντικό ενδιαφέρον πολύ πριν την εφηβεία

Λάβετε υπόψη ότι εσείς και το έφηβο παιδί σας μπορεί να μην συμφωνείτε πάντα για το τι είναι καλύτερο για εκείνο. Αν και μπορεί να μην ελέγχετε την ερωτική ζωή του παιδιού σας, μπορείτε να είστε υποστηρικτικοί μέσα από τις χαρές και τις στενοχώριες που θα συμβούν στην πορεία.

Τα θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν το ύψος του παιδιού

Εκτός από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, το παιδί σας χρειάζεται επίσης τη συνιστώμενη ποσότητα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή του για να εξασφαλίσει ότι θα είναι υγιές και ότι θα αποκτήσει το μέγιστο για τη δική του περίπτωση ύψος. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέγει τροφές που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά όταν κάνει επιλογές γευμάτων.

H σπουδαιότητα της ποιότητας της σχέσης που αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια ζωής με το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα του παιδιού

Η στήριξη, η ευαισθητοποίηση, η ενσυναίσθηση και η παροχή ασφάλειας από μέρους των γονέων αποτελούν σταθερές βάσεις του αισθήματος ασφάλειας που αναπτύσσει μέσα του ο έφηβος ώστε να έχει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του, να νιώθει ικανός, να δημιουργεί καλές διαπροσωπικές σχέσεις, να μην φοβάται την αποτυχία και γενικότερα να  μπορεί καλλιεργεί ένα θετικό μοντέλο τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους άλλους κατά την μετάβασή του στην ενήλικη ζωή. 

Περίπου 86 εκατομμύρια παιδιά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στη σχολική τάξη

"Η ψηφιακή εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί, αλλά είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πιο περιθωριοποιημένες οικογένειες δεν είχαν πρόσβαση στη μάθηση".

Πώς θα βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να προσαρμοστούν σε αυτό το «νέο φυσιολογικό»

Δώστε προσοχή στο πρωινό και το μεσημεριανό Ένας εγκέφαλος που τροφοδοτείται καλά θα λειτουργεί καλύτερα, περισσότερο. Ένας καλά τροφοδοτούμενος εγκέφαλος θα βοηθήσει επίσης στη συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι το πρωινό είναι υψηλής ποιότητας, γεμάτο πρωτεΐνες. Το πρωινό με ζάχαρη και υδατάνθρακες θα προκαλέσει τελικά εξάντληση του παιδιού σας και αυτό συμβαίνει όταν γίνεται νωθρό και είναι πιο πιθανό να προβεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ώστε να επιμένουν σε δύσκολες εργασίες προκειμένου να πετύχουν;

– Επιβραβεύστε την προσπάθειά τους καθώς εργάζονται σε μια δύσκολη εργασία (προσέχοντας να επαινέσετε μόνο την προσπάθειά τους και όχι τα αποτελέσματα της εργασίας τους). Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι αυτός ο τύπος επαίνου, που αναφέρεται ως «έπαινος διαδικασίας», ενισχύει τα κίνητρα του παιδιού να επιμένει σε μια δύσκολη εργασία.