Παιδιά

Κακοποίηση Σεξουαλική: Πώς μπορείτε να ενημερώσετε το παιδί σας προληπτικά

Κακοποίηση Σεξουαλική: Πώς μπορείτε να ενημερώσετε το παιδί σας προληπτικά

Τέλος, ας μην πιέζουμε το παιδί να αγκαλιάσει κάποιον όταν δεν θέλει, όποιος και να είναι αυτός

Κακοποίηση Σεξουαλική: Κάθε λίγο ακούμε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή και σεξουαλικής κακοποίησης. Και σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα που ήρθαν στο φως μετά από πολλά – πολλά χρόνια στον αθλητικό χώρο και με στόματα που άρχισαν να ανοίγουν και να εκφράζουν όλα όσα κράτησαν ως επτασφράγιστο μυστικό, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά να προφυλάσσουν τον εαυτό τους!

Η σεξουαλική παρενόχληση δεν υπάρχει μόνον όμως στον αθλητικό χώρο, υπάρχει παντού! Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, όσο τα στόματα παραμένουν κλειστά και ο φόβος κυριαρχεί…

Πώς μπορώ να ενημερώσω το παιδί μου για να το προφυλάξω;

Πρώτα από όλα να καταλάβω και να αποδεχτώ πως η προστασία στην προκειμένη περίπτωση είναι η πρόληψη. Και η πρόληψη έρχεται μέσα από την ενημέρωση και την πληροφόρηση, μέσα από την σεξουαλική αγωγή που δυστυχώς ακόμη και σήμερα πολλοί γονείς αποφεύγουν να κάνουν στα παιδιά τους ή αποποιούνται την ευθύνη τους ρίχνοντας το μπαλάκι στο σχολείο και στον δάσκαλο.

Τι σημαίνει σεξουαλική αγωγή;

Απλά, σημαίνει πως το παιδί γνωρίζοντας το σώμα του θα μάθει να το αγαπάει και να μην ντρέπεται για αυτό. Θα μάθει να το σέβεται και να το οριοθετεί σε πιθανή απειλή παρενόχλησης. Πιο απλά ακόμα, θα αντιληφθεί πως το σώμα αυτό είναι δικό του, του ανήκει και πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αγγίξει, πόσο μάλλον να το πειράξει αν το ίδιο δεν θέλει.

Πώς θα γίνει αυτό;

Μαθαίνοντας να λέει ΟΧΙ σε συμπεριφορές, προτάσεις αλλά και πράξεις που του προκαλούν δυσφορία. Σκεφτείτε τη γνωστή σε όλους μας αθλήτρια να έλεγε όχι και να έτρεχε να φύγει… Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν το παιδί να αποφύγει συμπεριφορές που δεν θέλει και που δεν τις θεωρεί αποδεκτές. Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται να είναι από τη μία ενήμερο, ώστε να μη φοβηθεί και να τρέξει να ενημερώσει το κατάλληλο άτομο που θα είναι κοντά του. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται να νιώθει πως υπάρχουν άτομα εμπιστοσύνης του, ακόμη και όταν δεν είναι οι γονείς κοντά του. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι εκεί για να το ακούσουν χωρίς να το κατηγορήσουν, να το κοροϊδέψουν ή και να το ενοχοποιήσουν ακόμα. Τέλος, χρειάζεται να μπορεί να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο και τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Ας μην ξεχνάμε πως σεξουαλική αγωγή δεν σημαίνει πως θα μάθει το παιδί να κάνει σεξ αλλά θα μάθει το σώμα του και τρόπους για να προστατευτεί από πιθανούς κινδύνους.

Πώς μπορώ να ενισχύσω το παιδί μου να μου ανοίγεται;

Δεν φτάνει μόνο η σεξουαλική αγωγή, χρειάζεται το παιδί πέρα από το να αυτόπροστατευτεί να μπορεί και να εκφράσει πιθανή παρενόχληση χωρίς φόβο. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχετε φροντίσει από την πολύ μικρή του ηλικία να το ενισχύσετε στην ψυχοσυναισθηματική του έκφραση.

 • Μίλησε και για τα δικά σου συναισθήματα για να μάθει να το κάνει και το ίδιο, μέσα από την παρατήρηση και τη μίμηση της μικρής ηλικίας.
 • Κάνε του συχνά την ερώτηση: «πώς νιώθεις;» και άκουσε τι θα σου πει χωρίς να νιώσει πως το υποτιμάς, όσο και αν σου φαίνεται «τραβηγμένο» ή ασήμαντο για εσένα αυτό που θα σου πει.
 • Άκουσε τις ερωτήσεις του με προσοχή
 • Απάντησε με ειλικρίνεια και χωρίς ασάφειες σε αυτό ακριβώς που σε ρωτάει
 • Μίλησε στο παιδί σου με τρόπο απλό και κατανοητό για την ηλικία του
 • Αν δεν γνωρίζεις την απάντηση, πες του το και καθίστε μαζί να την μάθετε
 • Μετάδωσε σωστή γνώση και όχι λανθασμένη ή παραπληροφόρηση
 • Ενημερώσου με τη βοήθεια ειδικών και μέσα από ειδικά βιβλία που υπάρχουν

 • Ενημέρωσέ το για τους πιθανούς κινδύνους χωρίς να το τρομοκρατήσεις και να του μεταδώσεις το δικό σου άγχος και φόβο
 • Μάθε του τον κανόνα του εσώρουχου
 • Μάθε το να λέει ΟΧΙ, τη μικρή αυτή λεξούλα με την τόσο μεγάλη δύναμη!
 • Πες του σε ποια άτομα μπορεί να απευθυνθεί αν το πλησιάσει ένας παιδόφιλος

Τέλος, ας μην πιέζουμε το παιδί να αγκαλιάσει κάποιον όταν δεν θέλει, όποιος και να είναι αυτός! Βέβαια τώρα, λόγω κορωνοϊού, το αποφεύγουμε, όταν τελειώσει όμως η πανδημία; Και ο λόγος είναι πως με την πίεση αυτή, μαθαίνει το παιδί να διαθέτει το σώμα του για να ευχαριστήσει τους άλλους αλλά και πως ο καθένας μπορεί να το αγγίζει.

Σκεφτείτε λοιπόν τι θα γίνει αν αυτός ο άλλος είναι ο …προπονητής του, ένας δάσκαλος ή καθηγητής, ένας οικογενειακός φίλος που μπορεί να είναι παιδόφιλος…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κίνημα κατά της παιδοφιλίας

Τρόποι γονεϊκής προστασίας κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

Πως βελτιώνεται η ψυχική υγεία των κακοποιημένων παιδιών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια στα παιδιά - Ποια τα αίτια;

Η εκδήλωση των μαύρων κύκλων μπορεί επιπρόσθετα να σχετίζεται με την απουσία ύπνου καθώς επίσης και την κληρονομικότητα. Το δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να είναι πιο λεπτό και διαφανές, στοιχείο το οποίο μπορεί να κληρονομήσουν και τα παιδιά. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις οι μαύροι κύκλοι γύρω από την περιοχή των ματιών μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό.

Πώς μπορούμε να κατευνάσουμε τα ξεσπάσματα παιδιού με ΔΕΠΥ

Η συμπεριφοριστική θεραπεία, μία από τις παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για το ΔΕΠΥ, ενθαρρύνει τις θετικές συνέπειες των θετικών συμπεριφορών. Οι ανταμοιβές μπορεί να είναι κοινωνικές (τρυφερότητα, έπαινος) και υλικές (γλυκά, παιχνίδια ή άλλα πράγματα). Τα υλικά μπορούν να συνδυαστούν με κοινωνικές ανταμοιβές.

Ο ρόλος των γονιών στη μετατροπή δύσκολων στιγμών του παιδιού σε δημιουργία

Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν να πάρουν και μια άλλη οδό προς εξερεύνηση, όταν η ζωή γίνει δύσκολη. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ατέλειωτη πηγή δημιουργικότητας, για να καταφέρουν να ξεπεράσουν σκοτεινές, πολυτάραχες στιγμές.

Πώς η καθημερινή επαφή με τη φύση βελτιώνει το ανοσοποιητικό των νηπίων

Εδώ χρειάζεται να σημειωθεί ότι τα ίδια τα παιδιά συμμετείχαν στη διαδικασία παρέμβασης, φυτεύοντας τα ίδια στην αυλή τους διάφορα φυτά. Η επαφή με τον χώρο και συνεπώς με τη φύση γινόταν σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια ενός μήνα και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα, καθώς βρέθηκε αύξηση της μικροβιακής ποικιλίας στην επιδερμίδα των παιδιών. Υπήρξαν επίσης αλλαγές και στις αιματολογικές μετρήσεις.

Νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια με σκοπό την υγιή ανάπτυξη του παιδιού

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καθεστώς συνεπιμέλειας (καθώς η συνεπιμέλεια ήδη συμβαίνει συχνότερα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και ψυχικής δυσφορίας.

Όταν η επανάσταση των εφήβων είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη τους

Στο άλλο άκρο, για να μιλήσουμε για διαταραχή πρέπει να υπάρχουν δεδομένα όπως διενέξεις και εκφοβισμοί, σκληρότητα προς τα ζώα ή τους άλλους ανθρώπους, σοβαρή καταστροφική δραστηριότητα, εμπρησμοί, κλοπές, συχνές απουσίες από το σχολείο, απομάκρυνση από το σπίτι, ασυνήθιστα συχνές και έντονες εκρήξεις θυμού, προκλητική συμπεριφορά για συνεχόμενο διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

Οι 7 καλύτερες υπερτροφές για τα παιδιά

Το ελληνικό γιαούρτι είναι ο σούπερ ήρωας των γαλακτοκομικών. Είναι γεμάτο από ευεργετικά βακτήρια, πρωτεΐνη και ασβέστιο – ό,τι χρειάζονται τα παιδιά για να παραμείνουν υγιή. Μην επιλέγετε τα επιδόρπια που έχουν χρωστικές και ζάχαρη. Προσθέστε στο ελληνικό γιαούρτι μέλι και φρούτα.