Αυτοφροντίδα

Διαλογισμός οφέλη: Ο τακτικός διαλογισμός βοηθάει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων

Διαλογισμός οφέλη: Ο τακτικός διαλογισμός βοηθάει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων

Διαλογισμός οφέλη: Μελέτες έχουν δείξει ότι 15 λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και στην αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης.

Όταν λαμβάνετε έξυπνες αποφάσεις, συχνά πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τόσο θετικές όσο και αρνητικές πληροφορίες που μπορεί να είναι δύσκολες όταν αυτές προκαλούν ανησυχία και θυμό. Για παράδειγμα, συχνά οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξέρουν αν απέτυχαν σε μια εξέταση, για μια κακή ιατρική έκθεση ή για προδοσία στενού φίλου λόγω των συναισθημάτων που προκαλούν. Ωστόσο, μια τέτοια αποφυγή μπορεί να προσθέσει νέα επίπεδα στο υπό εξέταση ζήτημα.

Μια πρόσφατη μελέτη από τον Elliott Ash, καθηγητή Νομικής, Οικονομικών και Επιστήμης Δεδομένων στο ETH Zurich, μελέτησε αυτή την αποφυγή αρνητικών πληροφοριών ή γνωστικών προκαταλήψεων για να κατανοήσει πώς μπορεί να μειωθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν καλύτερες αποφάσεις. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο τακτικός ενσυνείδητος διαλογισμός μπορεί να μειώσει αυτή την τάση, σύμφωνα με δήλωση τύπου του ETH Zurich.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας είναι η πρακτική του να κάθεσαι ακίνητος με τα μάτια κλειστά, να παρατηρείς –αλλά δεν ανταποκρίνεσαι– την αναπνοή, τις σωματικές αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα, σύμφωνα με τη δήλωση. Προηγούμενη έρευνα έχει ρίξει φως στο πώς ο διαλογισμός έχει θετική επίδραση στο μυαλό και το σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι 15 λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και στην αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης.

Αυτή η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 261 συμμετέχοντες, έδειξε ότι βοηθά επίσης τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν αρνητικές πληροφορίες. «Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν διαλογισμό κάθε μέρα για δύο εβδομάδες ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι να παρατηρούν απλώς τα αρνητικά τους συναισθήματα και να τα αποδέχονται ήρεμα», είπε ο Ash στη δήλωση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ασκούσαν διαλογισμό ενσυνειδητότητας κάθε μέρα για δύο εβδομάδες είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποφύγουν τις αρνητικές πληροφορίες.

Αυτά τα ευρήματα έδειξαν πώς ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητα των ανθρώπων σε δυσάρεστα συναισθήματα, επιτρέποντάς τους να επεξεργάζονται αρνητικές πληροφορίες πιο αντικειμενικά. «Κάποιος που αντιμετωπίζει καλά τα αρνητικά συναισθήματα θα θέλει επίσης να μάθει τι θα μπορούσε να πάει στραβά ως αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης απόφασης», εξήγησε ο Ash στη δήλωση. Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση διαλογισμού θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν καλύτερες αποφάσεις.

Καθώς οι άνθρωποι που διαλογίζονται τακτικά είναι πιο πιθανό να συμβουλεύονται πληροφορίες στις οποίες μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά, τείνουν να είναι πιο ολοκληρωμένα ενημερωμένοι. Αυτά τα ευρήματα συμπληρώνουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2015, Ήρεμος και έξυπνος; Μια επιλεκτική ανασκόπηση των επιδράσεων του διαλογισμού στη λήψη αποφάσεων – που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology – η οποία πρότεινε ότι οι παρεμβάσεις διαλογισμού μπορεί να είναι αποτελεσματικές στην προώθηση της καλής λήψης αποφάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δραστηριότητες για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας

Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την ψυχική υγεία;

Xρήσιμα εργαλεία διαλογισμού για αρχάριους για βελτίωση της εστίασης και της άνεσης

Πότε είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για διαλογισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε μετά το φαγητό;

Γεύμα ξεκούραση: Ανθυγιεινές συνήθειες όπως το να ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα και να πίνετε τσάι/καφέ μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που καταναλώνετε. 

Βοήθεια σε εφήβους που κάνουν δημοσιεύσεις ότι θα αυτοκτονήσουν;

Αυτοτραυματισμός έφηβοι: Τα hashtags στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν στη διάδοση ιδεών, αλλά τι συμβαίνει όταν τα hashtags βοηθούν στη διάδοση επικίνδυνων σκέψεων και ενεργειών;