Αυτοφροντίδα

Αλτρουισμός: Γιατί το να δίνεις περισσότερα ωφελεί ολόκληρη την κοινωνία;

Αλτρουισμός: Γιατί το να δίνεις περισσότερα ωφελεί ολόκληρη την κοινωνία;

Αλτρουισμός: Μην εκπλαγείτε αν βρείτε τον εαυτό σας να επωφελείται από μια μεγάλη δόση ευτυχίας στη διαδικασία της προσφοράς!

Η προσφορά έρχεται με πολλές διαφορετικές μορφές, όπως η αγορά ενός δώρου για κάποιον, η δωρεά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή ο εθελοντισμός σε μια τοπική κουζίνα ή καταφύγιο αστέγων κ.λπ. Έχει προταθεί ότι όταν δίνουμε σε άλλους, η ορμόνη, η ωκυτοκίνη, απελευθερώνεται και αυτό προκαλεί αισθήματα ζεστασιάς, ευφορίας και σύνδεσης με τους άλλους. Δείτε αυτούς τους 5 λόγους για τους οποίους πρέπει να δίνουμε περισσότερο:

Μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι

Τα καλά συναισθήματα αντικατοπτρίζονται στη βιολογία μας. Όταν οι άνθρωποι δίνουν, ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση, την κοινωνική σύνδεση και την εμπιστοσύνη, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα «ζεστής λάμψης». Αυτό ήταν εμφανές στη μελέτη του Michael Norton (Καθηγητής του Harvard Business School), όπου βρήκε ότι η διάθεση των συμμετεχόντων ανυψωνόταν περισσότερο δίνοντας χρήματα σε κάποιον άλλο, παρά τις προβλέψεις τους όπου πίστευαν ότι θα ένιωθαν καλύτερα να λάβουν.

Το να δίνεις κάνει καλό στην υγεία

Οι εκθέσεις έχουν δείξει ότι η παροχή σε άλλους έχει βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του HIV και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι ερευνητές προτείνουν ότι ο κύριος λόγος που το να δίνεις μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής υγείας και της μακροζωίας είναι επειδή βοηθά στη μείωση του στρες που συνδέεται με προβλήματα υγείας.

Η Stephanie Brown πραγματοποίησε μια μελέτη το 2003 σε ζευγάρια ηλικιωμένων, όπου διαπίστωσε ότι όσοι παρείχαν πρακτική βοήθεια ή συναισθηματική υποστήριξη σε φίλους, συγγενείς, συζύγους ή γείτονες, είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν σε μια περίοδο πέντε ετών από αυτούς που δεν βοηθάει καθόλου. Είναι ενδιαφέρον ότι η λήψη βοήθειας δεν συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Η προσφορά βοηθά στην κοινωνική σύνδεση

Όταν δίνετε σε άλλους, η γενναιοδωρία σας είναι πιθανό να ανταποκριθεί στη γραμμή κάποια στιγμή, μερικές φορές στο άτομο που δώσατε ή σε κάποιον άλλο. Επιπλέον, το να δίνεις στους άλλους σε κάνει να νιώθεις πιο κοντά σε αυτούς στους οποίους δίνεις, όπως και εκείνοι να νιώθουν πιο κοντά σε σένα. Η Lyubomirsky μοιράζεται στο βιβλίο της, The How of Happiness: «Το να είσαι ευγενικός και γενναιόδωρος σε οδηγεί να αντιλαμβάνεσαι τους άλλους πιο θετικά και πιο φιλανθρωπικά», και αυτό «ενισχύει μια αυξημένη αίσθηση αλληλεξάρτησης και συνεργασίας στην κοινωνική σου κοινότητα».

Το να δίνεις προκαλεί ευγνωμοσύνη

Το να δίνεις μπορεί να είναι ένας τρόπος έκφρασης ευγνωμοσύνης ή ενστάλαξης ευγνωμοσύνης, είτε βρίσκεσαι στο τέρμα που δίνει είτε παίρνεις. αυτή η ευγνωμοσύνη είναι απαραίτητη για την ευτυχία, την υγεία και τους κοινωνικούς δεσμούς. Για παράδειγμα, όταν εκφράζετε ευγνωμοσύνη με λόγια και πράξεις, ενισχύετε τη θετικότητα των άλλων καθώς και τη δική σας. Η καλλιέργεια αυτής της ευγνωμοσύνης στην καθημερινή ζωή είναι ένα από τα κλειδιά για την αύξηση της προσωπικής ευτυχίας, προτείνει η Ερευνήτρια Ευτυχίας, Barbara Fredrickson.

Το να δίνεις είναι μεταδοτικό

Όταν δίνουμε σε άλλους, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα κυματιστικό αποτέλεσμα και να ενθαρρύνει τους άλλους να κάνουν το ίδιο, αυξάνοντας κατά συνέπεια τη γενναιοδωρία μέσω της κοινότητάς μας. Μια μελέτη έδειξε ότι οι παρατηρητές της γενναιοδωρίας τους ενθάρρυναν να είναι γενναιόδωροι αργότερα, προς διαφορετικούς ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, κάθε άτομο σε ένα δίκτυο μπορεί να επηρεάσει δεκάδες ή και εκατοντάδες άτομα, μερικά από τα οποία δεν έχει γνωρίσει.

Έτσι, η προσφορά σας είναι πολύ περισσότερα από μια απλή αγγαρεία για το τέλος της χρονιάς είτε αγοράζετε δώρα, είτε προσφέρετε εθελοντικά τον χρόνο σας είτε δωρίζετε χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η προσφορά μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ισχυρότερες κοινωνικές συνδέσεις και θα μπορούσε ακόμη και να ενθαρρύνει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να δώσουν περισσότερα σε όλη την κοινότητα. Και μην εκπλαγείτε αν βρείτε τον εαυτό σας να επωφελείται από μια μεγάλη δόση ευτυχίας στη διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή σας σχετίζεται με την προσωπικότητά σας;

Εντοπίστηκε η υπεύθυνη περιοχή του εγκεφάλου για την αλτρουιστική συμπεριφορά

Η καλοσύνη ως ελιξίριο υγείας και ευτυχίας

Πως θα μπλοκάρουμε τα αρνητικά συναισθήματα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορούμε να αγαπάμε τον εαυτό μας;

Αυτογνωσία: Το να αγαπάς τη στάση σου είναι ένα συνεχές ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Περιλαμβάνει την αποδοχή του εαυτού, την αυτοσυμπόνια και τη δέσμευση για προσωπική ανάπτυξη.

Tips αυτοφροντίδας που δεν μας έμαθε κανείς

Selfcare: Με την πάροδο του χρόνου, η άσκηση της αυτοφροντίδας θα γίνει ένα φυσικό και ικανοποιητικό μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, συμβάλλοντας σε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή.