Αυτοφροντίδα

Αρωματικά κεριά: Πώς μπορούν να αποβούν επιβλαβή για την υγεία μας;

Αρωματικά κεριά: Πώς μπορούν να αποβούν επιβλαβή για την υγεία μας;

Αρωματικά κεριά: Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα επιβλαβών χημικών ουσιών από αρωματικά κεριά μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Σε έναν κόσμο γεμάτο στρες και άγχος, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε αρωματικά κεριά για να δημιουργήσουν μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο σπίτι τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα αρωματικά κεριά μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας.

Ποιες είναι οι επιβλαβείς χημικές ουσίες στα αρωματικά κεριά;

Τα αρωματικά κεριά συχνά περιέχουν χημικές ουσίες όπως:

 • Τοξικές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs): Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του λαιμού, καθώς και πονοκεφάλους και δυσκολία στην αναπνοή.
 • Φθαλικές ενώσεις: Αυτά τα χημικά μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των ορμονών και έχουν συνδεθεί με προβλήματα αναπαραγωγής και αναπτυξιακής διαταραχής.
 • Μεταλλικά βαρέα: Τα αρωματικά κεριά με μεταλλικό πυρσό μπορεί να απελευθερώνουν ίχνη βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος και ο κάδμιο, στην ατμόσφαιρα.

Πώς μπορούν τα αρωματικά κεριά να βλάψουν την υγεία σας;

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα επιβλαβών χημικών ουσιών από αρωματικά κεριά μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων:

 • Αλλεργίες και ερεθισμοί: Οι άνθρωποι με ευαισθησίες στις χημικές ουσίες μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως ρινική καταρροή, άσθμα και δερματικά εξανθήματα, όταν εκτίθενται σε αρωματικά κεριά.
 • Προβλήματα με την αναπνοή: Η έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες από αρωματικά κεριά μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα με την αναπνοή, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
 • Ψυχοσωματικά προβλήματα: Η έκθεση σε αρωματικά κεριά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες και κόπωση.

 

Πώς να προστατεύσετε την υγεία σας από αρωματικά κεριά;

Η καλύτερη μέθοδος για να προστατευτείτε από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες στις αρωματικά κεριά είναι να τις αποφύγετε εντελώς. Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να χρησιμοποιείτε αρωματικά κεριά, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

 • Αποφύγετε τα αρώματα με χημικό άρωμα. Προτιμήστε αρωματικά κεριά με φυσικά αρώματα, όπως λουλουδάτα ή φρουτώδη.
 • Μειώστε τον χρόνο καύσης. Μην αφήνετε τις αρωματικά κεριά να καίγονται για περισσότερο από 2-3 ώρες συνεχόμενα.
 • Κάψτε τα αρωματικά κεριά σε καλά αεριζόμενο χώρο. Μην τις ανάβετε σε κλειστούς χώρους, όπως υπνοδωμάτια ή μπάνια.
 • Διατηρείτε τα αρωματικά κεριά μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.
 • Επιλέξτε αρωματικά κεριά με φυτικό κερί. Τα φυτικά κεριά είναι λιγότερο πιθανό να απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στην ατμόσφαιρα.

Χρησιμοποιήστε αρωματικά κεριά μόνο περιστασιακά. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε αρωματικά κεριά κάθε μέρα. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, όπως το να ανάβετε κεριά με φυσική φλόγα ή να χρησιμοποιείτε διακοσμητικά φυτά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα κεριά βελτιώνουν την διάρκεια της αυτοφροντίδας;

Αλλάξτε το άρωμα στο δωμάτιό σας

Πώς μπορείτε να διακοσμήσετε το νέο σας δωμάτιο;

Γιατί το μπάνιο αποτελεί στιγμή χαλάρωσης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορούμε να χαλαρώσουμε το παχύ έντερο μας από τον ερεθισμό;

Ευερέθιστο έντερο: Με απλές αλλαγές διατροφής, διαχείριση του στρες και τακτική άσκηση, μπορείτε να χαλαρώσετε το ευερέθιστο έντερο και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Συνήθειες που σκοτώνουν την παραγωγικότητα και πώς να τις κόψετε

Το μεσημεριανό γεύμα ενώ εργάζεστε μπορεί να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της παραγωγικότητας υπό το πρόσχημα της πολλαπλής εργασίας, αλλά ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως σε περισσότερες από μία εργασίες τη φορά. Η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερες εργασίες προσπαθείτε να κάνετε ταχυδακτυλουργικά, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για ανακρίβειες.

Το ατμόλουτρο μπορεί να βλάψει το δέρμα μας;

Σάουνα: Δεν βλάπτει το δέρμα σας αρκεί να το χρησιμοποιείτε με σύνεση. Μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά τα χαλαρωτικά και αποτοξινωτικά οφέλη, αρκεί να ενυδατώνεστε σωστά και να ακούτε το σώμα σας.

Τι να κάνετε όταν έρθετε με ασθένεια που προκαλείται από την ζέστη;

Ζέστη ασθένειες: Το να αντιμετωπίζετε ασθένειες που προκαλούνται από τη ζέστη μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά το να μάθετε πώς να τις αναγνωρίζετε και να τις αντιμετωπίζετε έγκαιρα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας.

Απλές συμβουλές για να προστατέψετε τα μαλλιά σας καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει

Αναζητήστε ένα αντηλιακό που να προσφέρει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και εφαρμόστε το απευθείας στο εκτεθειμένο τριχωτό της κεφαλής κατά μήκος της χωρίστρας σας και κατά μήκος του μήκους εάν είστε έξω για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Σχεδιάζοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και πιθανώς να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.