Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Πώς μπορούν οι μαμάδες να φροντίσουν την προσωπική τους ζωή;

Αυτοφροντίδα: Πώς μπορούν οι μαμάδες να φροντίσουν την προσωπική τους ζωή;

Αυτοφροντίδα: Η αυτοφροντίδα είναι η πρακτική της φροντίδας για την υγεία, την ευημερία και την ευτυχία του ατόμου. Είναι απαραίτητο συστατικό για την ανακούφιση από το στρες και την ευεξία.

Ας το παραδεχτούμε, το να είσαι μαμά είναι δύσκολο. Φαίνεται να υπάρχει ένας ατελείωτος κατάλογος εργασιών, θελημάτων, οικιακών και παιδικών δραστηριοτήτων. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο ταραχώδες αν ισορροπήσετε μια καριέρα εκτός σπιτιού. Με τόσο πολύ χρόνο αφιερωμένο στη φροντίδα της οικογένειας και την εξάντληση που επικρατεί, η εύρεση χρόνου για αυτοφροντίδα φαίνεται να είναι το πρώτο πράγμα που μένει έξω από ένα φορτωμένο πρόγραμμα.

Αυτοφροντίδα μαμάς

Η αυτοφροντίδα είναι η πρακτική της φροντίδας για την υγεία, την ευημερία και την ευτυχία του ατόμου. Είναι απαραίτητο συστατικό για την ανακούφιση από το στρες και την ευεξία. Το να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας μπορεί να αισθάνεστε επιεικής ή εγωιστής, αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Ακόμη και μικρές πράξεις αυτοφροντίδας ή ευγένειας μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των συναισθημάτων εξάντλησης, εξάντλησης, στρες και ακόμη και κατάθλιψης που αισθάνονται συχνά οι πολυάσχολες μητέρες.
Ακολουθούν μερικές γρήγορες συμβουλές για την εφαρμογή της αυτοφροντίδας:

 • Αναθέστε και ζητήστε βοήθεια.
  Είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι μπορεί να χρειάζεσαι βοήθεια ή να μην μπορείς να τα καταφέρεις όλα μόνος σου. Μια παλιά παροιμία λέει ότι χρειάζεται ένα χωριό για να φροντίσει μια οικογένεια, και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό. Βρείτε το χωριό σας και ζητήστε βοήθεια. Αποδεχτείτε βοήθεια όταν προσφέρεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μερικές επιπλέον πολύτιμες στιγμές για να εστιάσετε στον εαυτό σας. Μην φοβάστε να πείτε όχι σε δεσμεύσεις που δεν σας ενδιαφέρουν ή δεν έχετε χρόνο για αυτές.
 • Μείνετε οργανωμένοι.
  Κρατήστε έναν προγραμματιστή, ημερολόγιο ή λίστα με επερχόμενα ραντεβού και εργασίες για εσάς και την οικογένειά σας. Αποφύγετε το άγχος από το απροσδόκητο, όπως το σχολικό έργο που το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια για να ολοκληρώσει την τελευταία στιγμή. Δώστε προτεραιότητα στις εργασίες για να αποφύγετε την υπερένταση. Ξεκινήστε ολοκληρώνοντας τις πιο χρονοβόρες ή λιγότερο ενδιαφέρουσες εργασίες για να τις βγάλετε από τη μέση.
 • Επικεντρωθείτε στις βασικές συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής.
  Επιδιώξτε επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Προσπαθήστε να κάνετε καθημερινή σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα, με στόχο 150 λεπτά συνολικά την εβδομάδα. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή που αποτελείται από άπαχα κρέατα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά, το αλκοόλ και τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά. Πίνετε έξι έως οκτώ φλιτζάνια νερό καθημερινά.
 • Προγραμματίστε τον “χρόνο μου”.
  Προσθέστε ένα “ραντεβού” με τον εαυτό σας στο ημερολόγιό σας και προστατέψτε το. Για παράδειγμα, προγραμματίστε ένα μάθημα γυμναστικής, μεσημεριανό γεύμα με έναν φίλο ή καφέ με ένα καλό βιβλίο. Μόλις προγραμματιστεί η ημερομηνία, προσπαθήστε να την κρατήσετε όπως θα κάνατε για οποιοδήποτε άλλο ραντεβού.

Τα πιο σημαντικά συστατικά της αυτοφροντίδας είναι να είναι ρεαλιστική και σκόπιμη. Εάν το πρόγραμμά σας είναι ταραχώδες και χαοτικό, μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να περιμένετε ώρες την εβδομάδα να εστιάσετε σε δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης. Ξεκινήστε από μικρά με εφικτές προσδοκίες. Για παράδειγμα, το να αφιερώνετε 10 λεπτά την ημέρα για να εστιάσετε σε βαθιές αναπνοές, διαλογισμό ή θετικές επιβεβαιώσεις μπορεί να είναι το μόνο ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή. Χτίστε στα θεμέλια που έχετε φτιάξει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ανανέωση είναι η νέα αυτοφροντίδα

6 Tips αυτοφροντίδας για πολυάσχολους γονείς

Social media: Ο περιορισμός τους βελτιώνει την εικόνα σώματος για εφήβους & νέους

10 Ομαδικές δραστηριότητες αυτοφροντίδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυσικοί τρόποι για την αύξηση σεροτονίνης

Σεροτονίνη: Καταστήστε αυτούς τους φυσικούς τρόπους ενίσχυσης της σεροτονίνης μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας για έναν πιο ισορροπημένο και χαρούμενο τρόπο ζωής.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς φυσικά;

Πόδια: Πόνος; Κνησμός; Αίσθημα βάρους και κούρασης στα πόδια; Nυχτερινές κράμπες και οίδημα; Οι κιρσοί μπορούν να κάνουν την ενοχλητική τους εμφάνιση με διάφορους τρόπους.

Βρείτε νέες δραστηριότητες και ανακαλύψτε τον εαυτό σας

Χόμπι: Το να δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να ασκήσει μια μοναχική τέχνη που είναι αποκλειστικά για εσάς και την υγεία σας είναι μια βαθιά ικανοποιητική, θρεπτική προσθήκη σε κάθε ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης.

Πόδια: Γιατί είναι κρύα τα πόδια μου και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

Καθώς η αδρεναλίνη λόγω άγχους αυξάνεται, προκαλείται συστολή των αιμοφόρων αγγείων στην περιφέρεια, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στις εξωτερικές περιοχές του σώματος.

Περάστε την περίοδο των γιορτών χωρίς άγχος

Γιορτές: Με την ενσωμάτωση αυτών των στρατηγικών, τα άτομα μπορούν να πλοηγηθούν την περίοδο των διακοπών με μεγαλύτερη ευκολία, ενισχύοντας μια ισορροπία μεταξύ των εορταστικών δραστηριοτήτων και της προσωπικής ευημερίας.