Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Ένας ορισμός και τα είδη της

Αυτοφροντίδα: Ένας ορισμός και τα είδη της

Αυτοφροντίδα: Η αυτοφροντίδα όχι μόνο μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθήματα του στρες και του άγχους, αλλά σας προετοιμάζει καλύτερα για τις απαιτήσεις της ζωής. Είτε πρόκειται για τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, είτε για την οικογενειακή ζωή, μπορείτε να βοηθήσετε τους γύρω σας μόνο όταν έχετε φροντίσει σωστά τον εαυτό σας. 

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για την αυτοφροντίδα και στην πραγματικότητα η φροντίδα του εαυτού είναι κάτι πολύ προσωπικό. Κάτι που δουλεύει για έναν, δεν δουλεύει για όλους. Ωστόσο, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Δηλαδή, η φροντίδα του εαυτού μας δεν είναι στην ουσία παρά κάτι που κάνουμε σκόπιμα – ή σε ορισμένες περιπτώσεις, αποφεύγουμε να κάνουμε – έχοντας κατά νου τη δική μας ευημερία. Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε προάγει τη σωματική, συναισθηματική, ψυχολογική ή ακόμα και πνευματική ευεξία.

Τα είδη της ρουτίνας αυτοφροντίδας

Όσον αφορά τη σωματική υγεία, η αυτοφροντίδα συνήθως περιλαμβάνει τα εξής βασικά:

  • Ασκηση
  • Ισορροπημένη Διατροφή
  • Καλό και επαρκή Υπνος

 

Όσον αφορά την ψυχολογική πτυχή της, αυτό έχει να κάνει με το πώς διαχειρίζεστε τη συναισθηματική σας ευεξία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης και ακόμη και κοινωνικοποίηση με άλλους. Για την πνευματική ευημερία, ο καθένας δίνει διαφορετικό ορισμό. Για κάποιους, μπορεί να περιλαμβάνει τη θρησκεία, ενώ, για άλλους, μπορεί να αφορά τη σύνδεσή τους με τη φύση. Υπάρχουν πολλά περιθώρια για εξερεύνηση. Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει επίσης πράγματα που μπορείτε να σταματήσετε να κάνετε, όπως για παράδειγμα το να τσεκάρετε αέναα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι κακό να αποσυνδεόμαστε που και που και παίρνουμε λιγο χρόνο να αναπνεύσουμε.

Γιατί έχει σημασία η αυτοφροντίδα;

Η αυτοφροντίδα όχι μόνο μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθήματα του στρες και του άγχους, αλλά σας προετοιμάζει καλύτερα για τις απαιτήσεις της ζωής. Είτε πρόκειται για τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, είτε για την οικογενειακή ζωή, μπορείτε να βοηθήσετε τους γύρω σας μόνο όταν έχετε φροντίσει σωστά τον εαυτό σας. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η συμμετοχή σας σε δραστηριότητες που αγαπάτε και ξέρετε ότι σας κάνουν καλό. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι υπερβολικά περίπλοκο. Για την ακρίβεια μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να ακούσετε το αγαπημένο σας τραγούδι ή να αγκαλίασετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή το κατοικίδιό σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι σημαντική η αυτοφροντίδα για τους άνδρες;

Συμβουλές αυτοφροντίδας για καλύτερη ψυχική ευεξία

4 βήματα για μια πιο χαρούμενη ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι να κάνετε όταν έρθετε με ασθένεια που προκαλείται από την ζέστη;

Ζέστη ασθένειες: Το να αντιμετωπίζετε ασθένειες που προκαλούνται από τη ζέστη μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά το να μάθετε πώς να τις αναγνωρίζετε και να τις αντιμετωπίζετε έγκαιρα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας.

Απλές συμβουλές για να προστατέψετε τα μαλλιά σας καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει

Αναζητήστε ένα αντηλιακό που να προσφέρει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και εφαρμόστε το απευθείας στο εκτεθειμένο τριχωτό της κεφαλής κατά μήκος της χωρίστρας σας και κατά μήκος του μήκους εάν είστε έξω για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Σχεδιάζοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και πιθανώς να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Κηπουρική: Ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης

Η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι - είναι μια πολύπλευρη θεραπευτική δραστηριότητα που μπορεί να φωτίσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας.