Αυτοφροντίδα

Ενυδάτωση υγεία: Ο ρόλος της ενυδάτωσης και της πρόσληψης υγρών στο χτίσιμο ενός υγιούς σώματος

Ενυδάτωση υγεία: Ο ρόλος της ενυδάτωσης και της πρόσληψης υγρών στο χτίσιμο ενός υγιούς σώματος

Ενυδάτωση υγεία: Το νερό παραμένει το πιο ουσιαστικό μέρος της ζωής μας, το να παραμένουμε ενυδατωμένοι έχει κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. 

Το νερό παραμένει το πιο ουσιαστικό μέρος της ζωής μας, το να παραμένουμε ενυδατωμένοι έχει κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Άρα αρκετή ποσότητα νερού και βέλτιστη πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη. Η βέλτιστη πρόσληψη υγρών είναι η ιδανική ή η καλύτερη ποσότητα υγρών που πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο προκειμένου να διατηρήσει τη σωστή ενυδάτωση και να υποστηρίξει τη συνολική του υγεία. Αν και θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο στην κατανάλωση υγρών γιατί ακόμα και το λίγο παραπάνω μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή. Αυτή η τέλεια ποσότητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας, το κλίμα και οι ατομικές συνθήκες υγείας. Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της κυκλοφορίας, της ρύθμισης της θερμοκρασίας και της σωστής λειτουργίας οργάνων και συστημάτων.

Πόσο είναι αρκετό;

Υπάρχουν διαφορετικοί αριθμοί για να δηλώσετε την ιδανική ποσότητα κατανάλωσης υγρών, δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά περίπου 3,7 λίτρα (ή περίπου 15 φλιτζάνια) συνολικής ημερήσιας πρόσληψης νερού για τους άνδρες και περίπου 2,7 λίτρα (ή περίπου 11 φλιτζάνια) για τις γυναίκες. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα ποτά και την περιεκτικότητα σε νερό από τα τρόφιμα.

Η βέλτιστη πρόσληψη υγρών διασφαλίζει ότι το σώμα έχει αρκετά υγρά για να εκτελεί τις λειτουργίες του αποτελεσματικά. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως κόπωση, πονοκεφάλους, μειωμένη γνωστική λειτουργία και ακόμη πιο σοβαρές καταστάσεις σε ακραίες περιπτώσεις. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη υγρών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανισορροπίες και προβλήματα υγείας, επομένως η εύρεση της σωστής ισορροπίας για τις ανάγκες ενός ατόμου είναι απαραίτητη.

Η απόδοση του εγκεφάλου βελτιώνεται

Η λήψη μιας ιδανικής ποσότητας υγρών μπορεί ακόμη και να αυξήσει την απόδοση του εγκεφάλου σας. Ίσως σκέφτεστε γιατί; Εδώ είναι λοιπόν μια απάντηση σε αυτό. Ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Αλλά η λήψη μιας ιδανικής ποσότητας μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές σας δεξιότητες, να σταθεροποιήσει τα συναισθήματά σας και ακόμη και να καταπολεμήσει το αίσθημα του άγχους.

Το πεπτικό σύστημα παραμένει υγιές

Η κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού μπορεί να βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί καλά. Είναι αρκετά απλό, η πέψη γίνεται πιο εύκολη καθώς το φαγητό χρειάζεται νερό για να ακολουθήσει πλήρως τη διαδικασία της πέψης.

Περισσότερη Ενέργεια

Η αφυδάτωση μπορεί να συμπιέσει όλη σας την ενέργεια. Έτσι, το να παραμένετε ενυδατωμένοι και να πίνετε ιδανική ποσότητα μπορεί να βοηθήσει τη ροή του οξυγόνου στο σώμα που θα αναζωογονήσει τα όργανά σας και θα σας κάνει να νιώθετε ενεργητικοί.

Απώλεια ή Διαχείριση βάρους

Η κατανάλωση νερού μεταξύ των γευμάτων μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση πληρότητας, μειώνοντας την επιθυμία για σνακ. Η αυξημένη πρόσληψη νερού πριν από τα γεύματα έχει συνδεθεί με μείωση βάρους, χαμηλότερο ΔΜΣ και βελτιωμένη σύσταση σώματος. Μια ελαφρά αύξηση στην πρόσληψη νερού (1%) οδήγησε σε λιγότερες θερμίδες που καταναλώθηκαν και μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης, χοληστερόλης, νατρίου και κορεσμένων λιπαρών.

Καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας

Η παραμονή ενυδατωμένη βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η αφυδάτωση αναγκάζει το σώμα να αποθηκεύει περισσότερη θερμότητα, καθιστώντας δυσκολότερη την ανοχή των καυτών θερμοκρασιών. Το πόσιμο νερό επιτρέπει την εφίδρωση, η οποία δροσίζει το σώμα και αποτρέπει καταστάσεις που σχετίζονται με τη θερμότητα.

Υγεία της καρδιάς

Το αίμα αποτελείται κυρίως από νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών , επηρεάζοντας τη λειτουργία της καρδιάς. Η σωστή ενυδάτωση υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς διατηρώντας την ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

Βελτιωμένη Αποτοξίνωση

Το επαρκές νερό υποστηρίζει τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος, εξαλείφοντας τα απόβλητα μέσω της ούρησης, της αναπνοής, της εφίδρωσης και των κινήσεων του εντέρου. Η ενίσχυση αυτών των διαδικασιών προάγει τη συνολική υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι κακό το ανθρακούχο νερό για εσάς;

Μπορεί ο καφές να μας αφυδατώσει;

Πώς τα ισοτονικά ποτά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας;

Πώς ο καύσωνας επηρεάζει την υγεία μας;

Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε ποτά με ηλεκτρολύτες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λόγοι για τους οποίους η προπόνηση Hollow Hold είναι η καλύτερη για τον κορμό σας

Hollow Hold: Ενώ όλες αυτές οι ασκήσεις που σας βοηθούν να αποκτήσετε μια καλή σωματική διάπλαση έχουν κάποιο ρόλο και στους μύες του πυρήνα σας, δεν είναι ακόμα το θεμέλιο ενός δυνατού και υγιούς σώματος. 

Πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή κρέμας στο σώμα μας;

Κρέμα σώματος: Η ενσωμάτωση μιας ενυδατικής κρέμας σώματος στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας να φαίνεται και να αισθάνεται καλύτερα, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τον τύπο του δέρματός σας.