Οικογένεια

Παιδί Πείσμα: Όταν οι φωνές οδηγούν σε αδιέξοδο

Παιδί Πείσμα: Όταν οι φωνές οδηγούν σε αδιέξοδο

Κι όμως, έχω παρατηρήσει ότι συχνά αυτά τα παιδιά έχουν γονείς που «απαιτούν» απλώς σεβασμό. Η απαίτηση αυτή συχνά πυροδοτεί την αντιδραστική συμπεριφορά. Τα μοτίβα σκέψης των γονιών προκαλούν συναισθηματικές εκρήξεις και μη ρεαλιστικές προσδοκίεςα

Παιδί Πείσμα: Πολλοί γονείς «αντιδραστικών» παιδιών το πιστεύουν πραγματικά όταν λένε «ο μόνος τρόπος για να με ακούσει είναι να ουρλιάξω», αλλά αυτό είναι πολύ μακριά από την αλήθεια. Για παράδειγμα, η Jody, μία από τις πελάτισσές μου, single μητέρα, νιώθει ακριβώς έτσι. Με επισκέφθηκε ζητώντας κάποια καθοδήγηση.

Κλαίγοντας κατά την πρώτη μας τηλεφωνική συνομιλία, μου περιέγραψε τα αποτελέσματα των φωνών εκείνο το πρωί. Μου περιέγραψε μια σκηνή κατά την οποία ο 10χρονος γιος της είχε ξαπλώσει στο πάτωμα μέσα στο χάος, καθώς η κόρη της καθόταν κι αυτή σε μια καρέκλα μπροστά της. Η εκκωφαντική σιωπή που επικρατούσε της υπενθύμισε ότι μια κακή στιγμή είχε μόλις συμβεί. Ωστόσο, αυτή η σιωπή σύντομα έληξε όταν ο «ασυμβίβαστος» γιος της έριξε την τσάντα του στον τοίχο και έτρεξε προς το δωμάτιό του.

Όπως και με τους περισσότερους γονείς, το κόκκινο πανί ήταν η αρνητική στάση του γιου της ως προς την ολοκλήρωση του διαβάσματός του. Η ίδια περιέγραφε ότι ο γιος της συχνά δεν έκανε τις εργασίες του από το προηγούμενο βράδυ. Στο τέλος, η μητέρα ξέσπασε και άρχισε να φωνάζει, ελπίζοντας ότι θα τον αλλάξει με αυτόν τον τρόπο. Όπως και με τόσους άλλους στρεσσαρισμένους γονείς, η Jody ένιωσε ότι οι φωνές ήταν η μόνη της επιλογή.

Το παιδί μου «πρέπει» να μου δείχνει σεβασμό

Οι γονείς ευλόγως μπορεί να αντιδρούν άσχημα και είναι αρνητικά επηρεασμένοι όταν τα παιδιά τους δεν τους σέβονται. Κι όμως, έχω παρατηρήσει ότι συχνά αυτά τα παιδιά έχουν γονείς που «απαιτούν» απλώς σεβασμό. Η απαίτηση αυτή συχνά πυροδοτεί την αντιδραστική συμπεριφορά. Τα μοτίβα σκέψης των γονιών προκαλούν συναισθηματικές εκρήξεις και μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Αποδεδειγμένοι τρόποι για να σταματήσουμε να φωνάζουμε στα παιδιά

– Συνειδητοποιήστε ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθει ένα παιδί πειθαρχία είναι να δείξετε εσείς οι ίδιοι αυτοπειθαρχία πάνω στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά σας. Γι’ αυτό, αποκτήστε επίγνωση των συναισθημάτων του παιδιού και των δικών σας. Όσο περισσότερο είστε πρότυπο προς μίμηση, τόσο το παιδί θα σας μοιάζει σε αυτό.

– Μην σπαταλάτε την ενέργειά σας προσπαθώντας να κερδίσετε ανούσιες «μάχες». Δείτε τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού σας ως ευκαιρίες για διδασκαλία και σύνδεση. Τα παιδιά σας δεν είναι απειλές. Ο στόχος είναι να έχετε εποικοδομητικές συζητήσεις για να επιλύσετε προβλήματα.

– Αναθρέψτε τα παιδιά νιώθοντας κι εσείς μαθητές και όχι μόνο δάσκαλοι που κάνουν συνεχώς κήρυγμα. Αφουγκραστείτε αυτό που έχει να σας πει το παιδί.

– Χρησιμοποιήστε ενσυναίσθηση για να βοηθήσετε τα παιδιά να βρουν λέξεις για να προσδιορίσουν το συναίσθημα που έχουν. Επικυρώστε το παιδί σας βάζοντας σε λέξεις τα συναισθήματά του. Λέγοντας «Βλέπω ότι είσαι πραγματικά μπερδεμένος αυτή τη στιγμή», τον βοηθάτε να ονομάσει το έντονο συναίσθημά του, αντί να το επικρίνετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να μην πέφτουμε σε λάθη κατά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Οι φωνές των γονιών οδηγούν τα παιδιά στην κατάθλιψη

Πως θα διαχειριστείτε το πείσμα του παιδιού σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όχι άλλα πλαστά στοιχεία ή χρόνια αναμονής από την Τετάρτη για την έκδοση διαζυγίου στην Αγγλία και Ουαλία

Αλλά αναθεωρεί το τρέχον σύστημα, που ισχύει εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το οποίο ορισμένοι σύζυγοι θα κατέφευγαν σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να βρουν στοιχεία λάθους ή το ζευγάρι θα συμφωνούσε απλώς να επινοήσει τα στοιχεία.

Μορφες και Επιπτώσεις της Μητρικής Εγκατάλειψης

Ο ενήλικας που είναι τώρα το τότε εγκαταλελειμμένο παιδί, κάνει ό,τι μπορεί για να εξομαλύνει την εμπειρία αυτή, και συχνά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται τελικά η συναισθηματική σημασία της τότε συνθήκης. Σύμφωνα με έρευνες, τα προηγούμενα χρόνια, κανένας ενήλικος, ο οποίος ως παιδί είχε εγκαταλειφθεί δεν παραπέμφθηκε σε σύμβουλο ή θεραπευτή, όταν βίωσε την εγκατάλειψη.

Με μια πληθώρα καθηκόντων που συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν είναι περίεργο που η γονεϊκή εξουθένωση είναι μια πραγματικότητα.

Όταν δίνουμε στα παιδιά δομή και όρια, τους διδάσκουμε δεξιότητες ζωής. Το μεγαλύτερο καθήκον μας ως γονείς δεν είναι μόνο να αγαπάμε τα παιδιά μας. Αυτό είναι δεδομένο. Το πιο κρίσιμο καθήκον είναι να εξοπλίσουμε τα παιδιά με δεξιότητες για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν στον πραγματικό κόσμο των ενηλίκων.

Προειδοποιητικά σημάδια που εκπέμπουν SOS για τον ηλικιωμένο γονιό μας

Πολλοί ασθενείς με νόσους όπως άνοια ή Αλτσχάιμερ συχνά κάνουν άθελά τους κατάχρηση φαρμάκων σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν κάποια ζητήματα που όμως δεν αντιλαμβάνονται την αιτία τους. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε τουλάχιστον να λαμβάνουν τη σωστή αγωγή και στο σωστό χρόνο

Πώς να επιλέξεις παιδική μάσκα και πώς να την διατηρείς καθαρή

COVID-19 και μάσκες: Συμβουλές για οικογένειες. Οι μάσκες συμβάλλουν στη διακοπή της εξάπλωσης του ιού αλλά αυτό δεν τα καθιστά εύκολο να τα γνωρίσετε στα παιδιά, όπως πολλοί γονείς ανακαλύπτουν. Η πρακτική της χρήσης μάσκας για τη μείωση της μετάδοσης μικροβίων έχει μακρά ιστορία σε ορισμένες χώρες αλλά για πολλές οικογένειες, το 2020 θα θυμόμαστε […]

Υπάρχουν ακόμα "κακές" πεθερές

Πεθερά- νύφη: Πώς να αποφύγετε την σύγκρουση. Έχοντας ένα παιδί δεν επιλέξατε την νύφη σας, επιλέγοντας τον σύντροφό σας, δεν επιλέξατε ούτε τη πεθερά σας. Είναι φυσιολογικό ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει αίσθημα ή αρμονία. Τώρα, για να διατηρηθεί η καλή πρόοδος όλων των σχέσεων στον οικογενειακό πυρήνα, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε […]

Νέο μέλος στην οικογένεια; Τρόποι για να μην χάσετε τον ύπνο σας

Νέοι Γονείς: Συμβουλές για να κοιμηθείτε ήσυχα. Το να κοιμάσαι και μάλιστα όλη τη νύχτα μπορεί να είναι μια αδύνατη αποστολή όταν ένα νέο μωρό έχει έρθει στο σπίτι, ειδικά για τους γονείς που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση για πρώτη φορά. Πώς να συνδυάσετε τη φροντίδα των νεογέννητων με έναν καλό ύπνο; Οι […]

Εγκατάλειψη παιδιού ποιοί είναι οι λόγοι που το επιλέγουν κάποιοι γονείς

Γονείς προφίλ: Γιατί κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει το παιδί του. Τι κρύβεται πίσω από τον πατέρα ή τη μητέρα που εγκαταλείπει ένα παιδί; Γνωρίζουμε ότι οι πληγές αυτής της πράξης είναι βαθιές, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να κατανοήσουμε τι παρακινεί αυτές τις αντιδράσεις.  Υπάρχουν πατέρες που εγκαταλείπουν τα παιδιά και τις μητέρες τους απαξιώνοντας την […]