Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ομορφιά

Καστορέλαιο δέρμα: Αξίζει να χρησιμοποιήσω καστορέλαιο στο πρόσωπό μου;

Καστορέλαιο δέρμα: Αξίζει να χρησιμοποιήσω καστορέλαιο στο πρόσωπό μου;

Καστορέλαιο δέρμα: Το καστορέλαιο περιέχει αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και λιπαρά οξέα (ρικινελαϊκό οξύ) που μπορεί να ωφελήσουν το δέρμα με διάφορους τρόπους.

Το καστορέλαιο είναι ένα φυτικό έλαιο που λαμβάνεται από τους σπόρους του φυτού Ricinus communis. Οι φαρμακευτικές του χρήσεις είναι πιθανώς εξίσου γνωστές με τις περιβόητες χρήσεις του ως δηλητήριο (ρικίνη). Οι σπόροι του φυτού συμπιέζονται ψυχρά για να εξαχθεί το λάδι και στη συνέχεια θερμαίνονται για να καταστραφεί η τοξίνη. Ακόμη και μετά τη θέρμανση, το καστορέλαιο δεν είναι βρώσιμο, αλλά είναι ασφαλές για χρήση σε προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Οφέλη από το καστορέλαιο για το πρόσωπο

Πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν καστορέλαιο λόγω των πολλών πιθανών πλεονεκτημάτων του δέρματος. Ενώ η έρευνα είναι ελάχιστη σχετικά με τη χρήση του καστορέλαιου για το δέρμα, πολλοί ορκίζονται σε αυτό. Το καστορέλαιο περιέχει αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και λιπαρά οξέα (ρικινελαϊκό οξύ) που μπορεί να ωφελήσουν το δέρμα με διάφορους τρόπους.

Ακολουθούν ορισμένα σκόπιμα οφέλη του καστορέλαιου για το δέρμα:

 • Πρόληψη των ρυτίδων. Επειδή το καστορέλαιο περιέχει την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, πολλοί πιστεύουν ότι βοηθά στην καταπολέμηση των ρυτίδων. Τα αντιοξειδωτικά καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες που εκπέμπονται από τον ήλιο που καταστρέφουν το κολλαγόνο και οδηγούν σε ρυτίδες.
 • Αντιμετώπιση ακμής. Δεδομένου ότι το καστορέλαιο είναι αντιβακτηριακό και αντιφλεγμονώδες, ορισμένοι το χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν στη θεραπεία της ήπιας ακμής. Η αιτία της ακμής είναι πολυπαραγοντική αλλά περιλαμβάνει βρωμιά, λάδια και βακτήρια που φράζουν τους πόρους και προκαλούν φλεγμονώδη εξογκώματα ακμής στο δέρμα.
 • Μείωση του πρηξίματος. Πολλοί πιστεύουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καστορέλαιου βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος γύρω από τα μάτια.
 • Ενυδατική δράση. Επειδή το καστορέλαιο έχει αποφρακτικές και υγροσκοπικές ιδιότητες, βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος. Οι υγροσκοπικές ουσίες έλκουν την υγρασία για να ενυδατώσουν το δέρμα, ενώ τα αποφρακτικά λειτουργούν ως φράγμα για την πρόληψη της απώλειας νερού.
 • Καταπραϋντικό για το ηλιακό έγκαυμα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καστορέλαιου βοηθούν στην καταπράυνση ενός ηλιακού εγκαύματος.
 • Επούλωση πληγών. Μερικοί χρήστες συνδυάζουν καστορέλαιο με άλλα συστατικά για να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών λόγω της ικανότητάς του να ενυδατώνει και να προστατεύει το δέρμα και να αποτρέπει την απώλεια νερού. Οι αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών.

Κίνδυνοι από τη χρήση καστορέλαιου στο πρόσωπο

Το καστορέλαιο θεωρείται σχετικά ασφαλές για χρήση στο δέρμα. Ωστόσο, έχει πιθανές παρενέργειες για ορισμένους. Οι χρήστες μπορούν να μειώσουν τις παρενέργειες αραιώνοντας το καστορέλαιο. Άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα ή ακμή, θα πρέπει να δοκιμάσουν πρώτα ένα σημείο εξέτασης ή να ζητήσουν καθοδήγηση από τον δερματολόγο τους. Μερικοί ασθενείς με ακμή μπορεί να βρουν ότι επιδεινώνεται. Επίσης, πολλοί αποφεύγουν να το χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει τοκετό. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε καστορέλαιο εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Ακολουθούν ορισμένες πιθανές παρενέργειες της τοπικής χρήσης καστορέλαιου:

 • Αλλεργικές αντιδράσεις
 • Ερυθρότητα
 • Πρήξιμο
 • Κνησμός
 • Ερεθισμός
 • Εξάνθημα

Πώς να χρησιμοποιήσετε το καστορέλαιο στο πρόσωπο;

Το καστορέλαιο έχει παχύρρευστη σύσταση, επομένως οι περισσότεροι χρήστες το συνδυάζουν με λάδι μεταφοράς, όπως λάδι καρύδας ή αμυγδάλου, για να το αραιώσουν και να το κάνουν να μυρίζει καλύτερα. Η αραίωσή του βοηθά επίσης στην αποτροπή του απόφραξης των πόρων. Μερικές σταγόνες καστορέλαιο είναι αρκετές για να απλώσετε και να κάνετε μασάζ στο δέρμα. Μερικοί το αφήνουν να δράσει όλη τη νύχτα, ενώ άλλοι το ξεπλένουν σε 30 λεπτά. Έως ότου οι χρήστες γνωρίζουν εάν και πώς θα επηρεάσει το δέρμα τους, είναι καλύτερο να αρχίσουν να εφαρμόζουν καστορέλαιο μερικές φορές την εβδομάδα πριν αρχίσουν να το χρησιμοποιούν καθημερινά.

Πάντα να συμβουλεύεστε πρώτα τον δερματολόγο σας πριν δοκιμάσετε νέα προϊόντα. Πάντα να δοκιμάζετε πρώτα ένα σημείο δοκιμής και να προσαρμόζετε τη συνταγή σύμφωνα με τις ανάγκες και την ανοχή του δέρματός σας. Ακολουθούν ορισμένες συνταγές που πρέπει να εξετάσετε και να συζητήσετε με τον δερματολόγο σας:

Ηλιέλαιο και καστορέλαιο

Το ηλιέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα που βοηθούν στην ενυδάτωση και την προστασία του δέρματος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας φραγμού του δέρματος για να αποτρέψει την απώλεια υγρασίας. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να λειτουργήσει ως λάδι καθαρισμού ή ενυδατική κρέμα.

Έλαιο κάνναβης και καστορέλαιο

Το έλαιο κάνναβης περιέχει αντιοξειδωτικά για την προστασία του δέρματος, λιπαρά οξέα για την ενυδάτωση του δέρματος και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για την καταπράυνση του ερεθισμένου δέρματος. Μπορεί να είναι ωφέλιμο ως ενυδατικό σε άτομα με έκζεμα ή ψωρίαση. Δεδομένου ότι μπορεί να μειώσει την παραγωγή σμήγματος, είναι επίσης χρήσιμο για ασθενείς με ακμή.

Tea tree oil και καστορέλαιο

Το λάδι δέντρου τσαγιού έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που το καθιστούν ιδανική θεραπεία για την ακμή. Πολλοί χρησιμοποιούν λάδι δέντρου τσαγιού μόνο για την ακμή, αλλά μπορεί να έχετε καλύτερα αποτελέσματα με τον συνδυασμό. Σε μικρότερες μελέτες, το λάδι δέντρου τσαγιού βρέθηκε συγκρίσιμο με το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου στη θεραπεία της ακμής αλλά με λιγότερες παρενέργειες.

Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε καστορέλαιο για το δέρμα σας, φροντίστε να επιλέξετε μια αξιόπιστη μάρκα και να το αραιώσετε με ένα λάδι μεταφοράς. Εάν δεν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας λάδι συνδυασμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που έχετε αγοράσει από το κατάστημα που το περιέχει. Πάντα να μιλάτε πρώτα με τον δερματολόγο σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα προϊόντα. Δεν μπορεί κάθε προϊόν να σας ωφελήσει προσωπικά, επειδή το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι προσφέρει το καστορέλαιο στη ρουτίνα ομορφιάς μας;

Υπάρχουν πραγματικά οφέλη από τη χρήση καστορέλαιου στο δέρμα;

Πώς να φτιάξεις το δικό σου βάλσαμο με καστορέλαιο για τα χείλη

Τόνισε το βλέμμα σου φυσικά με μακρύτερες βλεφαρίδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το κατάλληλο χτένισμα αν είστε κουμπάρα;

Χτένισμα κουμπάρα: Η επιλογή του τέλειου χτενίσματος για μια κουμπάρα συνεπάγεται την εξέταση πολλών παραγόντων για να διασφαλιστεί ότι θα δείχνει εκπληκτική και θα συμπληρώνει τη συνολική αισθητική του γάμου.

Γιαούρτι πράσινο τσάι: Ένας φυσικός σύμμαχος για την υπερμελάγχρωση

Γιαούρτι Πράσινο Τσάι: Ενώ το γιαούρτι και το πράσινο τσάι μπορεί να μην είναι μια θαυματουργή θεραπεία για την υπερμελάγχρωση, μπορεί να είναι ένας ήπιος, φυσικός τρόπος για να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματός σας.

Τι να φορέσεις αν το αφεντικό σου ζητήσει να παραστείς σε ένα επαγγελματικό δείπνο;

Επαγγελματικό δείπνο: Όταν το αφεντικό σας σας προσκαλεί σε ένα επαγγελματικό δείπνο με νέους πελάτες, είναι σημαντικό να ντύνεστε κατάλληλα για να κάνετε καλή εντύπωση και να αντανακλά τον επαγγελματισμό.

Ποια είναι τα οφέλη του ιχθυελαίου για τα μαλλιά σας; 

Το ιχθυέλαιο είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ενδυνάμωση των μαλλιών από τις ρίζες, θρέφουν το τριχωτό της κεφαλής και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία των μαλλιών.

Πώς να διακοσμήσετε όμορφα το γραφείο σας για να αναδεικνύει το επάγγελμά σας;

Γραφείο διακόσμηση: Η διακόσμηση του γραφείου σας έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει το επάγγελμά σας όχι μόνο δημιουργεί ένα εμπνευσμένο εργασιακό περιβάλλον, αλλά μεταδίδει επίσης την τεχνογνωσία και το πάθος σας σε πελάτες και συναδέλφους.

Close Icon