Αυτοφροντίδα

Fomo: Η σίγαση του κινητού προκαλεί περισσότερο άγχος

Fomo: Η σίγαση του κινητού προκαλεί περισσότερο άγχος

Fomo: Αυτό είναι το συμπέρασμα από μια νέα μελέτη που διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι με Fomo ελέγχουν τα τηλέφωνά τους πολύ πιο συχνά, όταν τα έχουν σε σίγαση ή δόνηση. 

«Χωρίς καθαρό ήχο, άτομα με υψηλό FOMO – Fear Of Missing Out – ή αλλιώς σύνδρομο των social media μπορεί να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Mengqi Liao, υποψήφιος διδάκτορας στις σπουδές επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Penn State. Για τη μελέτη, το 42% των 138 χρηστών iPhone επέλεξαν τη λειτουργία δόνησης. Το 8,7% ήταν σε αθόρυβη λειτουργία και οι υπόλοιποι κράτησαν τα κινητά τους σε ήχο για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Πριν από την έναρξη, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια έρευνα για να δουν αν είχαν FOMO και ενεργοποίησαν το εργαλείο Screen Time στα τηλέφωνά τους, ώστε να μπορούν να αναφέρουν ακριβή δεδομένα στους ερευνητές. Όσοι έκαναν σίγαση των τηλεφώνων τους μέτρησαν τον υψηλότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έλεγχαν το τηλέφωνό τους πιο συχνά από τους συμμετέχοντες που δεν σίγησαν τη συσκευή τους.

Ο χρόνος στην οθόνη του τηλεφώνου δεν ήταν μόνο υψηλότερος στα άτομα με FOMO, αλλά η σίγαση των ειδοποιήσεων αύξησε επίσης τα συναισθήματα άγχους τους. “Αντί να σβήσουν ή να απενεργοποιήσουν όλες τις ειδοποιήσεις από τα τηλέφωνά τους για να αποφύγουν περισπασμούς, οι χρήστες με υψηλό FOMO θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τη ρύθμιση ειδοποιήσεων και να απενεργοποιήσουν επιλεκτικά ορισμένες ειδοποιήσεις”, πρότεινε ο Liao.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενεργοποιούνται οι ειδοποιήσεις από τη στενή οικογένεια και φίλους για να μετριάσουν το άγχος, πρόσθεσε. «Ελπίζουμε ότι η μελέτη μας θα μπορούσε να εμπνεύσει πιο εξατομικευμένο σχεδιασμό για ειδοποιήσεις ή καλύτερο σχεδιασμό που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών στα κινητά τηλέφωνα», σημείωσε ο Liao. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Computers in Human Behavior.

Δύο εξωτερικοί εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ότι η υπέρβαση του συνδρόμου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα απαιτεί περισσότερα από το να σιγήσετε τη συσκευή σας. Οι θεραπευτές λένε συχνά στους ανθρώπους να απενεργοποιούν τα τηλέφωνά τους για να είναι πιο παρόντες στην καθημερινότητά τους, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι αυτό το βήμα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για ορισμένους ανθρώπους, δήλωσε η Thea Gallagher, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη. “Τα δεδομένα δείχνουν κάτι διαφορετικό εάν έχετε FOMO: Στην πραγματικότητα θα ελέγχετε ψυχαναγκαστικά το τηλέφωνό σας ακόμη περισσότερο επειδή νομίζετε ότι χάνετε ειδοποιήσεις”, εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο «φόβος μη μείνεις εκτός από όσα συμβαίνουν γύρω σου» αναδείχθηκε από την παγκόσμια κατάρρευση του facebookfomo

Γιατί θα πρέπει να μειώνουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα social media

Social media και ψυχολογική επιρροή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η αυτοφροντίδα βοηθά στην σκέψη και στον έλεγχο του άγχους;

Φροντίδα: Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι η καθημερινή επαφή με τη φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ παράλληλα μας βοηθά να βελτιώσουμε την υγεία μας

Είστε εξ αποστάσεως εργαζόμενος; 5 έξυπνοι τρόποι για να παραμένετε συνδεδεμένοι και παραγωγικοί

«Με τη συνεχή καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να προσφέρουν εξαιρετική δουλειά, να υπερασπίζονται καινοτόμες ιδέες και να είναι ο καλύτερος εαυτός τους», εξήγησε ο Tipton. Επαινέστε δημόσια, δώστε σχόλια ιδιωτικά

6 Συμβουλές για όμορφη επιδερμίδα

Επιδερμίδα: Εάν θέλετε να εξομαλύνετε τον τόνο του δέρματός σας, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών συμπεριφοράς και φυσικών συστατικών.

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

Επιτραπέζια: Τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να προσφέρουν πολλά εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, που κυμαίνονται από βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες έως αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.