Ενδιαφέροντα

Τσεχία Κοινοβούλιο: Νομοσχέδιο για καταβολή αποζημίωσης σε κάθε γυναίκα Ρομά που υποβλήθηκε σε αναγκαστική στείρωση

Τσεχία Κοινοβούλιο: Νομοσχέδιο για καταβολή αποζημίωσης σε κάθε γυναίκα Ρομά που υποβλήθηκε σε αναγκαστική στείρωση

Άλλες υποθέσεις αναγκαστικής στείρωσης έχουν προκύψει στην Ουγγαρία, την Ελβετία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, συχνά στο πλαίσιο καταπιεστικών πολιτικών που στοχοποιούσαν κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, δήλωσε η Μιάτοβιτς

Τσεχία Κοινοβούλιο: Στο κοινοβούλιο της Τσεχίας συζητείται νομοσχέδιο που προβλέπει την έκτακτη καταβολή ποσού 300.000 κορωνών (περίπου 11.600 ευρώ) σε κάθε γυναίκα από τις εκατοντάδες που στειρώθηκαν στο πλαίσιο ανεπίσημης πολιτικής για μείωση του πληθυσμού των Ρομά στη χώρα.

Οι περισσότερες στειρώσεις έγιναν τις δεκαετίες του 1970 και 1980 κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος της πρώην Τσεχοσλοβακίας, αλλά, σύμφωνα με ακτιβιστές, η πρακτική αυτή συνεχίστηκε και αυτόν τον αιώνα.

Αν και η τσεχική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της το 2009 για τις στειρώσεις, δεν προσέφερε κάποια αποζημίωση.

Η Έλενα Γκορόλοβα, που υποβλήθηκε σε στείρωση σε ηλικία 21 ετών και έχει συμβάλει στην 15χρονη εκστρατεία για αποζημίωση, δήλωσε ότι σε κάποιες γυναίκες προσφέρθηκαν οικονομικά κίνητρα ως αντάλλαγμα για τη στείρωση ή τους είπαν ότι θα τους πάρουν τα παιδιά εάν αποκτούσαν περισσότερα.

Άλλες γυναίκες, όπως η Γκορόλοβα, υποβλήθηκαν σε στείρωση κατά τη διάρκεια καισαρικών επεμβάσεων ή τους είπαν ότι η διαδικασία ήταν μια προσωρινή μέθοδος αντισύλληψης η οποία μπορεί να αντιστραφεί.

Η Ευρωπαία επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρότρυνε τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποδώσουν δικαιοσύνη. Κάποια θύματα έχουν ήδη πεθάνει.

«Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία», ανέφερε η Ευρωπαία επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ντούνια Μιάτοβιτς σε επιστολή της πέρυσι προς τους Τσέχους βουλευτές.

«Αν και η ζημιά που έχει προκληθεί στα θύματα, σωματικά και ψυχολογικά, δεν μπορεί ποτέ να διορθωθεί, η θέσπιση…  ενός μηχανισμού αποζημίωσης θα δώσει σε αυτές τις γυναίκες ένα μέτρο δικαιοσύνης, το οποίο τους έλειπε για τόσο πολύ καιρό».

Οι Ρομά, η φτωχότερη μειονότητα της Ευρώπης, υπολογίζονται σε περίπου 240.000 στην Τσεχία -περίπου το 2% του πληθυσμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Πολλοί εξ αυτών ζουν σε συνθήκες φτώχειας, στο κοινωνικό περιθώριο και αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, την απασχόληση και τη στέγαση.

«Βαθιά ριζωμένη προκατάληψη»

Κανείς δεν γνωρίζει πόσες γυναίκες Ρομά υποβλήθηκαν σε στείρωση, αλλά ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολογίζουν ότι εκατοντάδες γυναίκες θα μπορούσαν να δικαιούνται αποζημίωση. Η τελευταία γνωστή περίπτωση ήταν το 2007.

«Είχε καταστροφικό αντίκτυπο σε καθέναν από εμάς», δήλωσε η Γκορόλοβα, εκπρόσωπος της Οργάνωσης Women Harmed by Sterilisation. Η κοινωνική λειτουργός υποβλήθηκε σε στείρωση μετά τη γέννηση του δεύτερου γιου της το 1990.

«Όταν μου το είπε ο γιατρός… ήμουν σε σοκ. Άρχισα να κλαίω. Πάντα ήθελα ένα κορίτσι, το ίδιο και ο σύζυγός μου», δήλωσε η ίδια στο Thomson Reuters Foundation.

Η Γκορόλοβα, που βρίσκεται σε επαφή με 200 άλλα θύματα, δήλωσε ότι οι γάμοι κάποιων γυναικών κατέρρευσαν ύστερα από τη στείρωσή τους ενώ άλλες εμφάνισαν χρόνια προβλήματα υγείας.

Η Μιάτοβιτς ανέφερε ότι έρευνα του Τσέχου Συνηγόρου αποκάλυψε ότι η στείρωση γυναικών Ρομά ήταν μια πολιτική για την οποία υπήρχε προτροπή στην Τσεχοσλοβακία, η οποία διαχωρίστηκε στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία το 1993.

«Η επιλογή των γυναικών Ρομά μπορεί μόνο να αξιολογηθεί σε σχέση με τις μακρόχρονες και βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις σε βάρος των Ρομά στην τσεχική κοινωνία», ανέφερε η Μιάτοβιτς στο Thomson Reuters Foundation.

Η ίδια δήλωσε ότι το νομοσχέδιο, που έχει διακομματική στήριξη, μπορεί επίσης να ενισχύσει τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί δικαιοσύνη για τα θύματα στη Σλοβακία. Άλλες υποθέσεις αναγκαστικής στείρωσης έχουν προκύψει στην Ουγγαρία, την Ελβετία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, συχνά στο πλαίσιο καταπιεστικών πολιτικών που στοχοποιούσαν κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, δήλωσε η Μιάτοβιτς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κένυα: Γυναίκες με HIV κατά της κυβέρνησης για αναγκαστική στείρωση

Είναι σε θέση ο Κιμ Γιόνγκ Ουν να επηρεάζει την ερωτική ζωή των πολιτών;

Παγκόσμια ημέρα αντισύλληψης η 26η Σεπτεμβρίου

Καταγγελία κατά της Ιταλίας για άρνηση εκτέλεσης εκτρώσεων

Ψήφισαν την αναισθησία στις εκτρώσεις μετά την 20ή εβδομάδα

Ιταλία: Το Βατικανό ξαναχτυπά εναντίον των εκτρώσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε δύο μαχητές του ISIS

Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας για να συζητήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, χαρακτήρισαν την αεροπορική επίθεση επιτυχημένη, σύμφωνα με το Reuters.

Στις φλόγες για 9η μέρα η Εύβοια

Πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Στην ίδια περιοχή, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς το Τελέθριο, συνεχίζει να αποτελεί απειλή παρά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα και επεμβάσεις από πεζοπόρα τμήματα, μέσα σε απόκρημνους βράχους.

Φιλάνθρωπο ζευγάρι στην Καλιφόρνια βοηθά άγνωστους γονείς με απίστευτο τρόπο εν μέσω πανδημίας

 Η Κρύσταλ είπε: «Ελπίζουμε απλώς ότι κάποιος που είδε το βίντεο να εμπνεύστηκε να κάνει κάτι καλό για τον γείτονά του ή για έναν συνάδελφό του, έτσι ώστε ελπίζουμε να έχουμε όλοι μια καλύτερη μέρα.

Η πανδημία έφερε αύξηση του ενδιαφέροντος για τις σχολές δημόσιας υγείας, ειδικά της επιδημιολογίας.

Ο Collin Catalfamo είναι μεταπτυχιακός φοιτητής δευτέρου έτους, έχοντας διδακτορικό στην επιδημιολογία. Είπε ότι το σχολείο κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας του έδωσε ανεκτίμητη εμπειρία στον πραγματικό κόσμο.

Η κρίση του νερού κατά μήκος των συνόρων Καλιφόρνια-Όρεγκον πήγε από τρομερή σε καταστροφική αυτή την εβδομάδα

Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Ντεμπ Χάλαντ και ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλακ είπε στους δημοσιογράφους στις 13 Μαΐου 2021 ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πυρκαγιάς τους προειδοποίησαν να προετοιμαστούν για μια εξαιρετικά ενεργή χρονιά.

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας κοντά στους πληττόμενους της πανδημίας covid με ομιλία του στην τηλεόραση

Η κυβέρνηση βασίζεται σε μια τεράστια προσπάθεια εμβολιασμού, αλλά έχει μείνει πίσω στον στόχο της να δώσει εμβόλια σε 300 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έχει εμβολιάσει πλήρως πάνω από 38,2 εκατομμύρια ανθρώπους, εν μέσω ελλείψεων και δυσλειτουργιών στο σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής.

Η προπαγάνδα κατά των εμβολίων ξεκίνησε από σχέδιο σύλληψης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν το 2011.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι εκστρατείες κατά των εμβολίων που διαδίδουν παραπληροφόρηση θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα δυσπιστίας στην ιατρική και να προωθήσουν τον σκεπτικισμό. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη αποδοχή της ανοσοποίησης και αύξηση των ασθενειών