Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Παιδιά

Πως θα εξοικειωθεί ένα παιδί με την υγιεινή διατροφή

Πως θα εξοικειωθεί ένα παιδί με την υγιεινή διατροφή

Η εξοικείωση των παιδιών με τα τρόφιμα και το φαγητό, αποτελεί μια μακροχρόνια διαδικασία, που όπως δείχνει η επιστημονική βιβλιογραφία, πιθανότατα ξεκινά ήδη από την ενδομήτριο ζωή. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλές μεθόδους και τεχνικές για να το βοηθήσουν να διευρύνει τους γευστικούς του ορίζοντες, να εισάγει περισσότερα τρόφιμα στο διαιτολόγιό του και να χτίσει μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο παίζει η δημιουργία ευχάριστων συναισθημάτων και η απόκτηση θετικών και διασκεδαστικών εμπειριών από τα παιδιά, που μπορούν να τα βοηθήσουν να δουν με …άλλο μάτι τα «δύσκολα» τρόφιμα και να διευρύνουν την ποικιλία των φαγητών που καταναλώνουν. Η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού, μπορεί σίγουρα να προσφέρει τέτοιες εμπειρίες, εφόσον εξασφαλιστεί φυσικά ότι τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες ασφάλειας.

Ειδικότερα, εμπλέκοντας τα παιδιά στη διαδικασία παρασκευής του φαγητού, τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν πληροφορίες για τα διάφορα τρόφιμα με ευχάριστο τρόπο, να τα επεξεργαστούν και να πειραματιστούν με αυτά, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αποδοχή τους και την πιθανότητα να τα καταναλώσουν.

Επιπλέον, η συμμετοχή τους στο μαγείρεμα μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη, βοηθώντας τα να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες όπως η επικοινωνία, να μάθουν κανόνες ασφάλειας και συμπεριφοράς και να ενισχύσουν το αίσθημα ευθύνης και αυτό-αποτελεσματικότητας.

Συνεπώς, μη διστάσετε να βάλετε το παιδί σας στην κουζίνα, επιλέγοντας ωστόσο περιστάσεις όπου θα έχετε αρκετό χρόνο και υπομονή για να ασχοληθείτε μαζί του και να μετατρέψετε τη διαδικασία σε μια δραστηριότητα διατροφικής -και όχι μόνο – διαπαιδαγώγησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πέντε συμβουλές για την αγορά παιδικών παιχνιδιών που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη

"Μωροπροστασία" του σπιτιού σας - Οδηγός νέου γονέα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σχολικό οδοντιατρικό πρόγραμμα αποτρέπει το 80% των κοιλοτήτων με εφάπαξ, μη επεμβατική θεραπεία

Ενώ η περιορισμένη διαθεσιμότητα εκπαιδευμένων επαγγελματιών οδοντιάτρων μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τα προγράμματα στεγανοποίησης στα σχολεία, καθώς τα στεγανοποιητικά εφαρμόζονται από οδοντίατρο ή οδοντικό υγιεινολόγο, το SDF μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση, καθώς μπορεί επίσης να εφαρμοστεί από νοσηλευτές - ένα εργατικό δυναμικό που υπάρχει ήδη σε πολλά σχολεία.

Οι δομημένες σχολικές ημέρες μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά υγιή. Πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών;

Ο προγραμματισμός των διακοπών μπορεί να προέρχεται από διάφορους οργανισμούς, όπως αθλητικούς συλλόγους και συλλόγους δραστηριοτήτων, σχολεία, θρησκευτικές οργανώσεις, μουσεία και γκαλερί τέχνης, ομάδες ατόμων με αναπηρία, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα που προσφέρει επίσης κατασκηνώσεις.

Πώς συγκρίνονται οι βαθμολογίες μαθημάτων το 2021 με τις βαθμολογίες πριν από την πανδημία στις ΗΠΑ

Το EDsmart διερεύνησε πώς οι βαθμολογίες μαθημάτων προηγμένης τοποθέτησης AP το 2021 συγκρίθηκαν με τις βαθμολογίες το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, για τις 10 πιο δημοφιλείς εξετάσεις χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Συμβούλιο του Κολεγίου.

10 κορυφαίες απειλές για την παιδική ηλικία που θέτουν σε κίνδυνο 8 εκατομμύρια παιδιά στον Καναδά.

Για την αποκατάσταση αυτών των ζητημάτων, η Όστιν επιδιώκει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Επιτρόπου για τα παιδιά και τη νεολαία, ο οποίος θα είναι αφοσιωμένος στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και τη δημιουργία διαφάνειας και λογοδοσίας για τις ομοσπονδιακές δαπάνες που σχετίζονται με τα παιδιά και τη νεολαία, με τη δημοσίευση ενός προϋπολογισμού για τα παιδιά.

Τα σνακ μεγάλου μεγέθους τροφοδοτούν το κύμα παιδικής παχυσαρκίας στις Η.Π.Α.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αν και σίγουρα υπάρχει ανησυχία ότι σε 20 χρόνια θα δούμε αυτό το τεράστιο μπαλόνι χρόνιας ασθένειας το οποίο θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης».

Περισσότερα παιδιά προσπαθούν να χάσουν βάρος από ό,τι πριν από μια δεκαετία

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για τους αριθμούς ή τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών που μπορεί να προσπαθούν να χάσουν βάρος». Και προσθέτει: «Για αυτή τη μελέτη, θέλαμε να δούμε αν υπήρχαν τάσεις ή αλλαγές στον επιπολασμό των προσπαθειών απώλειας βάρους μεταξύ των παιδιών ηλικίας 8 έως 17 ετών».

Μητέρα vegan από τη Φλόριντα καταδικάστηκε για λιμοκτονία νηπίου διατρεφόμενου με ωμά φρούτα και λαχανικά

Στα τελικά επιχειρήματα, η συνεισαγγελέας Σάρα Μίλερ, βοηθός δικηγόρου, απευθύνθηκε στους ενόρκους και ανέφερε ότι το έγκλημα δεν ήταν ότι ο Έζρα πέθανε στον ύπνο του, αλλά ότι η Ο' Λίρι αρνήθηκε να ζητήσει ιατρική βοήθεια για το παιδί της.

Close Icon