Αυτοφροντίδα

Μπάλα γυμναστικής γραφείο: Είναι καλό να χρησιμοποιείτε μια μπάλα γυμναστικής ως καρέκλα γραφείου;

Μπάλα γυμναστικής γραφείο: Είναι καλό να χρησιμοποιείτε μια μπάλα γυμναστικής ως καρέκλα γραφείου;

Μπάλα γυμναστικής γραφείο: Πολλαπλές μελέτες επιβεβαιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, από την επιβράδυνση του μεταβολισμού σας έως την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη.

Πολλαπλές μελέτες επιβεβαιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, από την επιβράδυνση του μεταβολισμού σας έως την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη. Εκτός από την εξουδετέρωση αυτού με το να σηκώνονται συχνά και να μετακινούνται, μερικοί άνθρωποι βάζουν μια μπάλα γυμναστικής -που ονομάζεται επίσης μπάλα γιόγκα, μπάλα ισορροπίας ή μπάλα σταθερότητας- στη θέση της κανονικής καρέκλας του γραφείου τους για να επιτύχουν “ενεργό κάθισμα”.

Αντί για την πεσμένη και κακή στάση του σώματος που μπορεί να συμβεί ακόμη και με τις εργονομικές καρέκλες γραφείου, η θεωρία είναι ότι το να κάθεσαι σε μια μπάλα γυμναστικής αναγκάζει το σώμα σας να κάνει συνεχώς μικρές προσαρμογές στον πυρήνα και το κάτω μέρος του σώματός σας. Η ελπίδα είναι ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δύναμη της κοιλιάς και την καλύτερη στάση του σώματος. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι το να κάθεσαι για μεγάλες χρονικές περιόδους δεν είναι υγιές. Όμως, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα μιας μπάλας γυμναστικής ως καρέκλας γραφείου, τα αποτελέσματα είναι πιο μικτά.

Οφέλη από την χρήση μιας μπάλας γυμναστικής ως κάθισμα

Υπάρχουν πολλά αντιληπτά οφέλη από τη χρήση μιας μπάλας γυμναστικής, όπως βελτιωμένη στάση, περισσότερη ενέργεια και καλύτερη συνολική ισορροπία. Δεδομένου ότι η μπάλα προκαλεί συχνές αλλαγές θέσης, μπορεί επίσης να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη, πράγμα που σημαίνει περισσότερες θερμίδες που καίγονται. Οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2017 παρακολούθησαν πώς τα σώματα αντιδρούσαν σωματικά σε μια περίοδο καθίσματος 10 λεπτών.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να κάθεσαι σε μια μπάλα σταθερότητας ενεργοποιούσε τους κάτω μύες του σώματος. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την αντοχή του πυρήνα. Πολλοί υποστηρικτές πιστεύουν περαιτέρω ότι το να κάθεσαι σε μια μπάλα ενθαρρύνει την άσκηση. Μόλις έχετε τη μπάλα πρόχειρη, είναι εύκολο να σηκωθείτε από το γραφείο και να κάνετε μερικές κινήσεις ενίσχυσης του πυρήνα.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ελάχιστη έως καθόλου σχέση μεταξύ της χρήσης μιας μπάλας γυμναστικής στο χώρο εργασίας και των υποτιθέμενων οφελών. Στην πραγματικότητα, ορισμένες από τις έρευνες δείχνουν την πιθανότητα τραυματισμού.

  • Καμία ενεργοποίηση του πυρήνα: Οι ερευνητές διχάζονται στη θεωρία ότι το να κάθεσαι σε μια μπάλα γυμναστικής αυξάνει τη δύναμη του πυρήνα. Ενώ μια ανάλυση διαπίστωσε ότι αυτή η μορφή ενεργού καθίσματος εμπλέκει τους μυς του πυρήνα4, άλλες δεν βρήκαν διαφορά στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται ο πυρήνας μεταξύ μιας μπάλας γυμναστικής και μιας κανονικής καρέκλας γραφείου.
  • Ασήμαντη καύση θερμίδων: Εάν υπάρχει αυξημένη ενεργειακή δαπάνη όταν κάθεστε σε μια μπάλα γυμναστικής, είναι πιθανό να είναι κλασματική και όχι αρκετή για να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία από το να κάθεστε πολύ, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015.
  • Αυξημένος πόνος: Το να κάθεστε για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη6, αλλά η χρήση μιας μπάλας σταθερότητας μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Μια μελέτη βρήκε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς που χρησιμοποίησαν την μπάλα ανέφεραν κάποιο πόνο κατά τη χρήση της.
  • Μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού: Επειδή μια καρέκλα με μπάλα γυμναστικής είναι ασταθής, υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού εάν χάσετε την ισορροπία σας και πέσετε από την μπάλα. Μπορεί επίσης να τραυματιστείτε αν σπάσει ενώ κάθεστε πάνω του.

Εάν αισθάνεστε πόνο όταν χρησιμοποιείτε μια μπάλα γυμναστικής ως καρέκλα, συζητήστε το με τον ιατρό σας και σκεφτείτε να διακόψετε τη χρήση.

Προφυλάξεις

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε μια μπάλα γυμναστικής στο γραφείο σας, λάβετε υπόψη αυτούς τους παράγοντες για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη νέα σας καρέκλα και να διασφαλίσετε την ασφάλεια.

Σκεφτείτε το μέγεθος

Το ύψος, η γωνία και το επίπεδο φουσκώματος της μπάλας σας κάνουν τη διαφορά. Οι μηροί σας θα πρέπει να έχουν ελαφρώς κλίση προς τα κάτω αντί να είναι 90 μοίρες. Αλλά η μπάλα δεν πρέπει να είναι τόσο ψηλή ώστε να καταλήγετε να ισορροπείτε τους καρπούς σας στο πληκτρολόγιο. Ιδιαίτερα κατά την αρχική χρήση —και εάν έχετε την ελευθερία να προσαρμόσετε τη θέση εργασίας σας— μπορεί να είναι χρήσιμο να τοποθετήσετε την μπάλα σας μπροστά από έναν τοίχο για να σας πιάσει αν κυλήσετε.

Ένα στρώμα άσκησης κάτω από την μπάλα σας μπορεί να προσφέρει μαξιλάρι και υποστήριξη για τον ίδιο λόγο. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μια βάση ή πλαίσιο για να κρατήσετε την καρέκλα σας με μπάλα στη θέση της. Μερικοί παρέχουν ακόμη και οσφυϊκή υποστήριξη, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για το κάτω μέρος της πλάτης σας προωθώντας μια πιο υγιή στάση (εφόσον δεν αλλάζει πολύ τη στάση σας, αυξάνοντας έτσι την καταπόνηση της πλάτης).7

Προσθέστε χρόνο σταδιακά

Όταν ξεκινάτε να χρησιμοποιείτε μια μπάλα ως καρέκλα, ξεκινήστε με μισή ώρα ή λιγότερο. Χτίστε τον χρόνο σας κάθε μέρα για να δείτε πώς τον ανέχεστε.

Εναλλακτικές για τις καρέκλες με μπάλα γραφείου

Μπορεί να θέλετε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ μιας εργονομικής καρέκλας γραφείου, μιας καρέκλας με μπάλα και άλλων μορφών ενεργών θέσεων εργασίας. Εκτός από τις σφαιρικές καρέκλες με σκελετό, τροχούς και οσφυϊκή υποστήριξη, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως:

  • Ένα καθιστικό γραφείο
  • Ένα γραφείο για διάδρομο
  • Ένας επιτραπέζιος κύκλος
  • Ένα ενεργό μαξιλάρι καθίσματος

 

Η έρευνα δείχνει ότι πολλές από αυτές τις επιλογές μπορούν να αυξήσουν την ενεργειακή δαπάνη χωρίς να βλάψουν την ικανότητά σας να εκτελείτε τις εργασίες σας. Και μπορεί να είναι εξίσου άνετες (αν όχι περισσότερο) από το να κάθεστε σε μια καρέκλα. Ωστόσο, η τακτική ορθοστασία, το περπάτημα και τα διαλείμματα είναι πιθανώς καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Το παρατεταμένο, συνεχές κάθισμα είναι πιο προβληματικό από τον συνολικό χρόνο καθίσματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί το διαδίκτυο να επηρεάσει τον προσωπικό μας χρόνο;

6 εύκολες ασκήσεις για να χάσετε βάρος μπροστά στην τηλεόραση [vid]

Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ανοχή σας στον πόνο

Ο ολέθριος συνδυασμός υψηλού σωματικού λίπους & χαμηλής μυϊκής μάζας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε μετά το φαγητό;

Γεύμα ξεκούραση: Ανθυγιεινές συνήθειες όπως το να ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα και να πίνετε τσάι/καφέ μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που καταναλώνετε.