Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Αλλάξτε καθημερινές συνήθειες και φροντίστε τον εαυτό σας

Αυτοφροντίδα: Αλλάξτε καθημερινές συνήθειες και φροντίστε τον εαυτό σας

Αυτοφροντίδα: Εάν προσπαθείς να αυξήσεις τη συνείδησή σου, φυσικά θα έχεις ήδη ακούσει για την έννοια του self – care ή αλλιώς της αυτοφροντίδας.

Αυτοφροντίδα: H αυτοφροντίδα, όπως υποδηλώνει και η ίδια λέξη, είναι η φροντίδα του εαυτού μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι, τείνουν να συνδέουν την έννοια αυτή, με μία μόνο από τις πτυχές της. Αυτή της περιποίησης του σώματος και της εξωτερικής εμφάνισης. Σίγουρα η περιποίηση του σώματος μας είναι πολύ σημαντική, αλλά υπάρχουν και άλλα που οφείλουμε να φροντίζουμε σε εμάς. Αλλάξτε την καθημερινότητά σας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Δοκίμασε τα εξής:

 • Journaling: Γράψτε, γράψτε, γράψτε! Για όσα σας εντυπωσιάζουν, για όσα επιθυμείτε, για όσα φοβάστε ή ακόμα και για τη θέση της γυναίκας στο κόσμο.
 • Διαλογισμός στοργικής καλοσύνης: Καθώς κάθεστε ήσυχα με τα μάτια κλειστά, επαναλάβετε αυτές τις δηλώσεις στον εαυτό σας: Είμαι ασφαλής / Είμαι υγιής / Είμαι ευτυχισμένος / Νιώθω άνετα στον κόσμο. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και μετά επαναλάβετε αυτές τις λέξεις μερικές φορές. Στη συνέχεια, καθίστε ήσυχα, τεντώστε και ανοίξτε τα μάτια σας.
 • Ζωγραφίστε: Αυτή είναι μια μορφή διαλογισμού. Αποκτήστε ένα βιβλίο ζωγραφικής mandala και χρησιμοποιήστε χρωματιστά μολύβια ή μαρκαδόρους για να συμπληρώσετε τα σχέδια.
 • Δημιουργήστε χαρούμενες στιγμές: Τέτοια τελετουργικά μπορεί να περιλαμβάνουν από ένα χαμόγελο σε αγνώστους, μέχρι μια αγκαλιά στους φίλους σας όταν τους συναντάται, ή ακόμα και την αποστολή ευγενικών κειμένων ή e-mail.
 • Κάθε μέρα, ασχοληθείτε τουλάχιστον με μία δραστηριότητα που θα σας προσφέρει ευχαρίστηση και γνώση: Διαβάστε βιβλία, πλέξτε, κάντε παζλ ή ασχοληθείτε με τη λύση σταυρόλεξων, γράψτε ένα ποίημα, κάντε μπάνιο.

 • Βγείτε στη φύση και αποσυνδεθείτε: Όταν είναι εφικτό, απενεργοποιήστε το κινητό σας και κάντε μια βόλτα ή καθίστε στη φύση.
 • Απολαύστε έναν καλό ύπνο.
 • Προτιμήστε μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στα βιολογικά τρόφιμα.
 • Απολαύστε τον καφέ, το τσάι ή το μεσημεριανό σας γεύμα με έναν στενό φίλο.
 • Τηρήστε ένα πρόγραμμα καθημερινής άσκησης.
 • Μείνετε μακριά από αρνητικούς ανθρώπους.
 • Τέλος, μια αγαπημένη στρατηγική αυτοφροντίδας είναι η Ενεργή Ακρόαση, ειδικά όταν πρόκειται για τον εαυτό σας: «Η δημιουργία φράσεων που μιλούν άμεσα με αυτό που νιώθετε σας συνδέει με την καρδιά σας. Το αποτέλεσμα είναι ότι νιώθετε βαθιά φροντίδα.”
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να ζητήσεις ευγενικά "Alone Time" μέσα στη σχέση

Από την αυτοφροντίδα στις σχέσεις φροντίδας

Τρεις πρακτικές για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

7 βήματα για να φροντίσετε τον εαυτό σας

Αυτοφροντίδα: Από τον διαλογισμό, μέχρι τη σημασία της άσκησης και τη δύναμη της αναπνοής, Εδώ δείτε έναν οδηγό self-care για να ξαναβρείτε τις ισορροπίες σας αυτές τις πρωτόγνωρες ημέρες.

10 Tips αυτοφροντίδας για χορευτές

Χορός: Οι παραδοσιακές δραστηριότητες αυτοφροντίδας δεν είναι απαραίτητα κατάλληλες για χορευτές, γι' αυτό φτιάξαμε μια λίστα με κορυφαίες συμβουλές για την αυτοφροντίδα που καλύπτουν τις μοναδικές ανάγκες των χορευτών.