Αυτοφροντίδα

Δημιουργικότητα: 5 δραστηριότητες που ενισχύουν την ψυχική σας υγεία

Δημιουργικότητα: 5 δραστηριότητες που ενισχύουν την ψυχική σας υγεία

Δημιουργικότητα: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες μπορεί επίσης να υποστηρίξει και να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία.

Το σχέδιο, η ζωγραφική, η αναπαραγωγή μουσικής και το γράψιμο είναι όλα ευχάριστα δημιουργικά χόμπι που μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Ωστόσο, η δημιουργικότητα δεν ανεβάζει απλώς τη διάθεσή μας, καθώς πολλές μελέτες δείχνουν ότι η ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες μπορεί επίσης να υποστηρίξει και να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία. Πώς μπορούν οι δημιουργικές δραστηριότητες να ενισχύσουν την ψυχική σας υγεία;

Πώς η δημιουργικότητα μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας

Η δημιουργικότητα μπορεί να είναι ευεργετική τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας ευεξία. Δραστηριότητες όπως η τέχνη, το γράψιμο, ο χορός και η αναπαραγωγή μουσικής μπορούν να βοηθήσουν στην έκφραση του εαυτού μας, στην αντιμετώπιση τραυμάτων, στη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων, στην ανακούφιση του άγχους και ακόμη και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πρακτικές όπως η τέχνη αναφοράς και η μουσικοθεραπεία είναι επίσης αποτελεσματικές στη θεραπεία του τραύματος, του άγχους και των διαταραχών της διάθεσης, για να αναφέρουμε μόνο μερικά οφέλη.

  • Ζωγραφική: Υπάρχει λόγος που η τάση των βιβλίων ζωγραφικής για ενήλικες απογειώθηκε τόσο επιτυχώς. Ο χρωματισμός είναι μια κατευναστική δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο και το σώμα σας να χαλαρώσουν, προκαλώντας παρόμοια κατάσταση με τον διαλογισμό, καθώς μειώνει τις αγχωτικές σκέψεις ενός ανήσυχου νου.
  • Σχέδιο: Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο PubMed Central βρήκε σαφείς ενδείξεις ότι η ενασχόληση με καλλιτεχνικές δραστηριότητες έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Η τέχνη μάς δίνει έναν τρόπο να εκφραστούμε ή να εκφράσουμε πράγματα που μπορεί να δυσκολευτούμε πολύ να εκφράσουμε με λέξεις. Το σχέδιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος, να τονώσει τη δημιουργικότητά μας και να ανυψώσει την αυτοεκτίμησή μας, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό δημιουργικό χόμπι για την ψυχική μας ευεξία.
  • Δημιουργική Γραφή: Η δημιουργική γραφή δεν είναι μόνο για δημοσιευμένους συγγραφείς. είναι για όποιον αναζητά έναν εκφραστικό τρόπο να φροντίζει την ψυχική του υγεία. Μια μελέτη από την Ένωση Ψυχολογικής Επιστήμης εξηγεί ότι όταν οι άνθρωποι γράφουν για συναισθηματικές εμπειρίες, αυτό μπορεί να έχει σημαντική βελτίωση στη σωματική και ψυχική τους υγεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην επεξεργασία τραύματος. Η δημιουργική γραφή όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, αλλά μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και τη διάθεσή σας.

  • Παίζοντας ένα όργανο: Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο St. John Fisher αποκαλύπτει ότι το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της σύνδεσης και του συντονισμού μεταξύ της αριστερής πλευράς (κινητικές λειτουργίες) και της δεξιάς πλευράς (δημιουργικότητα) του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι το παίξιμο ενός οργάνου μπορεί να υποστηρίξει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες σε οποιαδήποτε ηλικία. Επιπλέον, η μουσικοθεραπεία είναι μια κλινική και βασισμένη σε στοιχεία πρακτική που χρησιμοποιεί μουσικές παρεμβάσεις για να βοηθήσει τα άτομα να επιτύχουν τους συγκεκριμένους στόχους τους στη θεραπεία.
  • Χορός: Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, ο χορός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εκφραστείτε και να τονώσετε τη διάθεσή σας. Μπορεί να ανυψώσει την αυτοεκτίμησή σας, να απελευθερώσει ενδορφίνες, να μειώσει το άγχος, να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία. Ο χορός σε μια ομάδα ή με έναν σύντροφο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε σχέσεις και να αποκτήσετε την αίσθηση του ανήκειν. Αλλά αν αισθάνεστε ντροπαλοί, είναι εύκολο να απολαύσετε τον χορό στην ιδιωτικότητα του σπιτιού σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές για να μπορείτε να διατηρήσετε την ισορροπία στην οικογένειά σας

Ποια είναι τα 5 στάδια του εργασιακού burnout;

Πώς το να μάθετε κάτι νέο ωφελεί την ψυχική σας υγεία

Οργανώστε τα παιχνίδια των παιδιών σας μετά τις διακοπές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tips για να φροντίσετε τα κατοικίδιά σας όσο το δυνατόν καλύτερα

Κατοικίδια: Να θυμάστε ότι η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση. Βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να παρέχετε δια βίου φροντίδα και προσοχή προτού φέρετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι σας.