Αυτοφροντίδα

Εναλλακτικές θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό

Εναλλακτικές θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός είναι διαταραχή του θυρεοειδούς, η οποία χαρακτηρίζεται από επιβράδυνση των λειτουργιών του οργάνου και συγκεκριμένα μειωμένη παραγωγή χρήσιμων ορμονών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως κόπωση, καταθλιπτική διάθεση και αυξημένο βάρος.

Ο γιατρός χορηγεί φαρμακευτική αγωγή, η οποία είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της δυσλειτουργίας, κυρίως την ουσία λεβοθυροξίνη. Αλλά ακόμα και με τα φάρμακα, συμπτώματα όπως η κόπωση, η αύξηση βάρους, οι πονοκέφαλοι και άλλα μπορούν να επιμείνουν και να ταλαιπωρήσουν τον ασθενή.

Οι συμπληρωματικές θεραπείες – που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την συμβατική πάντα αντιμετώπιση – μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα. Απλά βεβαιωθείτε ότι το έχετε πρώτα συζητήσει με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε καινούριο και μην παραλείπετε την φαρμακευτική σας αγωγή.

Βελονισμός

Η αρχαία αυτή τεχνική βοηθά στην ενεργοποίηση χημικών ουσιών που «σκοτώνουν» τον πόνο ή ενεργοποιούν την ροή και την πίεση του αίματος. Με αυτό τον τρόπο, έρευνα (αν και μικρή σε εύρος) εντόπισε μια μείωση στα συμπτώματα του θυρεοειδούς μετά από συνεδρίες βελονισμού για πάνω από 12 εβδομάδες.

Διαλογισμός

Πρόκειται για μια πρακτική χαλάρωσης νου και σώματος που αυξάνει την χαλάρωση και την ηρεμία, μειώνει την αρτηριακή πίεση, καταπραΰνει από συμπτώματα άγους και κατάθλιψης και βελτιώνει τη συνολική υγεία και την ψυχική ευεξία. Αν και υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία σύνδεσης του διαλογισμού με τον υποθυρεοειδισμό, πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει λόγω των επιδράσεων στο νευρικό σύστημα. Ο διαλογισμός μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία και γι’ αυτό συστήνεται η καθημερινή εξάσκηση για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Γιόγκα

Η γιόγκα βοηθά στην ενδοκρινική ισορροπία. Οι πρακτικές ασκήσεις όπως οι asanas (θέσεις) και οι pranayama (ασκήσεις αναπνοής) θεωρείται ότι εξισορροπούν συνολικά το ενδοκρινικό σύστημα. Η λειτουργία του θυρεοειδούς επηρεάζεται κατά πολύ από τον υποθάλαμο και την υπόφυση. Γι’ αυτό και αναφέρεται η ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στη γιόγκα και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Μασάζ

Η θεραπεία μασάζ έχει βρεθεί ότι βοηθά σε διάφορες νόσους, από άγχος και κατάθλιψη μέχρι υπέρταση, προβλήματα με τον ύπνο, πόνο και άλλα. Αν και η θεραπεία αυτή δεν έχει μελετηθεί άμεσα σε σχέση με τον υποθυρεοειδισμό, θεωρείται ότι βοηθά το λεμφικό σύστημα και ενεργοποιεί τη ροή του αίματος, ευεργετικά στοιχεία για τον θυρεοειδή. Χρειάζεται όμως να βρείτε έναν επαγγελματία που να γνωρίζει.

Συμπληρώματα διατροφής

Ορισμένες θρεπτικές ουσίες – η τυροσίνη, το ιώδιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός – είναι απαραίτητα για τη σύνθεση της ορμόνης του θυρεοειδούς. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι να κάνετε εξετάσεις που θα σας δείξουν αν έχετε κάποια ανεπάρκεια/ έλλειψη σε θρεπτικό στοιχείο. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε να καταναλώσετε σε μορφή συμπληρώματος το θρεπτικό συστατικό που χρειάζεστε.

Άσκηση

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής λειτουργίας του θυρεοειδούς. Μια μικρή έρευνα του 2015 απέδειξε ότι η λειτουργία του θυρεοειδούς βελτιώθηκε σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό που ακολουθούσαν πρόγραμμα άσκησης. Συγκεκριμένα, η μέτριας έντασης αεροβική άσκηση (όπως το κολύμπι και η γιόγκα) συσχετίστηκε με καλύτερα αποτελέσματα παραγωγής της αντίστοιχης ορμόνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός - 2 βασικές τεχνικές για να ξεκλειδώσεις τις δυνάμεις του μυαλού σου

Γνώρισε τον εαυτό σου...

Διαίσθηση, τι ακριβώς είναι και πότε να την εμπιστευόμαστε;

Ένστικτο Διαίσθηση: Τι ακριβώς είναι  και  πότε να την εμπιστευόμαστε;  Υπάρχει μια περιοχή στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνη για αυτό που αποκαλούμε διαίσθηση και είναι πολύ ισχυρή.  Ο όρος διαίσθηση αναγνωρίζεται  ως «την ικανότητα να γνωρίζει, να κατανοεί ή να αντιλαμβάνεται κάτι καθαρά και άμεσα, χωρίς την παρέμβαση του λόγου» Και ίσως ο καλύτερος τρόπος […]

Οι τρεις βασικοί κανόνες για να απολαύσεις ένα power nap

Power nap: Ο Einstein, ο Winston Churchill, ο JFK, ακόμα και ο Leonardo Da Vinci, ήταν όλοι οπαδοί του μεσημεριανού ύπνου. Μπορεί αυτό να μην έχει καμία σχέση με ‘σένα, αλλά σίγουρα συναινεί στο ότι ένα πνευματικό διάλειμμα μία φορά την ημέρα, μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία.

Ασκήσεις για την βελτίωση της μνήμης

Μυαλό φροντίδα: Ασκήσεις για τη βελτίωση της μνήμης. Είναι πολύ απλές πρακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αυτό που χρειάζεται είναι η επιμονή, καθώς διαφορετικά δεν θα παρατηρήσετε καμία πρόοδο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η ικανότητα να θυμάστε είναι μειωμένη. Η γήρανση, η χρήση ορισμένων ουσιών ή ορισμένων διαταραχών υγείας είναι οι πιο συχνές […]

Σάρωση σώματος, η πιο ανακουφιστική τεχνική

Σώμα Διαλογισμός: Δοκίμασε κι εσύ την τεχνική  σάρωσης του σώματος. Φόβος, απογοήτευση, θλίψη, άγχος. Τα συναισθήματα προσκολλώνται οδυνηρά στο σώμα. Ένας τρόπος για να τα εντοπίσετε και να μειώσετε την επίδρασή τους είναι μέσω της τεχνικής σάρωσης σώματος. Πόνος στο στομάχι, πονοκέφαλοι, πόνος στην πλάτη, ένταση στον αυχένα, ταχυκαρδία, κράμπες. Τι άλλο και ποιος ξέρει […]

Πώς να προστατευθείτε από την καλά κρυμμένη ζάχαρη

Πολλές από τις τροφές που περιέχουν έξτρα ζάχαρη δεν είναι καν γλυκές, οπότε δεν τις υποψιαζόμαστε. Κάποιες άλλες θεωρούμε ότι είναι πιο «φυσικές», κάτι που δεν ισχύει αφού έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν προστεθεί και κάποια σάκχαρα για να βελτιωθεί η γεύση τους.

Πώς να φροντίσεις τον εαυτό σου μετά τον χωρισμό

Τέλος σχέσης: Πώς να φροντίσεις τον εαυτό σου μετά από έναν χωρισμό. Κανείς δεν θέλει να χωριστεί. Κανείς δεν θέλει να είναι αυτός που κάνει τη διάλυση. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι ο ένας είναι πιο δύσκολος από τον άλλο, αναπόφευκτα είναι χάλια ούτως ή άλλως. Αν σε παρατήσουν, ή αν είσαι ο σκουπιδιάρης, […]

Αυτοπραγμάτωση και πνευματικότητα...πώς θα την επιτύχεις;

Αυτο-υπέρβαση: Το θάρρος του να υπερβαίνεις τον εαυτό σου, είναι μια έννοια που συνδέεται στενά με την πνευματικότητα και έχει αποκτήσει δημοτικότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Αν και θεωρείται περίπλοκο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας και ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει διαφορετική αντίληψη σύμφωνα με τις αξίες τους, είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια γενική ιδέα […]

Κλείσε τα αυτιά σου σε ναρκισσιστικούς μονολόγους

Αυτοπροστασία: Πώς να βγεις από ναρκισσιστικούς μονολόγους. Έχετε πέσει θύμα εκείνων των ναρκισσιστικών μονόλογων που φαίνεται να μην έχουν τέλος; Έχετε νιώσει ποτέ συγκλονισμένοι από αυτούς και δεν ξέρετε πώς να τους σταματήσετε;  Έχουμε ακούσει όλοι έμπειρους ανθρώπους χωρίς ευαισθησία που κυριαρχούν στις συνομιλίες με υπερβολική ομιλία και λίγη ακρόαση. Αλλά αν αντιμετωπίζετε μια επιθετική […]