Αυτοφροντίδα

Κατάθλιψη Συμπτώματα: Άφουγκράσου το σώμα σου

Κατάθλιψη Συμπτώματα: Άφουγκράσου το σώμα σου

Κατάθλιψη Συμπτώματα: Δεν συνδυάζουμε συχνά την κατάθλιψη με σωματικό πόνο, αλλά η έρευνα δείχνει ότι αυτή η ψυχική ασθένεια μπορεί πραγματικά να βλάψει.

Η κατάθλιψη πονάει. Και ενώ συχνά συνδυάζουμε αυτήν την ψυχική ασθένεια με συναισθηματικό πόνο όπως θλίψη, κλάμα και αισθήματα απελπισίας, η έρευνα δείχνει ότι η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί και ως σωματικός πόνος. Στους κινέζικους και κορεατικούς πολιτισμούς, η κατάθλιψη θεωρείται μύθος. Έτσι, οι ασθενείς, που δεν γνωρίζουν ότι ο σωματικός πόνος μπορεί να είναι σημάδι ψυχολογικής δυσφορίας, πηγαίνουν στους γιατρούς για να θεραπεύσουν τα σωματικά τους συμπτώματα και δεν στοχεύσουν στην κατάθλιψη. Αλλά το να γνωρίζουμε ότι αυτά τα φυσικά συμπτώματα σχετίζονται με την κατάθλιψη είναι εξίσου σημαντικό με το να αναγνωρίζουμε τη μακρά λίστα με συναισθηματικά συμπτώματα της ψυχικής νόσου.

Κόπωση ή σταθερά χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας. Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα κατάθλιψης. Περιστασιακά βιώνουμε όλοι χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και αισθανόμαστε νωθροί το πρωί, ελπίζοντας να μείνουμε στο κρεβάτι και να παρακολουθούμε τηλεόραση αντί να πηγαίνουμε στη δουλειά. Ενώ πιστεύουμε συχνά ότι η εξάντληση οφείλεται στο άγχος, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Ωστόσο, σε αντίθεση με την καθημερινή κόπωση, η κόπωση που σχετίζεται με την κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης, συναισθήματα ευερεθιστότητας και απάθειας.

Μειωμένη ανοχή στον πόνο. Νιώθετε ποτέ σαν τα νεύρα σας να καίγονται, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε κανένα φυσικό λόγο για τον πόνο σας; Όπως αποδεικνύεται, η κατάθλιψη και ο πόνος συνυπάρχουν συχνά. Μία μελέτη του 2015 έδειξε συσχέτιση μεταξύ ατόμων που έχουν κατάθλιψη και μειωμένη ανοχής στον πόνο, ενώ μια άλλη μελέτη το 2010 έδειξε ότι ο πόνος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε άτομα που έχουν κατάθλιψη.

 

Πόνος στην πλάτη ή μυϊκός πόνος παντού. Μπορεί να νιώθετε εντάξει το πρωί, αλλά μόλις είστε στη δουλειά ή καθίσετε σε ένα σχολικό γραφείο, η πλάτη σας αρχίζει να πονάει. Θα μπορούσε να είναι άγχος ή θα μπορούσε να είναι κατάθλιψη. Παρόλο που σχετίζονται συχνά με κακή στάση ή τραυματισμό, οι πόνοι στην πλάτη μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα ψυχολογικής δυσφορίας. Μια ερευνητική μελέτη του 2017 Καναδών φοιτητών Πανεπιστημίου βρήκε μια άμεση σχέση μεταξύ κατάθλιψης και πονόδοντων.

Πονοκέφαλοι. Σχεδόν όλοι βιώνουν περιστασιακούς πονοκεφάλους. Είναι τόσο συνηθισμένοι που συχνά τους αντιμετωπίζουμε ως τίποτα σοβαρό. Οι αγχωτικές καταστάσεις εργασίας, όπως η σύγκρουση με έναν συνάδελφο, μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν αυτούς τους πονοκεφάλους. Ωστόσο, ο πονοκέφαλός σας μπορεί να μην προκαλείται πάντα από άγχος, ειδικά αν έχετε ανεχτεί τον συνάδελφό σας στο παρελθόν. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στους καθημερινούς πονοκεφάλους, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης.

Προβλήματα στα μάτια ή μειωμένη όραση. Βρίσκετε ότι ο κόσμος φαίνεται θολός; Ενώ η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τον κόσμο να φαίνεται γκρίζο και ζοφερό, μια ερευνητική μελέτη του 2010 στη Γερμανία δείχνει ότι αυτή η ανησυχία για την ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει πραγματικά την όραση. Σε αυτή τη μελέτη 80 ατόμων, τα άτομα με κατάθλιψη είχαν δυσκολία να δουν διαφορές σε ασπρόμαυρο. Γνωστό στους ερευνητές ως «αντίληψη αντίθεσης», αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τον κόσμο να φαίνεται θολό.

Πεπτικά προβλήματα ή ακανόνιστα προγράμματα του εντέρου. Τα πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια μπορεί να είναι ενοχλητικά και άβολα. Συχνά προκαλείται από τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερικούς ιούς. Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι η ενόχληση του εντέρου προέρχεται από μια φυσική ασθένεια. Αλλά συναισθήματα όπως η θλίψη, το άγχος και η συντριβή μπορούν να διαταράξουν το πεπτικό μας σύστημα. Μια μελέτη του 2011 προτείνει μια σχέση μεταξύ άγχους, κατάθλιψης και γαστρεντερικού πόνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να εκτελέσετε πειράματα συμπεριφοράς

Κατάθλιψη λόγω επαγγελματικού περιβάλλοντος

Περισσότερο βιολογικός παρά ποιητικός ο έρωτας

Οι 2 τύποι κατάθλιψης και τα βασικά συμπτώματα

4 βήματα για να αποβάλλεις το συναίσθημα της αχρηστίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κάντε την οικονομική ευεξία μέρος του σχεδίου αυτοφροντίδας σας

Budgeting: Το οικονομικό άγχος μπορεί να μετατραπεί σε σωματικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις και κακή έκβαση για άλλες ασθένειες. Τα χρήματα είναι επίσης μια από τις κύριες αιτίες διαζυγίων.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Πρήξιμο κοιλιά: Οι ασκήσεις, τα συμπληρώματα και τα μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη μείωση του φουσκώματος και οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του.

7 Tips για τη φροντίδα του εαυτού σας

Ηρεμία και χαλάρωση: Προσθέστε στο πρόγραμμά σας τη φροντίδα του εαυτού σας και γίνετε εσείς η προτεραιότητά σας. Μάθετε εδώ πώς θα το καταφέρετε αυτό.