Παιδιά

Παιδικός Έρωτας: Η πρώτη αγάπη του παιδιού σας

Παιδικός Έρωτας: Η πρώτη αγάπη του παιδιού σας

Λάβετε υπόψη ότι εσείς και το έφηβο παιδί σας μπορεί να μην συμφωνείτε πάντα για το τι είναι καλύτερο για εκείνο. Αν και μπορεί να μην ελέγχετε την ερωτική ζωή του παιδιού σας, μπορείτε να είστε υποστηρικτικοί μέσα από τις χαρές και τις στενοχώριες που θα συμβούν στην πορεία.

Παιδικός Έρωτας: Θυμάστε την πρώτη φορά που κοιτάξατε έναν συμμαθητή σας και η καρδιά σας χτυπούσε λίγο πιο δυνατά; Πολλά παιδιά το περνούν αυτό στην εφηβεία τους, αλλά μερικά παιδιά μπορεί να νιώσουν ένα ρομαντικό ενδιαφέρον πολύ πριν την εφηβεία. Η συζήτηση με το παιδί σας για τις σχέσεις με τους συνομηλίκους του σε κάθε ηλικία θέτει τα θεμέλια για υγιείς προσωπικές σχέσεις καθώς μεγαλώνουν. Αυτή η διαδικασία μάθησης δεν ξεκινά από την εφηβεία, αλλά και μόλις ένα παιδί αρχίσει να παρατηρεί τους άλλους ανθρώπους και τον τρόπο που σχετίζονται!

Μαθαίνοντας για τις σχέσεις

Τα παιδιά μαθαίνουν πρώτα για τις σχέσεις αγάπης και φροντίδας από τις οικογένειές τους. Αλλά λαμβάνουν επίσης μηνύματα σχετικά με τις σχέσεις από φίλους, την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μερικά από αυτά που μαθαίνουν μπορεί να μην είναι υγιή, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με το παιδί σας για τις σχέσεις. Μπορείτε να βρείτε διδακτικές στιγμές σε σκηνές από ταινίες ή σε στίχους τραγουδιών – (να είστε προσεκτικοί στις επιλογές, φυσικά!).

Πλατωνικές αγάπες στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό

Τα μικρά παιδιά λένε συχνά ότι “τα έχουν” με ένα αγόρι ή κορίτσι. Μερικά μπορεί να προσπαθούν να χαρίσουν κρυφά φιλιά στους συμμαθητές τους, αλλά συχνά δεν πάνε πουθενά ούτε καν πιάνονται τα χέρια. Αυτό είναι χαρακτηριστικό και είναι σημαντικό να μην πειράζετε τα παιδιά σας κάνοντάς τους αστεία και χιούμορ ούτε να απορρίπτετε τα συναισθήματά τους.

Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι το να έχει συναισθήματα για κάποιο άλλο παιδί της ηλικίας του είναι φυσιολογικό, αλλά ότι το ραντεβού απαγορεύεται μέχρι την εφηβεία. Εξηγήστε ότι όπως οι ενήλικες μερικές φορές έρχονται πιο κοντά και θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί με ενηλίκους, μπορεί επίσης να συμβεί το ίδιο και σε αυτά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαραίτητα έχουν σχέση και ότι πρέπει να βγουν ραντεβού. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν ότι και η φιλία κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να είναι πιο κοντά.

Παιδιά στην εφηβεία – Συμβουλές για να γίνουν καλοί φίλοι

Πολλοί από τους ίδιους τρόπους για να δημιουργήσετε υγιείς φιλίες αποτελούν επίσης τη βάση για υγιείς ρομαντικές σχέσεις. Έτσι, βοηθήστε τον έφηβό σας να αναγνωρίσει τι σημαίνει να είσαι καλός φίλος. Μπορείτε να συζητήσετε πως ένας φίλος είναι ένα άτομο που θέλετε να έχετε κοντά σας, που σας κάνει ευτυχισμένους, τον οποίο εμπιστεύεστε και τον οποίο σέβεστε. Άλλοι τρόποι για να είναι καλοί φίλοι:

 • Να είναι υποστηρικτικοί και ενθαρρυντικοί
 • Δεν πειράζουν και δεν κάνουν πλάκες
 • Συμβιβάζονται (για παράδειγμα, πρέπει να επιλέγουν εκ περιτροπής μια δραστηριότητα)
 • Να είναι ευγενικοί
 • Να έχουν δικά τους ενδιαφέροντα
 • Να μιλούν ανοιχτά για τις διαφωνίες
 • Ζητούν συγγνώμη όταν έχουν κάνει κάτι λάθος

Πώς θα αρχίσετε να μιλάτε για τις ρομαντικές σχέσεις

Το να μιλάμε για σχέσεις με εφήβους μπορεί να μην είναι και ο,τι καλύτερο! Ο έφηβός σας μπορεί να αισθάνεται άσχημα που δεν έχει βγει ραντεβού ή μπορεί ακόμη και να έχει απορριφθεί. Έτσι, η ανάδειξη του θέματος μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε.

Μην πιέζετε το έφηβο παιδί σας να σας πει πράγματα. Ανοίξτε τη συζήτηση και μόνο αν δείτε ότι θέλει να μιλήσει κάντε περισσότερες ερωτήσεις. Μην το πιέζετε να σας πει αν δεν θέλει.

Ακολουθούν μερικοί άλλοι τρόποι για να ενθαρρύνετε τη θετική επικοινωνία με τους εφήβους:

Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε: Εάν το παιδί σας μοιράζεται κάποιες πληροφορίες, προσπαθήστε να ακούσετε χωρίς να το κρίνετε και χωρίς να αντιδράσετε. Απλώς ακούστε τι σας λέει και κάντε μια ερώτηση σχετικά με αυτό χωρίς να πείτε τη γνώμη σας.

Μην συμμετέχετε στο δράμα: Εάν το έφηβο παιδί σας θέλει να μοιραστεί μαζί σας μια ανησυχία, δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο με μια θετική στάση επίλυσης προβλημάτων. Να μιλάτε ήρεμα και να είστε η φωνή της λογικής για εκείνο.

Μην συμπάσχετε υπερβολικά: Διατηρήστε μια λογική απόσταση από τα σκαμπανεβάσματα της εφηβικής ζωής. Αυτό σημαίνει ότι αν η κόρη σας τσακώνεται με τον φίλο της, μπορείτε να συμφωνείτε, να την αγκαλιάζετε αλλά όχι να επεμβαίνετε.

Ποτέ μόνα τα παιδιά

Ραντεβού: Λάβετε υπόψη ότι οι περισσότεροι έφηβοι (ακόμα και οι μεγαλύτεροι έφηβοι) δεν είχαν ποτέ σχέση. Μεταξύ των νέων ηλικίας 15 έως 17 ετών, οι περισσότεροι (66%) δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ ρομαντική σχέση.

Σεξουαλικές επαφές: Παρά την πολλή πίεση από τους συνομηλίκους, ένα ποσοστό της τάξεως του 50% των εφήβων περιμένει μετά το γυμνάσιο για να κάνει σεξ. Λάβετε υπόψη ότι είστε το καλύτερο άτομο για να διδάξετε το έφηβο παιδί σας τις σχέσεις, την αγάπη, τη δέσμευση. Αυτά που μαθαίνουν οι έφηβοι για το σεξ μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές επιλογές και την υγεία τους. Για παράδειγμα, εάν το έφηβο παιδί σας επιλέξει να απέχει από το σεξ, αποφεύγει τον κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και εγκυμοσύνης. Εάν ο έφηβος γιος σας ή η έφηβη κόρη σας είναι σεξουαλικά ενεργοί, η σωστή χρήση αντισυλληπτικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των κινδύνων.

Προειδοποιητικά σημάδια ότι ο έφηβός σας βρίσκεται σε μια ανθυγιεινή σχέση

Αν και είναι καλή ιδέα να αφήσετε το έφηβο παιδί σας να μάθει μέσω της εμπειρίας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να παρέμβετε. Ορισμένες σχέσεις είναι τόσο ανθυγιεινές που μπορεί να είναι επικίνδυνες για το παιδί σας. Εδώ είναι μερικά σημάδια που αν τα δείτε ίσως να χρειαστεί να παρέμβετε και να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση με το παιδί σας είτε θέλει, είτε όχι.

 • Σημάδια εξαιρετικά ελεγκτικής συμπεριφοράς ή ακραίας ζήλιας
 • Απομόνωση από φίλους και οικογένεια
 • Μώλωπες ή ανεξήγητοι τραυματισμοί
 • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβανε στο παρελθόν το παιδί σας
 • Ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς
 • Πτώση στους βαθμούς
 • Ακραίες αλλαγές στην προσωπικότητα
 • Μεγάλη διαφορά ηλικίας

Να θυμάστε:

Λάβετε υπόψη ότι εσείς και το έφηβο παιδί σας μπορεί να μην συμφωνείτε πάντα για το τι είναι καλύτερο για εκείνο. Αν και μπορεί να μην ελέγχετε την ερωτική ζωή του παιδιού σας, μπορείτε να είστε υποστηρικτικοί μέσα από τις χαρές και τις στενοχώριες που θα συμβούν στην πορεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι νέοι έχουν πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα;

Πως μιλάμε στα παιδιά για το σεξ;

Γιατί τα μικρά αγόρια εξελίσσονται σε αδύναμους άντρες;

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το sexting

Τι σημαίνει η διαταραχή ταυτότητας φύλου για τα παιδιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τρεις σημαντικές συνήθειες επηρεάζουν τη γνωστική ανάπτυξη στα παιδιά ηλικίας 8 – 11 ετών

Και όσο για τον χρόνο μπροστά στην οθόνη: Χρειάζεται να μετατρέψουμε τον διασκεδαστικό χρόνο σε χρόνο εκμάθησης: ντοκιμαντέρ για τα ζώα, το ηλιακό σύστημα και άλλα διασκεδαστικά θέματα, αντί μόνο για επιφανειακά παιδικά σήριαλ και προγράμματα.

Τα θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν το ύψος του παιδιού

Εκτός από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, το παιδί σας χρειάζεται επίσης τη συνιστώμενη ποσότητα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή του για να εξασφαλίσει ότι θα είναι υγιές και ότι θα αποκτήσει το μέγιστο για τη δική του περίπτωση ύψος. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέγει τροφές που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά όταν κάνει επιλογές γευμάτων.

H σπουδαιότητα της ποιότητας της σχέσης που αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια ζωής με το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα του παιδιού

Η στήριξη, η ευαισθητοποίηση, η ενσυναίσθηση και η παροχή ασφάλειας από μέρους των γονέων αποτελούν σταθερές βάσεις του αισθήματος ασφάλειας που αναπτύσσει μέσα του ο έφηβος ώστε να έχει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του, να νιώθει ικανός, να δημιουργεί καλές διαπροσωπικές σχέσεις, να μην φοβάται την αποτυχία και γενικότερα να  μπορεί καλλιεργεί ένα θετικό μοντέλο τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους άλλους κατά την μετάβασή του στην ενήλικη ζωή. 

Περίπου 86 εκατομμύρια παιδιά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στη σχολική τάξη

"Η ψηφιακή εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί, αλλά είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πιο περιθωριοποιημένες οικογένειες δεν είχαν πρόσβαση στη μάθηση".

Πώς θα βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να προσαρμοστούν σε αυτό το «νέο φυσιολογικό»

Δώστε προσοχή στο πρωινό και το μεσημεριανό Ένας εγκέφαλος που τροφοδοτείται καλά θα λειτουργεί καλύτερα, περισσότερο. Ένας καλά τροφοδοτούμενος εγκέφαλος θα βοηθήσει επίσης στη συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι το πρωινό είναι υψηλής ποιότητας, γεμάτο πρωτεΐνες. Το πρωινό με ζάχαρη και υδατάνθρακες θα προκαλέσει τελικά εξάντληση του παιδιού σας και αυτό συμβαίνει όταν γίνεται νωθρό και είναι πιο πιθανό να προβεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ώστε να επιμένουν σε δύσκολες εργασίες προκειμένου να πετύχουν;

– Επιβραβεύστε την προσπάθειά τους καθώς εργάζονται σε μια δύσκολη εργασία (προσέχοντας να επαινέσετε μόνο την προσπάθειά τους και όχι τα αποτελέσματα της εργασίας τους). Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι αυτός ο τύπος επαίνου, που αναφέρεται ως «έπαινος διαδικασίας», ενισχύει τα κίνητρα του παιδιού να επιμένει σε μια δύσκολη εργασία.

Επαναπροσδιορισμός του εκπαιδευτικού συστήματος στην Κίνα με στόχο την αποφυγή υπερβολικής πίεσης στους μαθητές

Καθώς η αύξηση του πληθυσμού είναι η πιο αργή εδώ και δεκαετίες, οι κινεζικές αρχές άρουν το όριο γέννησης δύο παιδιών νωρίτερα φέτος και επιθυμούν να αυξήσουν τα κίνητρα για τους γονείς να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.