Αυτοφροντίδα

Υγεία check-up: Η σημασία του τακτικού ιατρικού ελέγχου για τη ζωή σας

Υγεία check-up: Η σημασία του τακτικού ιατρικού ελέγχου για τη ζωή σας

Υγεία check-up: Αν και πολλοί αποφεύγουν την συνάντηση με το γιατρό τους παρά μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο, το ιατρικό check-up είναι πραγματικά ανεκτίμητο.

Αν ανήκετε την κατηγορία των ανθρώπων που βλέπετε το γιατρό σας μόνο όταν είστε άρρωστος, κάνετε ένα μεγάλο λάθος! Όσο πιο τακτικά φροντίζουμε τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα συντηρούμε την καλή μας υγεία. Ίσως να μην έχετε αρρωστήσει εδώ και χρόνια και να υπερηφανεύεστε για τον υγιεινό τρόπο ζωής σας. Μα ακόμα και αν δεν έχετε γνωστά υπαρκτά προβλήματα υγείας, είναι σημαντικό να κλείνετε τακτικούς ελέγχους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προλαμβάνετε δύσκολες μελλοντικές καταστάσεις.

Γιατί είναι απαραίτητο το check-up;

Πρέπει να φανταστούμε ότι ο οργανισμός μας είναι σαν το αυτοκίνητό μας. Ακριβώς όπως συντηρούμε τακτικά το αυτοκίνητό μας, πρέπει να συντηρούμε και τον εαυτό μας. Πρέπει λοιπόν να του παρέχουμε μια κάποιου τύπου υπηρεσία τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Το κάνουμε αυτό για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με την υγεία μας. Οι τακτικοί έλεγχοι επιτρέπουν στον γιατρό σας να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει έγκαιρα ζητήματα υγείας. Του επιτρέπουν επίσης να καταρτίσει ένα σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπισή τους. Μπορεί να αισθάνεστε και να φαίνεστε υγιής, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε. Ίσως δεν έχετε καταλάβει κάποια προειδοποιητικά σημάδια και αυτό είναι κάτι που μόνο ένας γιατρός μπορεί να δει. Μια ενδελεχής εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη, του καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Με έγκαιρη διάγνωση, η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Όταν για παράδειγμα έχετε κλείσει ραντεβού για εξετάσεις αίματος, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα μπορείτε να περιμένετε τον γιατρό σας για:

  • Να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες για την υγεία που μπορεί να έχετε
  • Να ελέγξετε τον καρδιακό σας παλμό
  • Να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση
  • Να ελέγξετε το οξυγόνο σας

Κατά την διάρκεια της συζήτησής σας ο γιατρός μπορεί να κρίνει αν χρειάζεται να σας γράψει κάποια άλλη εξέταση για κάτι που του φάνηκε ύποπτο.

Αποφεύγοντας την συνάντηση με τον γιατρό

Όταν αποφεύγετε να κλείσετε ραντεβού στο γιατρό σας για τακτικούς ελέγχους υγείας, θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Μπορούν να εμφανιστούν ζητήματα υγείας και ασθενειών που θα μπορούσαν να προληφθούν. Μια ετήσια επίσκεψη στο γιατρό σας δεν είναι χάσιμο χρόνου όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας σας. Μια καλή πρόταση για την υγεία σας είναι να παρακολουθείστε από τον ίδιο γιατρό κάθε φορά που προγραμματίζετε τον ετήσιο έλεγχό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε μια καλή σχέση μαζί του και θα σας είναι πιο εύκολο να τον καλείτε για όποιο ιατρικό πρόβλημα προκύψει. Ένας γιατρός εξοικειωμένος με το ιατρικό σας ιστορικό μπορεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα της υγείας σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εσωτερική και εξωτερική φροντίδα του εαυτού μας φέρνει ισορροπία

Πώς η αυτοφροντίδα προωθεί την ευτυχία

Γιατί οι ηλικιωμένοι υποτιμούν τον κίνδυνο του κορωνοϊού

Έξυπνες λύσεις για να καταπολεμήσετε τη διαρκή κόπωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμετωπίστε το σύμπλεγμα ανωτερότητας

Σύμπλεγμα ανωτερότητας: Πολλοί άνθρωποι χωρίς να το κατανοούν πλήρως συμπεριφέρονται ναρκισσιστικά, εκφράζοντας αυτό που ονομάζεται σύμπλεγμα (ή σύνδρομο) ανωτερότητας.

Όταν η αυτοφροντίδα, γίνεται μέσο για την διαχείριση του άγχους

Αυτοφροντίδα Άγχος: Η σημασία ενός καλού ύπνου στην ψυχική υγεία είναι καθοριστική. Και ολοένα και περισσότερες μελέτες δεικνύουν ότι μία καλή ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και περισσότερο.

Φροντίστε τον εαυτό σας...μαγειρεύοντάς σας υγιεινά

Αυτοφροντίδα μαγειρική: Εάν θέλουμε να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τότε η μαγειρική αποτελεί βασικό πυλώνα στις προσπάθειές μας. Πέρα από την εξοικονόμηση χρημάτων, είναι ένα μέσο έκφρασης αλλά και αυτοφροντίδας.

Τι μας προσφέρει η αυτοάμυνα μακροπρόθεσμα;

Αυτοάμυνα: Πολλές φορές παραλύουμε μπροστά σε έναν άγνωστο κίνδυνο, ενώ πρέπει να αντιδράσουμε. Τα μαθήματα αυτοάμυνας βοηθούν στη σωστή αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή μας.

Τεχνικές αυτοβοήθειας για την διαχείριση του άγχους

Αυτοφροντίδα άγχος: Η αναπνοή είναι το κλειδί στη διαχείριση του άγχους. Για να ανακτήσετε τον έλεγχο, όταν τα πράγματα πιέζουν, ξαπλώστε κάπου ήσυχα και τοποθετήστε το ένα χέρι στην καρδιά σας και το ένα χέρι πάνω από το στομάχι σας. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας ως το 7 και εκπνεύστε για 7. Συνεχίστε να κάνετε αυτήν την άσκηση μέχρι να αισθανθείτε ήρεμοι ξανά.

3 βήματα αυτοφροντίδας μετά από έναν τσακωμό

Ζευγάρια καβγάς αυτοφροντίδα: Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα ζευγάρια να τσακώνονται. Η κατάσταση μετά από έναν καβγά θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Πώς να το αντιμετωπίσουμε αναίμακτα;