Παιδιά

Συνεπιμέλεια Νομοσχέδιο: Σκοπός η ελαχιστοποίηση της ψυχικής δυσφορίας του παιδιού

Συνεπιμέλεια Νομοσχέδιο: Σκοπός η ελαχιστοποίηση της ψυχικής δυσφορίας του παιδιού

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καθεστώς συνεπιμέλειας (καθώς η συνεπιμέλεια ήδη συμβαίνει συχνότερα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και ψυχικής δυσφορίας.

Συνεπιμέλεια Νομοσχέδιο: Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο σχετικά με το Οικογενειακό Δίκαιο που θα κατέβει στη Βουλή και θα περιέχει τη δυνατότητα θέσπισης της συνεπιμέλειας έχει ήδη ανοίξει έναν έντονο διάλογο, τόσο εντός της επιστημονικής κοινότητας, όσο και εκτός.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι για να είναι ένα παιδί ευτυχισμένο χρειάζεται και τους δύο γονείς του, οπότε η συνεπιμέλεια μόνο καλό θα κάνει. Από την άλλη, είναι πολλοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι, που έχει αποφασίσει να χωρίσει.

Μέχρι σήμερα, η συνεπιμέλεια υφίσταται ως επιλογή, αν έχει συμφωνηθεί μετά το διαζύγιο και από τους δύο γονείς. Αν κάποιος από τους δύο διαφωνήσει, τότε το Δικαστήριο προχωρά στην αποκλειστική επιμέλεια, η οποία συχνά αναλαμβάνεται από τη μητέρα.

Ο σκοπός της συνεπιμέλειας είναι να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία των δύο γονιών όσον αφορά στο όφελος των παιδιών τους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης από το 2015 συστήνει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης να διασφαλίζουν και να προωθούν την ισότητα μεταξύ των γονέων από τη γέννηση του παιδιού.

Ποια φαίνεται να είναι τα οφέλη της συνεπιμέλειας

Η από κοινού ανατροφή σημαίνει και ισότιμο χρόνο• όλο και περισσότεροι επιστήμονες ψυχικής υγείας συμπεραίνουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά επιδρούν θετικά στην ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καθεστώς συνεπιμέλειας (καθώς η συνεπιμέλεια ήδη συμβαίνει συχνότερα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και ψυχικής δυσφορίας.

Επιπλέον, φαίνεται ότι αυτά τα παιδιά είναι λιγότερο επιθετικά και παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, μειωμένη χρήση αλκοόλ και ουσιών, καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση και γενικότερη γνωστική ανάπτυξη. Αυτά ανέφεραν μεταξύ άλλων σε επιστολή τους 47 καθηγήτριες Πανεπιστημίου, μιλώντας για τις θετικές επιδράσεις τής από κοινού ανατροφής.

Από την άλλη, η συνεπιμέλεια έχει θετικές επιδράσεις και στους γονείς, καθώς, κανένας από τους δύο δεν απομονώνεται ή απομακρύνεται από το παιδί και την ανατροφή του. Ταυτόχρονα, το οικονομικό και συναισθηματικό βάρος δεν πέφτει στον έναν γονέα, καθώς είναι απαραίτητο και οι δύο να συνεισφέρουν στις αποφάσεις, τις υποχρεώσεις και την ανατροφή του παιδιού.

Όλα αυτά φυσικά δεν θα ισχύουν σε περιπτώσεις όπου οι γονείς είναι αποδεδειγμένα βίαιοι, κακοποιητικοί ή αμελείς. Επιπλέον, χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι η από κοινού ανατροφή δεν θα γίνεται σε πλαίσιο καυγάδων, εκδικητικών συμπεριφορών και εντάσεων, αφού με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει κανένα όφελος από τον θεσμό της συνεπιμέλειας• το αντίθετο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Υποστήριξη της συνεπιμέλειας παιδιού εκφράζουν 57 καθηγήτριες Πανεπιστημίου με την παράθεση στοιχείων

Χριστούγεννα με τα παιδιά του θα περάσει ο Brad Pitt

Πως επηρεάζει τα παιδιά το διαζύγιο των γονιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορούμε να κατευνάσουμε τα ξεσπάσματα παιδιού με ΔΕΠΥ

Η συμπεριφοριστική θεραπεία, μία από τις παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για το ΔΕΠΥ, ενθαρρύνει τις θετικές συνέπειες των θετικών συμπεριφορών. Οι ανταμοιβές μπορεί να είναι κοινωνικές (τρυφερότητα, έπαινος) και υλικές (γλυκά, παιχνίδια ή άλλα πράγματα). Τα υλικά μπορούν να συνδυαστούν με κοινωνικές ανταμοιβές.

Ο ρόλος των γονιών στη μετατροπή δύσκολων στιγμών του παιδιού σε δημιουργία

Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν να πάρουν και μια άλλη οδό προς εξερεύνηση, όταν η ζωή γίνει δύσκολη. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ατέλειωτη πηγή δημιουργικότητας, για να καταφέρουν να ξεπεράσουν σκοτεινές, πολυτάραχες στιγμές.

Πώς η καθημερινή επαφή με τη φύση βελτιώνει το ανοσοποιητικό των νηπίων

Εδώ χρειάζεται να σημειωθεί ότι τα ίδια τα παιδιά συμμετείχαν στη διαδικασία παρέμβασης, φυτεύοντας τα ίδια στην αυλή τους διάφορα φυτά. Η επαφή με τον χώρο και συνεπώς με τη φύση γινόταν σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια ενός μήνα και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα, καθώς βρέθηκε αύξηση της μικροβιακής ποικιλίας στην επιδερμίδα των παιδιών. Υπήρξαν επίσης αλλαγές και στις αιματολογικές μετρήσεις.

Όταν η επανάσταση των εφήβων είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη τους

Στο άλλο άκρο, για να μιλήσουμε για διαταραχή πρέπει να υπάρχουν δεδομένα όπως διενέξεις και εκφοβισμοί, σκληρότητα προς τα ζώα ή τους άλλους ανθρώπους, σοβαρή καταστροφική δραστηριότητα, εμπρησμοί, κλοπές, συχνές απουσίες από το σχολείο, απομάκρυνση από το σπίτι, ασυνήθιστα συχνές και έντονες εκρήξεις θυμού, προκλητική συμπεριφορά για συνεχόμενο διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

Οι 7 καλύτερες υπερτροφές για τα παιδιά

Το ελληνικό γιαούρτι είναι ο σούπερ ήρωας των γαλακτοκομικών. Είναι γεμάτο από ευεργετικά βακτήρια, πρωτεΐνη και ασβέστιο – ό,τι χρειάζονται τα παιδιά για να παραμείνουν υγιή. Μην επιλέγετε τα επιδόρπια που έχουν χρωστικές και ζάχαρη. Προσθέστε στο ελληνικό γιαούρτι μέλι και φρούτα.

Κίνημα κατά της παιδοφιλίας

Τρία χρόνια μετά το κίνημα #Metoo, οι μαρτυρίες πλημμυρίζουν το Twitter και επιβεβαιώνουν αυτό που επαναλαμβάνουν εδώ και χρόνια οι ειδικοί για την προστασία της παιδικής ηλικίας: ότι δηλαδή τα άτομα που προβαίνουν σε αιμομιξία προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και ότι τα σημάδια που στέλνουν τα θύματα δεν ακούγονται ή δεν γίνονται αντιληπτά.