Παιδιά

Παιδί Απογοήτευση: Πώς να βοηθήσουμε ως γονείς στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας του παιδιού

Παιδί Απογοήτευση: Πώς να βοηθήσουμε ως γονείς στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας του παιδιού

Έτσι, θεωρούν τα συναισθήματά τους φυσιολογικά και χτίζουν αυτό που λέμε τον «ψυχικό μυ». Όσο περισσότερο μπορούμε να νιώσουμε και να αντέξουμε άβολα συναισθήματα, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε για να τα αντιμετωπίσουμε την επόμενη φορά.

Παιδί Απογοήτευση: Η απόρριψη και η απογοήτευση είναι μέσα στη ζωή. Συχνά κατηγορούμε τον εαυτό μας όταν δεν έχουν προσεγγίσει κάποιους από τους στόχους μας. Η ανθεκτικότητα είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό που χρειάζεται να αναπτύξουμε στα παιδιά μας. Είναι αναπόφευκτο ότι τα παιδιά μας θα νιώσουν απογοήτευση, απόρριψη και ήττα κάποιες φορές.

5 τρόποι να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειρίζονται την αποτυχία

  1. Επικυρώνουμε την εμπειρία τους

Όταν τα παιδιά μας νιώθουν επιβεβαίωση, όταν νιώθουν ότι τα καταλαβαίνουμε, χτίζουν μια συνεκτική αίσθηση εαυτού. Έτσι, θεωρούν τα συναισθήματά τους φυσιολογικά και χτίζουν αυτό που λέμε τον «ψυχικό μυ». Όσο περισσότερο μπορούμε να νιώσουμε και να αντέξουμε άβολα συναισθήματα, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε για να τα αντιμετωπίσουμε την επόμενη φορά.

  1. Κάνουμε την αποτυχία ασφαλές έδαφος

Συχνά οι έφηβοι φοβούνται την αποτυχία. Η αποτυχία όμως είναι μια τέλεια εμπειρία μάθησης, αν και δυσάρεστη. Μας βοηθά να επαναξιολογήσουμε τους στόχους μας και να μηχανευτούμε νέους τρόπους προσπάθειας.

  1. «Αν δεν τα κατάφερες, προσπάθησε ξανά»

Δεν είναι κάτι καινούριο. Αλλά συχνά μετά από μια αποτυχία, τα παιδιά νιώθουν ότι είναι ανίκανα, καθώς δεν έχουν χτίσει ακόμα ισχυρά κίνητρα. Αν κάνουμε την αποτυχία μέρος της προσπάθειας, τότε θα έχουμε καταφέρει να αναθρέψουμε ανθεκτικά και γενναία παιδιά.

  1. Συνδέστε την αξία των παιδιών σας με τον χαρακτήρα, όχι με τα επιτεύγματά τους

Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να έχουν άριστες επιδόσεις. Όλος ο κόσμος το θέλει αυτό. Κι όμως, αυτή η πίεση μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι η προσωπική μας αξία σχετίζεται άμεσα με τα επιτεύγματά μας. Έχετε την επιλογή να μην περπατήσετε αυτό τον δρόμο.

  1. Καθίστε στο «πίσω κάθισμα»

Όλοι θέλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά από λάθη και εμπόδια. Αλλά αν το κάνουμε συνέχεια, εκείνα δεν θα νιώσουν ποτέ αρκετά αυτάρκη και ανεξάρτητα για να παλέψουν μόνα τους. Όταν λύνουμε για εκείνα τα προβλήματά τους, στέλνει το μήνυμα ότι δεν μπορούν να τα κάνουν μόνα τους και αρχίζουν να το πιστεύουν.

Προσπαθήσετε να λύνετε τα προβλήματα μαζί και στη συνέχεια αφήστε το παιδί να πάρει τα ηνία. Θα του δώσει αυτοπεποίθηση να χειριστεί καταστάσεις στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ένα ντροπαλό παιδί θα αποκτήσει θάρρος

Πώς η αυτοπεποίθηση καθορίζει τη ζωή ενός παιδιού στη διάρκεια της ζωής του και ως ενήλικα

Τι είναι η τεστοφοβία, πώς εκδηλώνεται και πώς θεραπεύετε

Όταν το άγχος της απόρριψης μπορεί να μας συντρίψει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορούμε να κατευνάσουμε τα ξεσπάσματα παιδιού με ΔΕΠΥ

Η συμπεριφοριστική θεραπεία, μία από τις παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για το ΔΕΠΥ, ενθαρρύνει τις θετικές συνέπειες των θετικών συμπεριφορών. Οι ανταμοιβές μπορεί να είναι κοινωνικές (τρυφερότητα, έπαινος) και υλικές (γλυκά, παιχνίδια ή άλλα πράγματα). Τα υλικά μπορούν να συνδυαστούν με κοινωνικές ανταμοιβές.

Ο ρόλος των γονιών στη μετατροπή δύσκολων στιγμών του παιδιού σε δημιουργία

Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν να πάρουν και μια άλλη οδό προς εξερεύνηση, όταν η ζωή γίνει δύσκολη. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ατέλειωτη πηγή δημιουργικότητας, για να καταφέρουν να ξεπεράσουν σκοτεινές, πολυτάραχες στιγμές.

Πώς η καθημερινή επαφή με τη φύση βελτιώνει το ανοσοποιητικό των νηπίων

Εδώ χρειάζεται να σημειωθεί ότι τα ίδια τα παιδιά συμμετείχαν στη διαδικασία παρέμβασης, φυτεύοντας τα ίδια στην αυλή τους διάφορα φυτά. Η επαφή με τον χώρο και συνεπώς με τη φύση γινόταν σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια ενός μήνα και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα, καθώς βρέθηκε αύξηση της μικροβιακής ποικιλίας στην επιδερμίδα των παιδιών. Υπήρξαν επίσης αλλαγές και στις αιματολογικές μετρήσεις.

Νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια με σκοπό την υγιή ανάπτυξη του παιδιού

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καθεστώς συνεπιμέλειας (καθώς η συνεπιμέλεια ήδη συμβαίνει συχνότερα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και ψυχικής δυσφορίας.

Όταν η επανάσταση των εφήβων είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη τους

Στο άλλο άκρο, για να μιλήσουμε για διαταραχή πρέπει να υπάρχουν δεδομένα όπως διενέξεις και εκφοβισμοί, σκληρότητα προς τα ζώα ή τους άλλους ανθρώπους, σοβαρή καταστροφική δραστηριότητα, εμπρησμοί, κλοπές, συχνές απουσίες από το σχολείο, απομάκρυνση από το σπίτι, ασυνήθιστα συχνές και έντονες εκρήξεις θυμού, προκλητική συμπεριφορά για συνεχόμενο διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

Οι 7 καλύτερες υπερτροφές για τα παιδιά

Το ελληνικό γιαούρτι είναι ο σούπερ ήρωας των γαλακτοκομικών. Είναι γεμάτο από ευεργετικά βακτήρια, πρωτεΐνη και ασβέστιο – ό,τι χρειάζονται τα παιδιά για να παραμείνουν υγιή. Μην επιλέγετε τα επιδόρπια που έχουν χρωστικές και ζάχαρη. Προσθέστε στο ελληνικό γιαούρτι μέλι και φρούτα.