Οικογένεια

Γονείς Παιδιά: Τι είναι η “επιτρεπτική γονική μέριμνα”;

Γονείς Παιδιά: Τι είναι η “επιτρεπτική γονική μέριμνα”;

Συνολικά, οι γονείς πρέπει να βρίσκουν μια ισορροπία μεταξύ της παροχής υποστήριξης και καθοδήγησης, αλλά και της ενστάλαξης των απαραίτητων ορίων για να διασφαλίσουν την υγιή ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών τους.

Γονείς Παιδιά: Το στυλ γονικής μέριμνας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών. Η επιτρεπτική γονική μέριμνα, ως διακριτή αντίθεση με τα αυταρχικά ή αυταρχικά στυλ, έχει κερδίσει την προσοχή για τον αντίκτυπό της στα παιδιά. Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στην επιτρεπτική γονεϊκότητα, εξετάζοντας τον ορισμό της, τα χαρακτηριστικά της, τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιτρεπτικοί γονείς και την πειθαρχία στο πλαίσιο αυτού του στυλ.

Τι είναι η επιτρεπτική ανατροφή;

Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (APA) λέει ότι οι γονείς που υιοθετούν αυτό το στυλ είναι “θερμοί, αλλά χαλαροί”. Οι επιτρεπτικοί γονείς δίνουν προτεραιότητα στις επιθυμίες των παιδιών τους, τους παραχωρούν σημαντική αυτονομία και αποφεύγουν τις αντιπαραθέσεις. “Αποτυγχάνουν να θέσουν αυστηρά όρια, να παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες των παιδιών ή να απαιτήσουν την κατάλληλα ώριμη συμπεριφορά των παιδιών τους”, αναφέρει η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση APA.

Πώς είναι το επιτρεπτικό γονικό στυλ;

Η ψυχολόγος Francyne Zeltser, διευθύντρια υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Manhattan Psychology Group στη Νέα Υόρκη, παρατήρησε ότι τα στυλ γονικής μέριμνας συχνά ταξινομούνται με βάση τα επίπεδα ζεστασιάς και ελέγχου. “Οι επιτρεπτικοί γονείς παρέχουν υψηλό βαθμό ζεστασιάς, που αναφέρεται στην ανταπόκρισή τους στις ανάγκες και τις επιθυμίες του παιδιού τους”, δήλωσε η ίδια. “Και, αυτοί οι γονείς παρέχουν χαμηλό βαθμό ελέγχου, που σημαίνει ότι αφήνουν τα παιδιά τους να κάνουν κουμάντο”. Οι επιτρεπτικοί γονείς δίνουν προτεραιότητα στις επιθυμίες των παιδιών τους, τους παρέχουν σημαντική αυτονομία και αποφεύγουν τις αντιπαραθέσεις. Αντί να επιβάλλουν πολλούς κανόνες, επιτρέπουν στα παιδιά να βρουν τα πράγματα από μόνα τους. Οι επιτρεπτικοί γονείς συχνά συμπεριφέρονται περισσότερο σαν φίλοι παρά σαν πρόσωπα εξουσίας. “Οι επιτρεπτικοί γονείς είναι στο κάλεσμα του παιδιού τους. Τείνουν να είναι υπερβολικά επιεικείς με στόχο να ευχαριστούν και να κατευνάζουν. Είναι απρόθυμοι να εφαρμόσουν κανόνες και θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν να απογοητεύσουν το παιδί τους”, δήλωσε ο Zeltser. Η έλλειψη κανόνων και προσδοκιών στην ανεκτική γονική μέριμνα μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ιδιαίτερα στο τσιμπολόγημα, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας στη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Τα παιδιά σε επιτρεπτικά νοικοκυριά απολαμβάνουν επίσης μεγάλη ελευθερία, όπως το να αποφασίζουν μόνα τους για την ώρα του ύπνου, για το αν ή πότε θα κάνουν τα μαθήματά τους και για το πώς θα διαχειρίζονται τον χρόνο που αφιερώνουν στην οθόνη. Ενώ τα παιδιά των επιτρεπτικών γονέων τείνουν να έχουν κάποιο επίπεδο αυτοεκτίμησης και αξιοπρεπείς κοινωνικές δεξιότητες, μπορεί επίσης να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά όπως παρορμητικότητα, απαιτητική συμπεριφορά, εγωισμό και έλλειψη αυτορρύθμισης.

Παραδείγματα επιτρεπτικών γονέων

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα επιτρεπτικής ανατροφής σύμφωνα με το MedicineNet:

  • Στοργικός και ζεστός: Οι επιτρεπτικοί γονείς είναι πάντα στοργικοί και περιποιητικοί προς τα παιδιά τους, παρέχοντας ένα υποστηρικτικό συναισθηματικό περιβάλλον.
  • Έλλειψη περιορισμών: Δεν πιστεύουν στον έλεγχο των παιδιών τους ή στην επιβολή αυστηρών κανόνων και κανονισμών.
  • Περιορισμένες ευθύνες: Οι επιτρεπτικοί γονείς αναθέτουν λίγες ευθύνες στα παιδιά τους και τα αφήνουν να ρυθμίζουν μόνα τους τη συμπεριφορά και τις επιλογές τους.

Έμφαση στην ελευθερία: Αυτοί οι γονείς δίνουν προτεραιότητα στην ανεξαρτησία του παιδιού τους, δίνοντάς του την αυτονομία να επηρεάζει σημαντικές αποφάσεις.

Έλλειψη παρακολούθησης: Συχνά υπάρχει μικρή παρακολούθηση των σνακ και του χρόνου στην οθόνη, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία και τη βλάβη των ματιών των παιδιών. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει συσχετισμούς μεταξύ της επιτρεπτικής γονικής συμπεριφοράς και των αυξημένων κινδύνων χρήσης αλκοόλ μεταξύ των εφήβων, των υψηλότερων ποσοστών σχολικής παραβατικότητας και των χαμηλότερων ακαδημαϊκών επιδόσεων. Ο Zeltser προσέφερε ένα παράδειγμα επιτρεπτικής γονικής μέριμνας. “Σκεφτείτε ένα παιδί που ζητάει από τους γονείς του να είναι μέλος μιας ομάδας μπέιζμπολ”, είπε. “Έτσι, οι γονείς εγγράφουν το παιδί. Στη συνέχεια, μια μέρα, το παιδί λέει στους γονείς του ότι δεν θέλει να πάει στον αγώνα της ομάδας του. Και ο γονέας απαντά: “Εντάξει, δεν χρειάζεται να πάμε”, αφήνοντας το παιδί να πάρει την απόφαση. Καταστάσεις, όπως αυτή, αποτυγχάνουν να διδάξουν στα παιδιά την ανάγκη να τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Απογοητεύουν και τους συμπαίκτες τους”.

Επιτρεπτική γονική πειθαρχία

Οι επιτρεπτικοί γονείς τείνουν να αποφεύγουν την αντιπαράθεση και σπάνια προβαίνουν σε πειθαρχικές ενέργειες. Αντί να θέτουν σαφείς κανόνες και προσδοκίες, υιοθετούν μια προσέγγιση χωρίς χέρια, επιτρέποντας στα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να μάθουν από τις δικές τους εμπειρίες. Η έμφαση δίνεται στην ανεξαρτησία και την αυτογνωσία. Η περιορισμένη χρήση της πειθαρχίας στην ανεκτική γονική μέριμνα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την καθιέρωση ορίων και την προώθηση της υπευθυνότητας. “Δυστυχώς, τα παιδιά των ανεκτικών γονέων συχνά αναπτύσσουν κάποια ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς”, δήλωσε ο Zeltser. “Τείνουν να έχουν φτωχό αυτοέλεγχο, μπορεί να είναι εγωκεντρικά, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, επιδεικνύουν περιφρόνηση για την εξουσία και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν επιθετικά. Το πιο δυσάρεστο όμως είναι ότι αυτά τα παιδιά δεν αναπτύσσουν την ικανότητα να είναι ανθεκτικά απέναντι στις αντιξοότητες”.

Αυταρχική γονική μέριμνα έναντι επιτρεπτικής γονικής μέριμνας

Η επιτρεπτική γονική μέριμνα είναι ένα ξεχωριστό στυλ που προάγει ένα ανοιχτό και περιποιητικό περιβάλλον όπου τα παιδιά έχουν την ελευθερία να εξερευνήσουν και να εκφραστούν, αλλά η έλλειψη δομής και σαφών ορίων μπορεί να οδηγήσει σε προκλήσεις όσον αφορά την αυτορρύθμιση και την υπευθυνότητα. Συνολικά, οι γονείς πρέπει να βρίσκουν μια ισορροπία μεταξύ της παροχής υποστήριξης και καθοδήγησης, αλλά και της ενστάλαξης των απαραίτητων ορίων για να διασφαλίσουν την υγιή ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές για να διατηρήσετε τις ισορροπίες ως γονείς

Το πώς νιώθουν οι γονείς για τα συναισθήματα επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού

Ο υπερβολικός έλεγχος των γονέων ωθεί τα παιδιά σε κρίση ψυχικής υγείας;

Τι λένε οι ψυχολόγοι για τις αντιδράσεις των σύγχρονων γονέων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όχι άλλα πλαστά στοιχεία ή χρόνια αναμονής από την Τετάρτη για την έκδοση διαζυγίου στην Αγγλία και Ουαλία

Αλλά αναθεωρεί το τρέχον σύστημα, που ισχύει εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το οποίο ορισμένοι σύζυγοι θα κατέφευγαν σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να βρουν στοιχεία λάθους ή το ζευγάρι θα συμφωνούσε απλώς να επινοήσει τα στοιχεία.

Μορφες και Επιπτώσεις της Μητρικής Εγκατάλειψης

Ο ενήλικας που είναι τώρα το τότε εγκαταλελειμμένο παιδί, κάνει ό,τι μπορεί για να εξομαλύνει την εμπειρία αυτή, και συχνά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται τελικά η συναισθηματική σημασία της τότε συνθήκης. Σύμφωνα με έρευνες, τα προηγούμενα χρόνια, κανένας ενήλικος, ο οποίος ως παιδί είχε εγκαταλειφθεί δεν παραπέμφθηκε σε σύμβουλο ή θεραπευτή, όταν βίωσε την εγκατάλειψη.

Με μια πληθώρα καθηκόντων που συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν είναι περίεργο που η γονεϊκή εξουθένωση είναι μια πραγματικότητα.

Όταν δίνουμε στα παιδιά δομή και όρια, τους διδάσκουμε δεξιότητες ζωής. Το μεγαλύτερο καθήκον μας ως γονείς δεν είναι μόνο να αγαπάμε τα παιδιά μας. Αυτό είναι δεδομένο. Το πιο κρίσιμο καθήκον είναι να εξοπλίσουμε τα παιδιά με δεξιότητες για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν στον πραγματικό κόσμο των ενηλίκων.

Προειδοποιητικά σημάδια που εκπέμπουν SOS για τον ηλικιωμένο γονιό μας

Πολλοί ασθενείς με νόσους όπως άνοια ή Αλτσχάιμερ συχνά κάνουν άθελά τους κατάχρηση φαρμάκων σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν κάποια ζητήματα που όμως δεν αντιλαμβάνονται την αιτία τους. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε τουλάχιστον να λαμβάνουν τη σωστή αγωγή και στο σωστό χρόνο

Αντιδραστικά παιδιά: Γίνετε πρότυπο μίμησης για το παιδί σας

Κι όμως, έχω παρατηρήσει ότι συχνά αυτά τα παιδιά έχουν γονείς που «απαιτούν» απλώς σεβασμό. Η απαίτηση αυτή συχνά πυροδοτεί την αντιδραστική συμπεριφορά. Τα μοτίβα σκέψης των γονιών προκαλούν συναισθηματικές εκρήξεις και μη ρεαλιστικές προσδοκίεςα

Πώς να επιλέξεις παιδική μάσκα και πώς να την διατηρείς καθαρή

COVID-19 και μάσκες: Συμβουλές για οικογένειες. Οι μάσκες συμβάλλουν στη διακοπή της εξάπλωσης του ιού αλλά αυτό δεν τα καθιστά εύκολο να τα γνωρίσετε στα παιδιά, όπως πολλοί γονείς ανακαλύπτουν. Η πρακτική της χρήσης μάσκας για τη μείωση της μετάδοσης μικροβίων έχει μακρά ιστορία σε ορισμένες χώρες αλλά για πολλές οικογένειες, το 2020 θα θυμόμαστε […]

Υπάρχουν ακόμα "κακές" πεθερές

Πεθερά- νύφη: Πώς να αποφύγετε την σύγκρουση. Έχοντας ένα παιδί δεν επιλέξατε την νύφη σας, επιλέγοντας τον σύντροφό σας, δεν επιλέξατε ούτε τη πεθερά σας. Είναι φυσιολογικό ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει αίσθημα ή αρμονία. Τώρα, για να διατηρηθεί η καλή πρόοδος όλων των σχέσεων στον οικογενειακό πυρήνα, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε […]

Νέο μέλος στην οικογένεια; Τρόποι για να μην χάσετε τον ύπνο σας

Νέοι Γονείς: Συμβουλές για να κοιμηθείτε ήσυχα. Το να κοιμάσαι και μάλιστα όλη τη νύχτα μπορεί να είναι μια αδύνατη αποστολή όταν ένα νέο μωρό έχει έρθει στο σπίτι, ειδικά για τους γονείς που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση για πρώτη φορά. Πώς να συνδυάσετε τη φροντίδα των νεογέννητων με έναν καλό ύπνο; Οι […]