Αυτοφροντίδα

Ποιότητα ύπνου: Κοιμηθείτε έτσι & προσθέστε σχεδόν 5 χρόνια στη ζωή σας

Ποιότητα ύπνου: Κοιμηθείτε έτσι & προσθέστε σχεδόν 5 χρόνια στη ζωή σας

Ποιότητα ύπνου: Ακολουθώντας πέντε καλές συνήθειες ύπνου προστέθηκαν σχεδόν 5 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής ενός άνδρα και σχεδόν 2,5 χρόνια στη ζωή μιας γυναίκας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο στη ζωή σας. Ακολουθώντας πέντε καλές συνήθειες ύπνου προστέθηκαν σχεδόν 5 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής ενός άνδρα και σχεδόν 2,5 χρόνια στη ζωή μιας γυναίκας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. «Εάν οι άνθρωποι έχουν όλες αυτές τις ιδανικές συμπεριφορές ύπνου, είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Frank Qian, κλινικός συνεργάτης στην ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Εάν μπορούμε να βελτιώσουμε τον ύπνο συνολικά και ο εντοπισμός των διαταραχών του ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε μέρος αυτής της πρόωρης θνησιμότητας», πρόσθεσε.

Τι θα πρέπει να κάνετε;

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε πλήρεις επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Αυτό είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους: 1 στους 3 Αμερικανούς έχει έλλειμμα ύπνου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αλλά πρέπει να κάνετε περισσότερα από το να ξαπλώνετε περισσότερο στο κρεβάτι – πρέπει επίσης να έχετε έναν αδιάκοπο, ξεκούραστο ύπνο πιο συχνά. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή δεν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα. Πρέπει επίσης να νιώθετε ξεκούραστοι τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα όταν ξυπνάτε. Και τέλος, δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε φάρμακα ύπνου για να πετύχετε τον ύπνο σας.

«Μιλάμε όχι μόνο για την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου, αλλά για την κανονικότητα, τον ίδιο καλό ύπνο κάθε βράδυ», δήλωσε ο ειδικός ύπνου Δρ. Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στο Keck School of University of Southern California. «Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανωμαλία στον χρόνο και τη διάρκεια του ύπνου έχει συνδεθεί με μεταβολικές ανωμαλίες και υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», είπε. «Η ενθάρρυνση της διατήρησης τακτικών προγραμμάτων ύπνου με σταθερή διάρκεια ύπνου μπορεί να αποτελεί σημαντικό μέρος των συστάσεων για τον τρόπο ζωής για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων».

Διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών

Η προκαταρκτική μελέτη, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 172.000 άτομα που απάντησαν σε ερωτηματολόγια ύπνου μεταξύ 2013 και 2018 στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας Συνεντεύξεων Υγείας. Η ετήσια έρευνα γίνεται από το CDC και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας. Σε καθεμία από τις πέντε υγιεινές συνήθειες ύπνου:

  • το να αποκοιμιέστε εύκολα,
  • να κοιμάστε,
  • να απολαμβάνετε επτά έως οκτώ ώρες ύπνου,
  • να ξυπνάτε ξεκούραστοι,
  • και να παραλείπετε φάρμακα ύπνου

 

είχε έναν αριθμό. Οι άνθρωποι βαθμολογήθηκαν για το πόσες από τις πέντε συνήθειες είχαν. Περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις βαθμολογίες με τα αρχεία του Εθνικού Δείκτη Θανάτου για να δουν εάν οι συμπεριφορές τους στον ύπνο συνέβαλαν σε πρόωρο θάνατο από ορισμένες ασθένειες ή οποιαδήποτε αιτία. Στη συνέχεια, η ομάδα υπολόγισε άλλες πιθανές αιτίες για υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και οι υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις.

«Σε σύγκριση με άτομα που είχαν μηδέν έως ένα ευνοϊκούς παράγοντες ύπνου, εκείνοι που είχαν και τους πέντε είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν για οποιοδήποτε λόγο, 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 40 % λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άλλες αιτίες εκτός από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο», σύμφωνα με μια δήλωση στη μελέτη.

Οι άνδρες που ακολούθησαν και τις πέντε υγιεινές συνήθειες ύπνου είχαν προσδόκιμο ζωής 4,7 χρόνια μεγαλύτερο από τους ανθρώπους που δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα από τα πέντε στοιχεία ύπνου χαμηλού κινδύνου, διαπίστωσε η μελέτη. Ο αντίκτυπος των υγιεινών συνηθειών ύπνου ήταν πολύ χαμηλότερος για τις γυναίκες: Εκείνες που ακολούθησαν και τις πέντε συνήθειες ύπνου κέρδισαν 2,4 χρόνια σε σύγκριση με εκείνες που δεν έκαναν καμία ή μόνο μία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι ο Διαλογισμός Εικονικής Πραγματικότητας;

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα

Το να μοιράζεστε το κρεβάτι με τον σύντροφό σας επηρεάζει τον ύπνο σας;

5 πράγματα που πρέπει να απομακρύνετε από την κρεβατοκάμαρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πόζες δύναμης ενισχύουν την αυτοπεποίθησή σας;

Πόζες δύναμης: Το πώς στέκεστε ή κάθεστε μπορεί να σας δώσει ανατροφοδότηση για το πώς αισθάνεστε και τα συναισθήματά σας συχνά αποκαλύπτονται από τον τρόπο που κρατάτε τον εαυτό σας.