Ομορφιά

Μάτια : Βιταμίνες που χρειάζονται για να είναι υγιή

Μάτια : Βιταμίνες που χρειάζονται για να είναι υγιή

Ομορφιά : Τα μάτια σας είναι πολύπλοκα όργανα που χρειάζονται πολλές διαφορετικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσουν σωστά.

Συχνές καταστάσεις, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, το γλαύκωμα και ο καταρράκτης, μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια σας. Αν και μια ποικιλία διαφορετικών παραγόντων προκαλεί αυτές τις καταστάσεις, η διατροφή φαίνεται να επηρεάζει όλους τους τουλάχιστον εν μέρει. Εδώ είναι 9 βασικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών.

Βιταμίνη Α
  • Η βιταμίνη Α παίζει καθοριστικό ρόλο στην όραση διατηρώντας έναν καθαρό κερατοειδή, που είναι το εξωτερικό κάλυμμα του ματιού σας.
  • H βιταμίνη είναι επίσης ένα συστατικό της ροδοψίνης, μιας πρωτεΐνης στα μάτια σας που σας επιτρέπει να δείτε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού .
  • Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται ξηροφθαλμία.
  • Η ξεροφθαλμία είναι μια προοδευτική οφθαλμική νόσος που ξεκινά με τη νυχτερινή τύφλωση. Εάν συνεχιστεί η ανεπάρκεια βιταμίνης Α, οι δακρυϊκοί αγωγοί και τα μάτια σας μπορούν να στεγνώσουν. Τελικά, ο κερατοειδής σας μαλακώνει, με αποτέλεσμα μη αναστρέψιμη τύφλωση .
  • Η βιταμίνη Α μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από άλλες παθήσεις στα μάτια. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καταρράκτη και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας .

 Βιταμίνη Ε

  • Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων σας – συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων των ματιών σας – από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία είναι επιβλαβή, ασταθή μόρια.
  •  H λήψη 400 IU βιταμίνης Ε και αρκετών άλλων θρεπτικών συστατικών σε ένα καθημερινό συμπλήρωμα που ονομάζεται AREDS μείωσε τον κίνδυνο προόδου σε προχωρημένα στάδια κατά 25%. Mελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα καθώς ορισμένες μελέτες δεν δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης Ε και αυτής της κατάστασης .

  •  H βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει τα μάτια σας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες .
  • Η βιταμίνη C και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιούνται στο συμπλήρωμα AREDS, το οποίο μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με AMD. Όταν λαμβάνεται καθημερινά, μια μελέτη δείχνει ότι το AREDS μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της κατάστασης κατά 25% .

Ακολουθεί βίντεο με πληροφορίες για βιταμίνες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υποθυρεοειδισμός : Συμβουλές για σωστή διατροφή

Εμμηνόπαυση : Τρόποι για να έρθετε σε οργασμό

Εξουθένωση : Τρόποι να την αποτρέψετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

DIY scrub με θεραπευτικό αλάτι από τη θάλασσα

Θαλασσινό αλάτι στο δέρμα: Το scrub αλατιού όχι μόνο βοηθά στην απολέπιση του δέρματος, δίνοντάς σας ένα πιο λείο, απαλό και υγιές αποτέλεσμα, αλλά επίσης αποτοξινώνει.

Φυσικοί και αποτελεσματικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τα κουρασμένα και πρησμένα μάτια

Πρησμένα μάτια: Εάν οι σακούλες κάτω από τα μάτια και οι μαύροι κύκλοι σας ταλαιπωρούν, δώστε στα μάτια σας ένα φυσικό ξύπνημα με τις απλές, φυσικές θεραπείες που ακολουθούν. 

Αλάτι της Νεκράς Θάλασσας: Ένα από τα καλύτερα προϊόντα να χρησιμοποιήσετε στο δέρμα σας

Αλάτι Νεκράς Θάλασσας ιδιότητες: Ένα από τα λιγότερο αναμενόμενα, αλλά και τα πιο εκπληκτικά οφέλη του αλατιού της Νεκράς Θάλασσας είναι ότι έχει ιδιότητες που ανακουφίζουν από τον πόνο. Το αλάτι της Νεκράς Θάλασσας περιέχει νάτριο και βρωμίδιο, γνωστά αντιφλεγμονώδη. Αυτά τα μέταλλα βοηθούν στη χαλάρωση των μυών και ηρεμούν το σώμα, προσφέροντάς σας ανακούφιση από τον πόνο.

Αποφύγετε την αφυδάτωση & κερδίστε ελαστική επιδερμίδα που ακτινοβολεί

Αφυδάτωση δέρμα: Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, καθώς αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της υγείας και ευεξίας σας. Φροντίστε να αποφεύγετε την αφυδάτωση, ακόμη κι όταν εκείνη κρύβεται καλά πίσω από ανεπαίσθητα συμπτώματα.

Νομοθετική απαγόρευση πληρωτικών ρυτίδων σε άτομα κάτω των 18 στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Δρ Kaur καταλήγει με το εξής: "Έχω μια φράση στον τοίχο που μου λέει:" Μην είσαι όμοιος με αυτήν, να είσαι σαν εσένα "και αυτή είναι η γλώσσα που χρησιμοποιώ με τους ασθενείς μου".