Ομορφιά

Μαλλιά Άσπρα: Νέα έρευνα ανακαλύπτει φυσική θεραπεία

Μαλλιά Άσπρα: Νέα έρευνα ανακαλύπτει φυσική θεραπεία

Μαλλιά Άσπρα: Το γκριζάρισμα των μαλλιών συμβαίνει λόγω φυσικών και χημικών διεργασιών, όταν τα μαλλιά χάνουν τη φυσική τους χρωστική. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές έρευνες σε εξέλιξη και λένε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναστροφή αυτής της διαδικασίας στο εγγύς μέλλον.

Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι αναπόφευκτο για τους περισσότερους ανθρώπους. Είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που συνοδεύει τη γήρανση. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε άλλους παράγοντες. Τα γκρίζα μαλλιά έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση ενός ανθρώπου παρά στη βιολογία. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί άνθρωποι πανικοβάλλονται όταν βλέπουν γκρίζα μαλλιά και επιχειρούν κάθε είδους πράγματα για να τα κρύψουν. Άλλοι τα βάφουν πριν ακόμη εμφανιστούν οι γκρίζες τρίχες.

Η πιθανότητα για γκριζάρισμα αυξάνεται κατά περίπου 10 έως 20% σε κάθε δεκαετία της ζωής σας μετά το 30ο έτος της ηλικίας σας. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα με γκρίζα μαλλιά ηλικίας κάτω των 30 ετών. Λοιπόν, τι προκαλεί αυτή τη φυσική διαδικασία; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

Τα γκρίζα μαλλιά εμφανίζονται συνήθως σταδιακά καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, σημειώστε ότι όλοι έχουμε λευκά μαλλιά πριν γεννηθούμε, στην αρχή της ζωής μας. Κατά τη διαδικασία ανάπτυξης του εμβρύου, αρχίζει να αποκτά χρώματα λόγω της μελανίνης, μιας χρωστικής ουσίας.

Υπάρχουν δύο τύποι μελανίνης:

  • Ευμελανίνη, που οδηγεί σε σκούρα μαλλιά.
  • Φομελανίνη, η οποία οδηγεί σε ανοιχτόχρωμα μαλλιά.

Και οι δύο συνδυάζονται κατά καιρούς και δημιουργούν άλλους τόνους μαλλιών όπως καστανό, κόκκινο κ.λπ.. Σχηματίζουν μελανίνη σε κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα, των οποίων η λειτουργία είναι η παραγωγή της χρωστικής των μαλλιών. Τα γκρίζα μαλλιά εμφανίζονται επειδή τα μελανοκύτταρα δεν παράγουν πλέον χρωστική ουσία.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πολύ σπάνιο να συμβαίνει σε άτομα κάτω των 20 ετών. Όταν συμβαίνει πριν από την ηλικία των 30, οφείλεται σε πρόωρο γκριζάρισμα.

Υπάρχουν μερικοί συνηθισμένοι μύθοι για τους λόγους για τους οποίους τα μαλλιά γίνονται γκρίζα. Ωστόσο, η επιστήμη έχει προσδιορίσει μόνο δύο πλήρως αποδεδειγμένες αιτίες.

  • Γενετική: Παρόλο που τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για αυτήν τη διαδικασία δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, γνωρίζουμε ότι η γενετική παίζει καθοριστικό ρόλο. Μεταξύ άλλων, καθορίζει την ηλικία κατά την οποία τα μαλλιά αρχίζουν να χάνουν τη χρωστική τους και να γίνονται γκρίζα. Επίσης, υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις πρόωρου γκριζαρίσματος μεταξύ Καυκάσιων και Ασιατών.
  • Ασθένειες: Καταστάσεις όπως η λεύκη οφείλονται στην απώλεια χρωστικής. Επίσης, η κακοήθης αναιμία, η έλλειψη βιταμίνης Β 12, ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο Werner έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Μερικοί προτείνουν ότι άλλοι παράγοντες προωθούν ή επιταχύνουν τη διαδικασία. Ωστόσο, δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτό συμβαίνει, αν και υπάρχουν ενδείξεις για την επιρροή τους. Αυτοί είναι:

  • Στρες: Η μεταβολή του μεταβολισμού και των ορμονών που προκαλούνται από το στρες θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή μελανίνης. Οι άνθρωποι που περνούν επανειλημμένα δύσκολες στιγμές τείνουν να γκριζάρουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.
  • Μια μη ισορροπημένη διατροφή: Μερικοί ερευνητές προτείνουν ότι η χαμηλή κατανάλωση αντιοξειδωτικών και ανόργανων βιταμινών επηρεάζει το γκριζάρισμα.
  • Τοξικές ουσίες: Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσουν σε γκρίζα μαλλιά. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη σταθερή απόδειξη πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό.

Μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων διεξήγαγε μια έρευνα στην οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή παραγωγή μελανίνης οφείλεται στην υπερβολική παρουσία υπεροξειδίου του υδρογόνου στα τριχοειδή κύτταρα. Ο τρόπος για να το αποφύγετε είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε καταλάση, όπως αβοκάντο, πράσα, κρεμμύδια και συκώτι βοδινού.

Ομοίως, ο καθηγητής Desmond Tobin, από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα είδος βιολογικού ρολογιού στο θυλάκιο των μαλλιών. Αυτό καθορίζει πότε τα μελανοκύτταρα σταματούν να παράγουν τη χρωστική των μαλλιών. Η καινοτομία εδώ είναι ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η διαδικασία γκριζαρίσματος είναι αναστρέψιμη.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου της Αιγύπτου, με επικεφαλής τον καθηγητή Irini Samuel, διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διαδικασίας γκριζαρίσματος και του στεφανιαίου κινδύνου στους άνδρες. Τα γκρίζα μαλλιά σε νεαρή ηλικία θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά αυτού του γεγονότος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως να φτιάξετε μάσκα ομορφιάς με σπιτικά υλικά

Η υγεία των αυτιών μαρτυρά την ψυχική μας υγεία - Τεστ με μία κίνηση

Φυσικoί τρόποι να μακρύνεις τα μαλλιά σου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 συμβουλές για πυκνά, υγιή μαλλιά που δεν σπάνε

Ομορφιά Μαλλιά: Τα λεπτά, ευθραυστα μαλλιά είναι ένα κοινό παράπονο, αλλά λίγες γυναίκες γνωρίζουν την καλύτερη θεραπεία. Τα βαριά μαλακτικά θα αφήσουν τα μαλλιά σας αδύναμα. Ένα καλύτερο στοίχημα είναι να χρησιμοποιείτε προϊόντα με σιλικόνη. Αυτά επικαλύπτουν την τρίχα με μια λεπτή μεμβράνη, δημιουργώντας πλούσια μαλλιά που δεν φαίνονται λιπαρά.

Το βουτυρό καριτέ είναι φυσική ασπίδα της επιδερμίδας

Ομορφιά: Το βούτυρο καριτέ είναι λίπος που έχει εξαχθεί από ξηρούς καρπούς, στην πλειονότητά τους προερχόμενους από δέντρα της Δυτικής Αφρικής. Είναι υπόλευκο και έχει κρεμώδη σύσταση, που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις λιπαρών οξέων και βιταμινών καθιστούν το βούτυρο καριτέ ιδανικό καλλυντικό για την ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας.

Καλλυντικά που γεννά η θάλασσα

Καλλυντικά που γεννιούνται από την θάλασσα. Η λέξη καλλυντικό αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο προϊόν που περιέχει δραστικά συστατικά. Αυτά τα καλλυντικά προϊόντα με βιολογικά δραστικά συστατικά που προορίζονται να έχουν ιατρικό όφελος. Παρασκευάζονται όχι μόνο για να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματος αλλά και για να βελτιώσουν τις θετικές φυσιολογικές επιδράσεις σε κυτταρικό επίπεδο. 

Δύο εύκολοι τρόποι για να εφαρμόσετε τέλεια το Eyeliner

Ομορφιά Eyeliner: Πολλές γυναίκες θεωρούν αρκετά δύσκολο να βάλουν eyeliner. Η αλήθεια είναι ότι απαιτεί σταθερό χέρι, ωστόσο στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα με ειδικά πινέλα που σας βοηθούν να κάνετε μία ίσια γραμμή, ακολουθώντας πάντα το σχήμα των ματιών σας.

4 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα

Ομορφιά: Ότι η διατροφή επηρεάζει και την όψη της επιδερμίδας το ξέρουμε, από τις επιπτώσεις που έχει στην ακμή μέχρι την κυτταρίτιδα που όλοι προσπαθούν να διώξουν. Ήξερες όμως ότι μπορεί να παίξει ρόλο και στο πόσο λιπαρή φαίνεται;

Λάμψτε μέσα και έξω με έλαιο λεβάντας

Ομορφιά λάδι λεβάντας: Το έλαιο λεβάντας μπορεί να ωφελήσει το δέρμα με πολλούς τρόπους, αφού έχει την ικανότητα να περιορίζει την ακμή, να ενυδατώνει το δέρμα και να μειώνει τις ρυτίδες. Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και βελτίωση της υγείας των μαλλιών και την ανακούφιση προβλημάτων διάθεσης και πέψης.

Μυρωδάτη μάσκα χεριών με τρία μόνο υλικά

Ομορφιά: Τα χέρια είναι ένα σημείο του σώματος, το οποίο αφήνουμε κάπως παραμελημένο. Δεν τα φροντίζουμε έτσι όπως θα έπρεπε. Δίνουμε περισσότερη βάση στην επιδερμίδα του προσώπου μας, τηρώντας πιστά τη skincare routine μας, αλλά και σε όλο το σώμα μας. Τα χέρια, όμως, τα ξεχνάμε.