Αυτοφροντίδα

Ξύλινο πάτωμα: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσετε τα ξύλινα πατώματα;

Ξύλινο πάτωμα: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσετε τα ξύλινα πατώματα;

Ξύλινο πάτωμα: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να σφουγγαρίσετε τα ξύλινα δάπεδα, ώστε να αποτρέψετε τη φθορά και τον αποχρωματισμό;

Τα ξύλινα δάπεδα είναι μια εξαιρετική, μακράς διαρκείας επιλογή για κάθε σπίτι, καθώς είναι τόσο ανθεκτικά όσο και διαχρονικά. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν καθαρά – ειδικά επειδή συχνά δεν αναμειγνύονται καλά με πολύ νερό. Επειδή το σφουγγάρισμα με σαπούνι και νερό είναι η συνήθης επιλογή για τον καθαρισμό οποιουδήποτε σκληρού δαπέδου, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε πώς να προσεγγίσετε τον καθαρισμό δαπέδων από σκληρό ξύλο σε σημεία με μεγάλη κίνηση, όπως κουζίνες και εισόδους.

Τα καλά νέα είναι ότι λίγο νερό είναι μια χαρά. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι το παν είναι η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερου νερού και η χρήση των σωστών τεχνικών στεγνώματος στη συνέχεια.  Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να σφουγγαρίσετε τα ξύλινα δάπεδα, ώστε να αποτρέψετε τη φθορά και τον αποχρωματισμό;

Ο καλύτερος τρόπος για να σκουπίσετε δάπεδα από σκληρό ξύλο

Ακόμη και τα σφραγισμένα ξύλινα δάπεδα είναι επιρρεπή σε ζημιές από το νερό, καθώς χρειάζεται μόνο η ελάχιστη ποσότητα στάσιμου νερού για να «διεισδύσει στις ραφές και τα κενά μεταξύ των ξύλινων σανίδων, προκαλώντας πρήξιμο και παραμόρφωση», εξηγεί η Karina Toner, ειδικός καθαρισμού στο Spekless Cleaning. «Είναι σημαντικό να σκουπίζετε αμέσως τυχόν διαρροές ή περίσσεια νερού κατά τη διαδικασία καθαρισμού για να προστατεύσετε το ξύλο και να διατηρήσετε την ακεραιότητά του», συμβουλεύει.

Επιλέξτε το σωστό προϊόν καθαρισμού

«Δεδομένου ότι η υγρασία είναι ο εχθρός σε αυτήν την κατάσταση καθαρισμού, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό προϊόν καθαρισμού για το φινίρισμα του δαπέδου σας για να αποτρέψετε την πρόκληση περιττής πίεσης και ζημιάς στο ξύλο», λέει ο Ryan Knoll, ειδικός καθαρισμού και ιδρυτής των υπηρεσιών καθαρισμού Tidy Casa. «Δεν δημιουργούνται όλα τα καθαριστικά ξύλινων δαπέδων το ίδιο», συνεχίζει.

«Εάν το δάπεδο είναι λαδωμένο σκληρό ξύλο, για παράδειγμα, τότε πρέπει να επιλέξετε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για αυτό το φινίρισμα», λέει. «Ωστόσο, τα περισσότερα δάπεδα από σκληρό ξύλο είναι σφραγισμένα (συνήθως με ουρεθάνη ή λάκα) και δεν είναι τόσο ευαίσθητα σε διαφορετικά διαλύματα καθαρισμού», προσθέτει.

Εφαρμόστε πρώτα σε μια μικρή περιοχή

Πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε υγρό διάλυμα, θα πρέπει πρώτα να σκουπίσετε ή να σκουπίσετε την περιοχή με ηλεκτρική σκούπα, προσέχοντας την ηλεκτρική σας σκούπα για να βεβαιωθείτε ότι δεν γρατσουνίσετε την επιφάνεια με μια βούρτσα χτυπήματος ή τους τροχούς ή το κεφάλι. Είναι καλή ιδέα να αφαιρέσετε τυχόν χαλιά ή έπιπλα με τον τρόπο πριν τα σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα σε περίπτωση που τυχόν πέσουν υπολείμματα από αυτά κατά τη μετακόμιση.

Στύψτε καλά την σφουγγαρίστρα

«Αν θέλετε να αποφύγετε να ξαναφτιάχνετε ξύλινα δάπεδα ή να ανακαινίζετε δάπεδα από σκληρό ξύλο, τότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή σφουγγαρίστρα και τη σωστή ποσότητα υγρού όταν πρόκειται για πραγματικά σφουγγάρισμα», λέει ο Ryan Knoll, ειδικός καθαρισμού. «Χρησιμοποιήστε σφουγγαρίστρα με μαλακή κεφαλή χωρίς μεταλλικά σύρματα για να αποφύγετε το ξύσιμο και βουτήξτε τη σφουγγαρίστρα στον κάδο του διαλύματος. Πάντα να στύβετε τη σφουγγαρίστρα πριν αγγίξετε στο πάτωμα», συνεχίζει ο Ράιαν. Η σφουγγαρίστρα σας θα πρέπει να είναι «υγρή, αλλά όχι υπερβολικά υγρή».

Χρησιμοποιήστε πανί με μικροΐνες

Εάν παρατηρήσετε κάποια επίμονα σημάδια κατά το σφουγγάρισμα, τότε μπορεί να χρειαστούν επεξεργασία με ένα πανί από μικροΐνες, εξηγεί η Muffetta Krueger, ειδικός καθαρισμού και ιδιοκτήτρια του Mufetta’s Domestic Assistants. «Για μικρές διαρροές ή τοπικούς λεκέδες, βρέξτε ένα πανί ή ένα σφουγγάρι από μικροΐνες με ένα ήπιο καθαριστικό δαπέδου από ξύλο ειδικά σχεδιασμένο για τον τύπο δαπέδου σας.», εξηγεί. «Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε προϊόν καθαρισμού.»

Στεγνώστε τελείως

Το πλήρες στέγνωμα του δαπέδου μετά το σφουγγάρισμα είναι το τελευταίο σημαντικό βήμα κατά το σφουγγάρισμα δαπέδων από σκληρό ξύλο για την αποφυγή λεκέδων νερού και παραμόρφωσης. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε μια καθαρή, στεγνή κεφαλή σφουγγαρίστρας για αυτό ή μια παλιά καθαρή πετσέτα κουζίνας για να απομακρύνετε τυχόν νερό. Εάν γίνει σωστά, δεν θα χρειαστεί να αφαιρέσετε λεκέδες νερού από το ξύλο και θα σας πάρει μόνο λίγα λεπτά.

Μπορεί επίσης να θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα στην περιοχή μετά το στέγνωμα για να βοηθήσετε να απομακρύνετε γρήγορα τυχόν υπερβολική υγρασία που έχει μείνει πίσω. Αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά είναι μια καλή συμβουλή αν θέλετε ηρεμία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καθαρίστε το παιδικό δωμάτιο εύκολα και γρήγορα

Ένα καθαρό σπίτι βοηθάει στην ψυχική ευεξία

Πώς αλλάζει η ζωή μας θετικά σε ένα tiny home;

Μην ξεχνάτε την κουζίνα κατά τον ανοιξιάτικο καθαρισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε πρέπει να ασκείστε; Πριν ή μετά το φαγητό;

Προπόνηση: Το φαγητό πριν από την προπόνηση μπορεί να προσφέρει ενέργεια και να ενισχύσει την απόδοση, ενώ η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα