Fitness

Αερόβια άσκηση καρδιά: ποιες στάσεις μειώνουν τα συμπτώματα των καρδιοπαθών

Αερόβια άσκηση καρδιά: ποιες στάσεις μειώνουν τα συμπτώματα των καρδιοπαθών

Αερόβια άσκηση καρδιά: Οι στάσεις και οι τεχνικές αναπνοής που περιλαμβάνουν οι ασκήσεις της γιόγκα ενδεχομένως να βοηθούν τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, καθώς επηρεάζει έναν στους τέσσερις μεσήλικες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προκαλώντας το 20-30% των εγκεφαλικών επεισοδίων και αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου κατά 1,5 φορά στους άνδρες και δύο φορές στις γυναίκες. Η μειωμένη ποιότητα ζωής των ασθενών αποτελεί συχνό φαινόμενο, με το 10-40% αυτών να νοσηλεύονται κάθε χρόνο.

Τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν ταχυπαλμία ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, δύσπνοια, κόπωση, πόνο στο στήθος και ζαλάδα. «Τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Έρχονται και φεύγουν, αγχώνοντας τους ασθενείς και περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Naresh Sen από το Νοσοκομείο HG SMS της Ινδίας.

heart-health-main.jpg

Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα μελέτη διερευνά το ενδεχόμενο η γιόγκα να μπορεί να ανακουφίσει αυτά τα συμπτώματα σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Οι 535 συμμετέχοντες ασθενείς κλήθηκαν να απέχουν ολοκληρωτικά από τη γιόγκα για διάστημα 12 εβδομάδων και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν μαθήματα γιόγκα διάρκειας 30 λεπτών καθημερινά για 16 εβδομάδες, στα οποία περιλαμβάνονταν στάσεις και ανάσες γιόγκα. Στη δεύτερη περίοδο, μάλιστα, οι ερευνητές παρακίνησαν τους ασθενείς να εξασκούνται στις κινήσεις και τις ανάσες της γιόγκα στο σπίτι τους σε καθημερινή βάση.

ΠΩΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Κατά τη διάρκεια και των δύο περιόδων της μελέτης, τα συμπτώματα και τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής καταγράφονταν σε ημερολόγιο, με κάποιους από τους ασθενείς να φορούν και καρδιακό μετρητή που θα επιβεβαίωνε τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής. Επιπλέον, οι ασθενείς κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια έρευνας σχετικά με το άγχος και την κατάθλιψη, προκειμένου να αξιολογηθεί η ικανότητά τους να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες και να κοινωνικοποιηθούν, αλλά και να καταγραφούν τα επίπεδα ενέργειας και η διάθεσή τους. Τέλος, μετρήθηκε ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή τους πίεση, με τους ερευνητές στη συνέχεια να συγκρίνουν τα αποτελέσματα των δύο περιόδων της μελέτης.

yoga_1.jpg

Όπως διαπιστώθηκε από τα ευρήματα, κατά τη διάρκεια της περιόδου των 16 εβδομάδων, οι ασθενείς βίωσαν σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς σε σύγκριση με την περίοδο των 12 εβδομάδων αποχής από τη γιόγκα. Για παράδειγμα, στην περίοδο αποχής οι ασθενείς βίωσαν κατά μέσο όρο 15 συμπτωματικά επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, αντίθετα με τα οκτώ της περιόδου ενασχόλησης με τη γιόγκα. Επιπλέον, η μέση αρτηριακή τους πίεση ήταν κατά 11/6 mmHg χαμηλότερη μετά την προπόνηση γιόγκα. «Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η γιόγκα έχει ποικίλα οφέλη τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή και θα μπορούσε να προστεθεί στη λίστα με τις χρήσιμες θεραπείες», δηλώνει καταληκτικά ο Δρ. Sen.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Για εκείνες τις ημέρες που τσιμπολόγησες λίγο παραπάνω, είμαστε εδώ για σένα!!!

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Ο ρόλος των επιπέδων γλυκόζης στην σκελετική αποκατάσταση

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης.

Βάλτε στην προπόνησή σας μια μπάλα γυμναστικής για επιπλέον challenge και οφέλη

Αθλητισμός: Οι μπάλες γυμναστικής είναι συνήθως μεγάλες μπάλες βινυλίου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δυναμώσετε και να τεντώσετε το σώμα σας, βελτιώνοντας τη σταθερότητα και την ισορροπία του πυρήνα.