Ομορφιά

Καύση λίπους βιταμίνη: Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την παχυσαρκία

Καύση λίπους βιταμίνη: Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την παχυσαρκία

Έναν νέο μηχανισμό βάσει του οποίου μία πολύ γνωστή βιταμίνη μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να συμβάλει στην καύση του λίπους και την απώλεια βάρους φέρνουν στο φως επιστήμονες στην Αυστρία.

Καύση λίπους βιταμίνη: Στο «μετασχηματισμό» του λίπους από «κακό» σε «καλό» φέρεται ότι μπορεί να συμβάλει η βιταμίνη Α σε ψυχρές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής έρευνας που θα μπορούσαν ενδεχομένως μελλοντικά να αποτελέσουν τη βάση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για την παχυσαρκία. Με επικεφαλής τον Δρ Florian Kiefer από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βιέννης, η μελέτη -που έρχεται στη δημοσιότητα μέσω του Molecular Metabolism– κατέδειξε ότι οι ψυχρές θερμοκρασίες περιβάλλοντος αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης Α στους ανθρώπους και τα ποντίκια.

Το γεγονός αυτό συνδράμει στη μετατροπή του «κακού» λευκού λιπώδους ιστού σε «καλό» καφέ λιπώδη ιστό που διεγείρει την καύση του λίπους και την παραγωγή θερμότητας. Αυτός ο «μετασχηματισμός» λίπους συνήθως συνοδεύεται από ενισχυμένη κατανάλωση ενέργειας και και ως εκ τούτου θεωρείται μία υποσχόμενη προσέγγιση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέτρια εφαρμογή κρύου αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Α, η οποία κυκλοφορεί στο αίμα συνδεδεμένη με έναν πρωτεϊνικό φορέα, τη συνδετική πρωτεΐνη της ρετινόλης. Η βιταμίνη Α αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ και η έκθεση στο κρύο φέρεται να διεγείρει την ανακατανομή της προς τον λιπώδη ιστό.

Στο πλαίσιο της έρευνας η πυροδοτούμενη από το κρύο αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Α οδήγησε στη μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ, και σε υψηλότερο ρυθμό καύσης λίπους. Όταν ο Δρ Florian Kiefer και η ομάδα του μπλόκαραν τον χημικό μεταφορέα της βιταμίνης Α, την συνδετική πρωτεΐνη της ρετινόλης, σε πειραματόζωα μέσω γενετικού χειρισμού, τόσο η προκαλούμενη από το κρύο αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Α, όσο και η μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ, αμβλύνθηκαν. «Ως αποτέλεσμα, η οξείδωση του λίπους και η θερμογένεση διαταράχθηκαν και τα ποντίκια δεν μπορούσαν πλέον να προστατευθούν από το κρύο» εξηγεί ο Kiefer και προσθέτει πως αντίθετα, η προσθήκη βιταμίνης Α στα ανθρώπινα λευκά λιπώδη κύτταρα οδήγησε στην έκφραση των χαρακτηριστικών των καφέ λιπωδών κυττάρων, με αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα και κατανάλωση ενέργειας. «Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι η βιταμίνη Α διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του λιπώδους ιστού και επηρεάζει το συνολικό ενεργειακό μεταβολισμό» επισημαίνει ο Δρ Kiefer. Ο ίδιος αποσαφηνίζει, σε κάθε περίπτωση, πως δεν συνιστάται η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης Α εφόσον δεν έχει υπάρξει σχετική ιατρική ανάγκη και καθοδήγηση, σημειώνοντας πως «είναι καίριας σημασίας η βιταμίνη Α να μεταφέρεται στα σωστά κύτταρα τη σωστή στιγμή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κοιλιακό λίπος ασκήσεις: πώς θα το κάψετε

Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί το σπλαχνικό λίπος αυξάνει με τα χρόνια

Πώς συνδέεται η θεραπεία της λεπτίνης με την απώλεια βάρους

Τα μυστικά για να αποκτήσεις λαμπερή επιδερμίδα σε μία εβδομάδα

Λαμπερό δέρμα: Αναρωτιέσαι πώς θα αποκτήσεις λαμπερή επιδερμίδα; Σου έχουμε ευχάριστα νέα, καθώς η όψη της επιδερμίδας σου μπορεί να βελτιωθεί ακόμα και μέσα σε μία εβδομάδα, εάν κάνεις μία συνειδητή προσπάθεια να φροντίσεις το δέρμα σου, να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου και να χρησιμοποιήσεις τα σωστά προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ.

Πώς θα φτιάξεις 3 μάσκες μαλλιών με υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου και θα απογειώσουν την ποιότητα των μαλλιών σου

DIY - Μάσκες μαλλιών: Οι αλλαγές των εποχών, η διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το σπίτι, η περιβαλλοντολογική ρύπανση, η χρήση σεσουάρ, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που μπορούν να βλάψουν την ποιότητα των μαλλιών σου.

Οι 4 βιταμίνες που θα κάνουν το δέρμα σου να λάμπει

Βιταμίνες για λαμπερό δέρμα: Η καλή και τακτική φροντίδα του δέρματος θα έπρεπε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής σου ρουτίνας, μιας και το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Οι ειδικοί, για να διασφαλίσεις την υγεία του δέρματός σου, εφιστούν την προσοχή στον περιορισμό της έκθεσης στην επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία UV και επιμένουν οπωσδήποτε στη χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας.

Αυτοί είναι οι τρόποι για να αντιμετωπίσεις τα πρησμένα μάτια

Πρησμένα μάτια: Τα πρησμένα μάτια και οι μαύροι κύκλοι είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα, που ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Οι αιτίες είναι ποικίλες, μεταξύ των οποίων η κατακράτηση υγρών, ο κακός ύπνος, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το άγχος κ.λπ.

Πώς να απαλλαγείς από σπυράκια και πόρους

Σπυράκια στο πρόσωπο: Εξαφάνισε τα με δύο βήματα. Τα σπυράκια που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα μπορεί να είναι πολύ άβολα, αντιαισθητικά και ακόμη και οδυνηρά. Στο πηγούνι, τα μάγουλα, τη μύτη ή το μέτωπο. Πριν τα δούμε, μπορούμε πρώτα να τα αισθανθούμε. Παρατηρούμε ένα μικρό κομμάτι κάτω από το δέρμα που μεγαλώνει και μπορεί […]