Αυτοφροντίδα

Νύχια: Γιατί τα νύχια σας σπάνε πολύ εύκολα;

Νύχια: Γιατί τα νύχια σας σπάνε πολύ εύκολα;

Νύχια: Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση των νυχιών σας.

Τα υγιή νύχια είναι λεία, χωρίς κηλίδες ή αποχρωματισμούς. Δεν έχουν κοιλώματα ή αυλάκια, αν και μπορεί να έχουν κάθετες ράχες. Τα νύχια που είναι ραγισμένα, σπασμένα ή εύθραυστα μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι προβλήματος υγείας.  Μάθετε τι προκαλεί ραγισμένα νύχια και μάθετε ποια βήματα πρέπει να κάνετε για να θέσετε το πρόβλημα υπό έλεγχο.

Αιτίες και θεραπείες για ραγισμένα νύχια

Ηλικία

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τα σκασμένα νύχια είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους: το να γερνάμε. Καθώς μεγαλώνετε, τα νύχια σας γίνονται πιο λεπτά και πιο πιθανό να σπάσουν. Αυτό είναι πιο συχνό σε γυναίκες άνω των 60 ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους άνδρες. Εάν τα σκασμένα νύχια σας σχετίζονται με τη γήρανση, μπορεί επίσης να δείτε ξεφλούδισμα και ραβδώσεις.

Αν και δεν μπορείτε να γυρίσετε το ρολόι πίσω, μπορείτε να φροντίσετε καλύτερα τα νύχια σας. Πριν κοιμηθείτε, βάλτε κρέμα ουρίας ή ορυκτέλαιο στα νύχια και τα πετσάκια σας και μετά βάλτε βαμβακερά γάντια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, βάλτε λοσιόν μετά το πλύσιμο των χεριών σας ή το ντους. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια ισχυρότερη θεραπεία.

Σκληρά προϊόντα νυχιών

Το βερνίκι νυχιών και το βερνίκι νυχιών μπορεί να έχουν ισχυρές χημικές ουσίες. Εάν τα χρησιμοποιείτε πολύ, μπορεί να εξασθενήσουν και να στεγνώσουν τα νύχια σας. Αυτό τους κάνει πιο πιθανό να σπάσουν. Οι κόλλες και οι βαφές στα ακρυλικά νύχια θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν αντίδραση.

Αποφύγετε τα προϊόντα νυχιών που περιέχουν τολουόλιο και φορμαλδεΰδη, δύο ιδιαίτερα σκληρές χημικές ουσίες. Η βιοτίνη, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β, θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία των νυχιών σας. Αλλά δεν πρέπει να το πάρετε εάν είστε έγκυος. Εάν τα νύχια σας εξακολουθούν να σπάνε μετά από 6 μήνες, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Βρεγμένα χέρια

Εάν περνάτε πολύ χρόνο με τα χέρια σας μέσα και έξω από το νερό, όπως το πλύσιμο των πιάτων, τα νύχια σας μπορεί να αρχίσουν να σχίζονται.

Μια λοσιόν με λανολίνη ή άλφα-υδροξυ οξύ μπορεί να καταπραΰνει την περιοχή των νυχιών σας. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα στρώμα από διαφανές βερνίκι νυχιών για να προστατεύσουν τα ραγισμένα νύχια. Για να αποφύγετε περισσότερα σχίσματα, φοράτε βαμβακερά γάντια από καουτσούκ όταν τα χέρια σας είναι μέσα στο νερό. Λιμάρετε απαλά τυχόν εμπλοκές των νυχιών ή ανομοιόμορφες άκρες, ώστε να μην οδηγήσουν σε περισσότερες ρωγμές.

Ψωρίαση

Το σώμα σας χρειάζεται συνήθως εβδομάδες για να δημιουργήσει κύτταρα δέρματος. Εάν τα κάνει σε λίγες μόνο ημέρες, έχετε μια δερματική πάθηση που ονομάζεται ψωρίαση. Μπορεί να επηρεάσει και τα νύχια των χεριών και των ποδιών σας.

Θα μπορούσατε να έχετε ψωρίαση μόνο στα νύχια σας ή θα μπορούσατε να έχετε φολιδωτό κοκκίνισμα σε άλλα σημεία του σώματός σας. Σε κάθε περίπτωση, επισκεφτείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει ένα φάρμακο που βοηθάει.

Αναιμία

Το σώμα σας χρειάζεται σίδηρο για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια που μπορούν να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλους τους ιστούς σας. Εάν δεν έχετε αρκετό σίδηρο, έχετε μια κατάσταση που ονομάζεται αναιμία. Τα σκασμένα νύχια μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα. Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για αναιμία. Το ίδιο μπορεί και ορισμένες καταστάσεις όπως τα έλκη και ο καρκίνος.

Εάν νομίζετε ότι έχετε αναιμία, μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε τι την προκαλεί. Μπορεί να χρειαστεί να παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου κάθε μέρα. Εάν η περίπτωσή σας είναι σοβαρή, θα μπορούσατε να κάνετε μετάγγιση αίματος ή ενδοφλέβια θεραπεία.

Νόσος του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής σας είναι ένας αδένας στο λαιμό σας. Παράγει ορμόνες που ελέγχουν πολλά από τα πράγματα που κάνει το σώμα σας, όπως η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός. Εάν ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες, έχετε υποθυρεοειδισμό.

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε με το γιατρό σας. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να ελέγξει πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής σας. Μπορεί να χρειαστεί να παίρνετε ένα χάπι κάθε μέρα για να δώσετε στο σώμα σας την ορμόνη που δεν μπορεί πλέον να παράγει ο θυρεοειδής σας.

Μυκητιασική λοίμωξη

Μια μαγιά ή μούχλα μπορεί να εισέλθει στο νύχι σας και να προκαλέσει μόλυνση, κάνοντας τα νύχια σας πιο πιθανό να σπάσουν ή να σπάσουν. Είναι πιο κοινό στα νύχια των ποδιών σας παρά στα νύχια των χεριών σας. Μπορεί να ακούσετε τον γιατρό σας να το αποκαλεί ονυχομυκητίαση. Μια μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας δώσει συνταγογραφούμενα αντιμυκητιακά χάπια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να βγάλουν το νύχι.

Ανεπάρκεια βιοτίνης

Είναι σπάνιο, αλλά μπορεί να έχετε ραγισμένα νύχια επειδή δεν λαμβάνετε αρκετή βιοτίνη στη διατροφή σας. Τα συμπληρώματα βιοτίνης μπορεί να βοηθήσουν. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τρώτε περισσότερο κρέας, αυγά, ψάρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες.

Πρόληψη ραγισμένων νυχιών

Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση των νυχιών σας:

  • Διατηρήστε τα όσο το δυνατόν καθαρά και στεγνά.
  • Κόψτε τα νύχια σας ευθεία με κοφτερό ψαλίδι ή κουρευτική μηχανή. Στρογγυλοποιήστε ελαφρά τις άκρες.
  • Χρησιμοποιείτε τακτικά λάδι νυχιών ή λοσιόν χεριών.
  • Δοκιμάστε ένα λουτρό παραφίνης, στο ινστιτούτο νυχιών ή στο σπίτι, για να ενυδατώσετε τα χέρια σας.
  • Αποφύγετε τα μανικιούρ, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν βερνίκια νυχιών και βερνίκια.
  • Μην χρησιμοποιείτε τα νύχια σας ως εργαλεία για να κάνετε πράγματα όπως το άνοιγμα δοχείων αναψυκτικού.
  • Φοράτε γάντια όταν πλένετε πιάτα και κάνετε άλλες δουλειές του σπιτιού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι λευκές κηλίδες στα νύχια σας

Τι προκαλεί τις μυκητιάσεις του δέρματος και πώς να τις προλάβετε

8 Tips για υγιή και περιποιημένα νύχια

Πλύσιμο χεριών: Νέες οδηγίες εστιάζουν στα υγιή νύχια & την απολύμανση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

9 λύσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Κατάθλιψη αυτοφροντίδα: Το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ υποφέρει από κατάθλιψη κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οικογενειακές διαμάχες, απώλεια της παραγωγικότητας της εργασίας και δυστυχία για το άτομο που επηρεάζεται από την πάθηση και τους γύρω τους.

Παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για την υγεία

Υγεία selfcare: Ο ΠΟΥ συνιστά παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για κάθε χώρα και οικονομικό περιβάλλον, ως κρίσιμο μονοπάτι για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας, την προώθηση της υγείας, τη διατήρηση της ασφάλειας του κόσμου και την εξυπηρέτηση των ευάλωτων.