Αυτοφροντίδα

Φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις: H άσκηση και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μειώνουν την κόπωση

Φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις: H άσκηση και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μειώνουν την κόπωση

Φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις: Η σωματική δραστηριότητα και οι θεραπείες γνωστικής συμπεριφορικής προσέγγισης μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την κόπωση σε άτομα με παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αξονική σπονδυλίτιδα και ο λύκος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Aberdeen.

Αυτές οι καταστάσεις, γνωστές συλλογικά ως φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις (IRD), επηρεάζουν περίπου 800.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 80% αυτών ζουν με κόπωση καθημερινά, μια ακραία σωματική και ψυχική κούραση που επηρεάζει την ικανότητα των ασθενών να συγκεντρωθούν, να πάνε στη δουλειά και να ζουν ανεξάρτητα. Αυτό θεωρείται το πιο σημαντικό σύμπτωμα της IRD μετά τον πόνο. Η μελέτη LIFT παρέχει νέα στοιχεία ότι οι θεραπείες χωρίς φάρμακα όπως η σωματική δραστηριότητα και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία θα πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος της θεραπείας της IRD στην κλινική πράξη.

«Η κούραση επηρεάζει πραγματικά αυτό που μπορείς να κάνεις», λέει η Wendy Booth, 57 ετών, που ζει με λύκο και σύνδρομο Sjögren. “Αν κάνω κάποια δουλειά στον κήπο μια μέρα, ξέρω ότι θα την πληρώσω την επόμενη. Πρέπει πραγματικά να μάθετε πώς να ρυθμίζετε τον εαυτό σας, αλλά ενώ προσπάθησα, δεν κατάφερα ποτέ να συγκρατηθώ.” Η πρώτη στο είδος της μελέτη, με επικεφαλής τα πανεπιστήμια του Αμπερντίν και της Γλασκώβης, συνέκρινε τρεις διαφορετικούς τύπους περίθαλψης, όπως παρέχονται σε 368 άτομα με διάφορες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις. Διαπίστωσαν ότι τα εξατομικευμένα προγράμματα σωματικής δραστηριότητας που παραδόθηκαν μέσω τηλεφώνου και οι γνωστικές συμπεριφορικές προσεγγίσεις βελτίωσαν σημαντικά την κόπωση στην ομάδα μελέτης σε σύγκριση με εκείνες που λαμβάνουν συνήθη φροντίδα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Rheumatology.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν και του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης με το NHS και άλλους ακαδημαϊκούς εταίρους, όπως το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Kings College του Λονδίνου, το Καληδονιακό Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, είναι η μεγαλύτερη που εξετάζει την κόπωση- συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε ένα πλήθος διαφορετικών IRD. Οι συμμετέχοντες της μελέτης στους οποίους ανατέθηκαν προσωπικά προγράμματα φυσικής δραστηριότητας έλαβαν κατά μέσο όρο πέντε συνεδρίες 45 λεπτών σε διάστημα 30 εβδομάδων. Όσοι έλαβαν γνωστικές συμπεριφορικές προσεγγίσεις έκαναν κατά μέσο όρο οκτώ συνεδρίες την ίδια περίοδο. Και οι δύο παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τοπικούς επαγγελματίες ρευματολογίας του NHS.

Η ομάδα που έλαβε «συνήθη φροντίδα» έλαβε ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο Versus Arthritis για την κόπωση. Οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν στα προγράμματα προσωπικής φυσικής δραστηριότητας και τις γνωστικές συμπεριφορικές προσεγγίσεις είχαν και διατήρησαν στατιστικά και κλινικά σημαντικές μειώσεις στη σοβαρότητα και τον αντίκτυπο της κόπωσης σε μια ποικιλία καταστάσεων IRD. Τα οφέλη διατηρήθηκαν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων θεραπείας. Και οι δύο παρεμβάσεις βελτίωσαν επίσης την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων στον ύπνο και την ψυχική τους υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Eξειδικευμένη φυσιοθεραπεία βελτιώνει τη σεξουαλική υγεία γυναικών με σκληρόδερμα

Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Ρευματολογίας

Διαγνωστικά μέσα ιατρικής ακρίβειας για τις ρευματικές παθήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

Επιτραπέζια: Τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να προσφέρουν πολλά εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, που κυμαίνονται από βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες έως αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα ενώ έχει ζέστη;

Ύπνος: Η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει φυσιολογικά λίγο κατά τη διάρκεια του ύπνου και ένα δροσερό περιβάλλον ύπνου είναι ιδανικό για έναν καλό ύπνο.

Ξέρατε ότι το Feng Shui μπορεί να διατηρηθεί και στις διακοπές σας;

Feng Shui: Το Φενγκ Σούι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να κάνετε αυτό το ονειρεμένο ταξίδι αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το ίδιο το ταξίδι. Σας εξηγούμε πώς χρησιμοποιείτε το Φενγκ Σούι στο ταξίδι.