Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Τι σημαίνουν οι αυλακώσεις στα νύχια μας;

Τι σημαίνουν οι αυλακώσεις στα νύχια μας;

Το σημαντικό είναι σε κάθε περίπτωση να είμαστε πιο παρατηρητικοί και ανοιχτοί στα μηνύματα που θέλει να μας στείλει το σώμα και η ομοιόστασή μας.

Συνήθως όταν θα αναφερθούμε στα νύχια ή και γενικά τα δάχτυλα μας θα μιλήσουμε για ένα καινούριο μανικιούρ που θέλουμε να δοκιμάσουμε, ένα καινούριο μανό, ίσως και να παραπονεθούμε για ένα νύχι που μας έσπασε. Ιδιαίτερα, εάν ανανεώνουμε ένα ακρυλικό ή gel μανικιούρ μηνιαία, δεν έχουμε καν την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τα νύχια μαςΩστόσο, το σώμα μας έχει ιδιαίτερους τρόπους να φανερώσει  τι συμβαίνει στο εσωτερικό του. Ένας τέτοιος δείκτης υγείας θα μπορούσε κάποιες φορές να είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νύχια μας.

 

Και ενώ οι περισσότεροι θα παρατηρήσουμε τα άσπρα σημάδια στη βάση των νυχιών μας και θα ακούσουμε την κλασική -όμως λανθασμένη- έκφραση «χρειάζεσαι ασβέστιο» ελάχιστοι θα δώσουμε σημασία στις αυλακώσεις ή αλλιώς βαθουλώματα που μπορεί να υπάρχουν. Μοιάζουν με μικρά «κύματα» και σε κάποιες περιπτώσεις υποδεικνύουν προβλήματα υγείας. Οι αυλακώσεις ως επί το πλείστον, αποτελούν σημάδι ηλικίας. Η Mona Gohara, δερματολόγος και καθηγήτρια στο Υale University, τις αποκαλεί «ρυτίδες των νυχιών» και δεν είναι παρά μια ακόμη ένδειξη ότι το σώμα αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια. Οι διαμήκεις ραβδώσεις, δηλαδή  οι γραμμές που εκτείνονται από την επιδερμίδα σας μέχρι την άκρη του νυχιού σας είναι οι πιο συνηθισμένες και συνήθως δεν σημαίνουν πολλά.

Γιατί λοιπόν συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στα νύχια; Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για αδύναμα, εύθραυστα νύχια που είναι επιρρεπή στο ξεφλούδισμα και καθώς μεγαλώνουμε, η κυκλοφορία στα άκρα μας μπορεί να επιβραδυνθεί, λέει η Dana Stern,  δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται στην υγεία των νυχιών. Αυτή η μείωση του πλούσιου σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά αίμα είναι ο λόγος για τον οποίο τα νύχια γίνονται σε μεγάλο βαθμό εύθραυστα και αναπτύσσουν αυλακώσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια τέτοια ράβδωση των νυχιών μπορεί να έχει μια υποκείμενη αιτία και να είναι σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος υγείας.

«Άλλες λιγότερο πιθανές αιτίες κατακόρυφων ραβδώσεων είναι η αναιμία ή η αρθρίτιδα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως υπάρχουν άλλα συστηματικά ή συνοδευτικά σημάδια των νυχιών, όπως ο αποχρωματισμός όλης της βάσης των νυχιών», λέει η Δρ. Gohara. «Οι οριζόντιες κορυφογραμμές ή οι γραμμές του Beau όπως αλλιώς τις αποκαλούμε μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός φυσιολογικού στρεσογόνου παράγοντα ή κάποιου συστημικού θέματος όπως ο διαβήτης, οι ανωμαλίες του θυρεοειδούς ή η νεφρική νόσος», συνεχίζει η γιατρός. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών λόγω γαστρεντερικής διαταραχής μπορεί επίσης να προκαλέσει ραβδώσεις των νυχιών.

Το σημαντικό είναι σε κάθε περίπτωση να είμαστε πιο παρατηρητικοί και ανοιχτοί στα μηνύματα που θέλει να μας στείλει το σώμα και η ομοιόσταση μας. Δεν χρειάζεται κάθε μέρα να κοιτάμε με μανία και φόβο τα νύχια μας ή οποιοδήποτε μέρος του σώματος μας, αλλά η αυξημένη αυτό-αντίληψη είναι κάτι που, εάν χρειαστεί, μπορεί να προστατέψει την υγεία μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοπεποίθηση - Πώς θα έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και τις ικανότητές σας

Πολυπεπτίδια: Ένα κορυφαίο συστατικό αντιγήρανσης

Ειδικά βοηθήματα διαμορφώνουν μοτίβα ύπνου

Tεχνικές για τη δημιουργία μιας ισορροπημένης ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη της ρεφλεξολογίας;

Ρεφλεξολογία οφέλη: Η Ρεφλεξολογία είναι μια ολιστική θεραπεία που περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά, τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος.

Ποια είναι τα πιο περίεργα χόμπι για το καλοκαίρι;

Καλοκαίρι χόμπι: Ένα περίεργο χόμπι μπορεί να προσθέσει μια μοναδική ανατροπή στο καλοκαίρι σας, επιτρέποντάς σας να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα και να συναντήσετε άτομα που μοιράζονται τις ίδιες προτιμήσεις.

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για την ανακούφιση του πόνου στο γόνατο;

Πόνος γόνατα: Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι εξουθενωτικός, αλλά ορισμένες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσφορίας και στην ενίσχυση των μυών γύρω από το γόνατο, βελτιώνοντας τη σταθερότητα και τη λειτουργία.

Close Icon