Αυτοφροντίδα

Αρωματοθεραπεία – οφέλη: Ενίσχυση της αίσθησης ηρεμίας και ευεξίας

Αρωματοθεραπεία – οφέλη: Ενίσχυση της αίσθησης ηρεμίας και ευεξίας

Αρωματοθεραπεία - οφέλη: Έχουν περάσει πολλοί μήνες που βρισκόμαστε υπό τον κλοιό της πανδημίας και οι περισσότεροι αισθάνονται άγχος, κοινωνικά απομονωμένοι, ενώ μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν παρότι προσπαθούν. Αν και η αρωματοθεραπεία δεν είναι πανάκεια, είναι ένα από τα απλούστερα, ευκολότερα και πιο ευχάριστα εργαλεία αυτο-φροντίδας στο οπλοστάσιο των ολοκληρωμένων θεραπειών.

Η αρωματοθεραπεία είναι επίσης μία από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς συμπληρωματικές θεραπείες. Το άρωμα μας ενισχύει πάντα τη διάθεση, από την ευχαρίστηση να ξαπλώνετε σε καθαρά σεντόνια έως τη χαλάρωση που υπάρχει μέσα σε ένα ζεστό λουτρό στο τέλος της ημέρας.

Η μυρωδιά θεωρείται η παλαιότερη και λιγότερο κατανοητή από τις αισθήσεις μας. Ωστόσο, είναι γενικά αποδεκτό ότι τα αρώματα μας μεταφέρουν γρήγορα και δυναμικά στο παρελθόν, σε αγαπημένους ανθρώπους και αγαπημένα γεγονότα.

Τα αρώματα μπορούν να φέρουν το παρελθόν στο παρόν

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ένας από τους αγαπημένους σας συγγενείς που μύριζε πάντα έντονα, είτε τριαντάφυλλο είτε φράουλα. Οι αναμνήσεις της καλοσύνης και του ζεστού του χαμόγελου, τα φλογερά κόκκινα μαλλιά του και ο τρόπος με τον οποίο σας έκανε να νιώθετε αγάπη παραμένουν ζωηρά στο μυαλό σας πολλές δεκαετίες αργότερα όταν επανέρχεστε σε αυτή τη μυρωδιά. Αυτές οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα θα μπορούσε να επανενεργοποιούνται στιγμιαία κάθε φορά που μυρίζετε έλαιο τριαντάφυλλου.

Τα αρώματα ως “Θεραπεία”

Τεχνικά, η αρωματοθεραπεία είναι η σκόπιμη εφαρμογή αιθέριων ελαίων για την επίτευξη ενός επιθυμητού συναισθηματικού ή σωματικού οφέλους. Τα αιθέρια έλαια εξάγονται από φυτά και συνήθως εφαρμόζονται τοπικά αφού αραιωθούν σε νερό ή διαχέονται στον αέρα.

Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν έχετε συνειδητά σκεφτεί να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια για κάποιον συγκεκριμένο σκοπό, πολλές από τις κοσμικές εμπειρίες μας ενισχύονται από την αρωματοθεραπεία. Για παράδειγμα, αν έχετε απολαύσει ποτέ ένα φλιτζάνι τσαγιού Earl Grey με άρωμα περγαμόντο ένα κρύο απόγευμα, ή αν έχετε κάψει κεριά ή θυμίαμα για να δημιουργήσετε μια συγκεκριμένη διάθεση, έχετε κάνει αρωματοθεραπεία.

Η αρωματοθεραπεία είναι ένα κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, καθώς μπορούμε να ανακουφίσουμε το βήχα ή τη συμφόρηση με παστίλια ευκαλύπτου, να απομακρύνουμε τα έντομα το καλοκαίρι με cintorela ή να γυαλίσουμε τα έπιπλα με έλαιο λεμονιού, ενώ μασάμε τσίχλα μέντας για να ξυπνήσουμε μετά το γεύμα.

Επίσης, για αμέτρητους ανθρώπους, το άρωμα του πεύκου προκαλεί όχι μόνο σκέψεις δασικών δασών, αλλά και χειμερινές γιορτές και διακοπές και όλα τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτά.
Συνεπώς, τα αρώματα μπορούν πράγματι να λειτουργήσουν «θεραπευτικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η γιόγκα βοηθά την επιδερμίδα σου

Αναζωογόνησε σώμα και πνεύμα με μια βουτιά στη θάλασσα

Το σώμα μου δεν είναι βγαλμένο από περιοδικό αλλά το αγαπώ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το mindfulness βελτιώνει την ευημερία και τη σωματική υγεία

Διαλογισμός Mindfulness: Ο καθηγητής Jon Kabat-Zinn, ιδρυτής και πρώην διευθυντής της Κλινικής Μείωσης του Στρες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, βοήθησε να μπει η πρακτική του διαλογισμού του mindfulness στην επικρατούσα ιατρική και απέδειξε ότι η άσκηση και πρακτική του μπορεί να φέρει βελτιώσεις τόσο στα σωματικά όσο και στα ψυχολογικά συμπτώματα, καθώς και θετικές αλλαγές στην υγεία, τις στάσεις και τις συμπεριφορές.

Για καλύτερη διάθεση, συγκέντρωση και ανακούφιση από τον πόνο, κάντε διαλογισμό

Διαλογισμός: Μια ενδελεχής λίστα των οφελών του στην υγεία θα ήταν πιθανώς ανεξάντλητη, αλλά παρακάτω θα βρείτε ορισμένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του διαλογισμού, καθώς και τους λόγους που συνίσταται να τον εξασκείτε τακτικά στη ζωή σας.

Τέσσερις τεχνικές χαλάρωσης για όταν έχετε στρες

Τεχνικές χαλάρωσης: Εάν ξεκινήσετε την πρακτική, ίσως παρατηρήσετε ότι το μυαλό σας στην αρχή δεν θα σταματά να σκέφτεται και να πηδά από τη μία σκέψη στην άλλη. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να κρίνετε ωστόσο αυτές τις σκέψεις ή τα συναισθήματα που ανακινούνται. Απλώς παρατηρείστε τη διαδικασία και επιστρέψατε ξανά στο παρόν ή το στοχευμένο αντικείμενο ή mantra.

Χωρισμός : Συμβουλές για να τον ξεπεράσετε

Χωρισμός :Οι χωρισμοί και τα συναισθήματα που δημιουργούν είναι περίπλοκα. Ανακούφιση, σύγχυση, θλίψη, θλίψη - όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις στο τέλος μιας σχέσης.

Ο διαλογισμός αυξάνει την ψυχική ανθεκτικότητα

Διαλογισμός: Ο διαλογισμός σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το άγχος και να αποκρίνεστε με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής, κάτι που μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας και να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.