Ειδήσεις Φαρμακοποιών

ΠΦΣ: 6% η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία

ΠΦΣ: 6% η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία

‘’Το πρόβλημα της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα στη χώρα μας καθώς σε σειρά μελετών φαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις πιο δυσμενείς θέσεις σε σχέση με την μικροβιακή αντοχή. Σύμφωνα με την αναφορά του Ευροβαρόμετρου του 2018, την μελέτη του οποίου σας κοινοποιούμε, η χρήση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα γίνεται κυρίως μέσω συνταγογράφησης ή χορήγησης από τους Ιατρούς (ποσοστό 91%) , ενώ η μη ιατρική χρήση τους περιορίζεται στο 9%, με ποσοστό 6% αυτού να αφορά χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία. ‘’ τονίζουν οι φαρμακοποιοί σε επιστολή που έστειλαν στο Υπουργείο υγείας για την διάθεση αντιβιοτικών φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή.

Αναλυτικότερα , στην επιστολή αναφέρονται τα εξής :

Τα αντιβιοτικά , ως μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις της επιστήμης, αποτελούν σπάνιο πόρο του συστήματος υγείας. Είναι αποδεκτό από όλους τους επιστήμονες ότι η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών οδηγεί στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων και τελικά στην αχρήστευσή τους. Το πρόβλημα της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα στη χώρα μας καθώς σε σειρά μελετών φαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις πιο δυσμενείς θέσεις σε σχέση με την μικροβιακή αντοχή. Σύμφωνα με την αναφορά του Ευροβαρόμετρου του 2018, την μελέτη του οποίου σας κοινοποιούμε, η χρήση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα γίνεται κυρίως μέσω συνταγογράφησης ή χορήγησης από τους Ιατρούς (ποσοστό 91%) , ενώ η μη ιατρική χρήση τους περιορίζεται στο 9%, με ποσοστό 6% αυτού να αφορά χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία.

Η συνταγογράφηση από τους ιατρούς

Η συνταγογράφηση από τους ιατρούς εμφάνισε τάσεις σημαντικής αύξησης (κατά 11%) ενώ η μη ιατρική χρήση τάσεις μείωσης (12%). Επιπλέον, με την παραπάνω μελέτη, διαπιστώθηκε η ελλιπής εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην αλόγιστη χρήση τους. Ο ΠΦΣ έχοντας υπ’ όψιν του το πρόβλημα, προσπάθησε στο παρελθόν τόσο με την εκπαίδευση των μελών του όσο και με την εκπαίδευση του κοινού (πιλοτικές δράσεις εκπαίδευσης στα σχολεία κ.α.) να συμβάλλει στην επίλυσή του. Πιστεύουμε ότι η μειωτική κατά 12% τάση της μη ιατρικής χρήσης αντιβιοτικών, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε αυτές τις δράσεις. Επιπρόσθετα, όπως φαίνεται από πλήθος μελετών αλλά και από την καταγραφή του Ευροβαρόμετρου, οι φαρμακοποιοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ορθή ενημέρωση του κοινού περί τα υγειονομικά θέματα μαζί με τους Ιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας.

 Οι Προτάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικoύ Συλλόγου για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών είναι:

1.Εισαγωγή πρωτοκόλλων συνταγογράφησης σχετικών με τη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, ιδίως αυτών νεότερης γενεάς, και παρακολούθηση της χρήσης τους εντός των νοσοκομείων. 2.Να υπάρξει πρόβλεψη για το μεγάλο πρόβλημα της «τηλεφωνικής συνταγής». Είναι ένα φαινόμενο η βασική αιτία του οποίου εδράζεται σε εγγενείς αδυναμίες της ΠΦΥ. Προτείνουμε να προβλεφθεί μια ηλεκτρονική εφαρμογή (ειδικού τύπου mobile application) όπου ο ιατρός, θα συνταγογραφεί μέσω αυτής της εφαρμογής. 3. Θεσμοθέτηση ετεροχρονισμένης ενεργοποίησης εκτέλεσης συνταγής όταν το επιλέγει ο Ιατρός.

Η μεγαλύτερη αιτία της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών παγκοσμίως είναι η πίεση του ασθενούς προς τον γιατρό. Αυτό μπορεί να λυθεί σε μεγάλο βαθμό με την δημιουργία ενός μηχανισμού «καθυστερούμενης συνταγής». Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι ιογενούς αιτιολογίας, η χορήγηση συνταγής με αντιβιοτικό που όμως είναι κλειδωμένη και μπορεί να εκτελεστεί τουλάχιστον 3 μέρες μετά, οδηγεί σε τεράστια μείωση της κατανάλωσης. 4. Εθνικό πρόγραμμα επίβλεψης της χρήσης αντιβιοτικών με τη συμμετοχή και των φαρμακοποιών κατά την καταγραφή. 5. Καθορισμός ειδικής ηλεκτρονικής συνταγής αντιβιοτικών σε όλες τις κατηγορίες αντιβιοτικών φυλασσόμενη επί διετία σε ηλεκτρονικό αρχείο . 6. Προγράμματα εκπαίδευσης του κοινού σε σχέση με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών που θα αφορούν δράσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία με συνεργασία των φαρμακευτικών και των ιατρικών συλλόγων με το υπουργείο παιδείας αλλά και δράσεις ενημέρωσης του κοινού μέσω εκπαιδευτικών ημερίδων και ενεργειών μέσω των ΜΜΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΦΣ: Οδηγίες για ασφαλή λειτουργία των φαρμακείων

Δωρεά ενός αναπνευστήρα στο νοσοκομείο Παπανικολάου από το ΦΣΘ

Κορωνοϊός: Τα Rapid test εκτός φαρμακείου

Αποκλείστηκαν τα φαρμακεία από την διάθεση των rapid test που συνδέονται με τον κορωνοϊό COVID-19, παρότι ως χώρος  έχει οριστεί να  συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.  

Φέτος φέρσου έξυπνα - Εμβολιάσου έγκαιρα

Για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την κατανόηση  της αναγκαιότητας εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων αλλά και την χρήση μάσκας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης .

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Διοργανώνει αύριο την 14η εθελοντική αιμοδοσία

Την 14η εθελοντική αιμοδοσία του διοργανώνει αύριο Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος»

Φαρμακεία: Μειωμένες οι πωλήσεις των φαρμάκων OTC τον Σεπτέμβριο

Φαρμακεία: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις σε καλλυντικά και προϊόντα φροντίδας ασθενών αλλά υπάρχει μείωση σε φάρμακα και προϊόντα OTC τον Σεπτέμβριο στα φαρμακεία λιανικής, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data .Ειδικότερα, τις εβδομάδες 31/08 – 27/09, οι κύριεςπροϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σεπωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με τις αντίστοιχες εβδομάδες του 2019 (02/09 […]

Ελλείψεις φαρμάκων: Ευρεία σύσκεψη φαρμακοποιών με ΕΟΦ και ΣΦΕΕ

Ελλείψεις φαρμάκων: Ευρεία σύσκεψη για το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου , την συμμετοχή του ΕΟΦ, του ΣΦΕΕ, της ΟΣΦΕ και ανωτέρων στελεχών Φαρμακευτικών Εταιρειών. O πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς είπε ότι «Επιτακτικό αίτημα του κλάδου είναι οι Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις να δεσμευτούν ότι θα καλύπτουν το σύνολο […]

Προεδρείο Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Ποια είναι η νέα αντιπρόεδρος Άννα Σιδηροπούλου

Προεδρείο Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Μετά από την παραίτηση που υπέβαλλε ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης(ΦΣΘ)  κ. Αργύρης Αργυρόπουλος  για προσωπικούς λόγους προέκυψε η  νέα αντιπρόεδρος κ. Άννα Σιδηροπούλου. Να σημειώσουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΣΘ συνεδρίασε στις 27 Αυγούστου 2020, όπου συμπληρώθηκαν οι θέσεις που προέκυψαν από τις αλλαγές στο σχήμα. Ποια είναι η […]

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης :Έστειλαν φάρμακα στους  πληγέντες της Βηρυτού

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης : Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, της Δράμας και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας συγκέντρωσαν εννέα κιβώτια με φαρμακευτικό υλικό για τους πληγέντες των φονικών εκρήξεων στην Βηρυτό. Κοντά στον συνάνθρωπο βρέθηκαν για ακόμη μία φορά οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, της Δράμας και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα […]