Αυτοφροντίδα

2021 Στόχος: Τα 5 “κλειδιά” για μια πιο υγιεινή διατροφή τον καινούριο χρόνο

2021 Στόχος: Τα 5 “κλειδιά” για μια πιο υγιεινή διατροφή τον καινούριο χρόνο

Αφού έχετε καταγράψει τις συνήθειές σας τώρα μπορεί να θέσετε τους στόχους για την επόμενη χρονιά. Θέλετε να χάσετε βάρος; Θέλετε να αποκτήσετε καλύτερη φυσική κατάσταση; Θέλετε να βελτιώσετε δείκτες υγείας όπως η αυξημένη χοληστερόλη και η γλυκόζη; Θέλετε να τρώτε περισσότερο σπιτικό φαγητό;

2021 Στόχος: Ο καινούργιος χρόνος είναι η εποχή που οι περισσότεροι θέτουμε τους στόχους για το νέο έτος. Αν μέσα σε αυτούς είναι και να ακολουθήσετε μία πιο υγιεινή διατροφή δείτε τα παρακάτω βήματα που θα σας βοηθήσουν.

Κάνετε έναν απολογισμό των διατροφικών σας συνηθειών του προηγούμενου έτους

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για τον προηγούμενο χρόνο καθώς θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις συνήθειες που πρέπει να διατηρήσετε κι εκείνες που πρέπει να βελτιώσετε.

  • Υπήρχαν αυξομειώσεις στο βάρος σας;
  • Τρώγατε ως επί το πλείστον στο σπίτι;
  • Πόσο συχνά παραγγέλνατε έτοιμο φαγητό;
  • Πίνατε αρκετό νερό;
  • Πόσο συχνά καταναλώνατε γλυκά και αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα;
  • Προσέχατε το μέγεθος της μερίδας σας;
  • Τσιμπολογούσατε συχνά εκτός των προγραμματισμένων γευμάτων σας;
  • Είσαστε σωματικά δραστήριοι;

Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να καταγράψετε τις απαντήσεις σας σε ένα σημειωματάριο.

Θέστε τους στόχους για το νέο έτος

Αφού έχετε καταγράψει τις συνήθειές σας τώρα μπορεί να θέσετε τους στόχους για την επόμενη χρονιά. Θέλετε να χάσετε βάρος; Θέλετε να αποκτήσετε καλύτερη φυσική κατάσταση; Θέλετε να βελτιώσετε δείκτες υγείας όπως η αυξημένη χοληστερόλη και η γλυκόζη; Θέλετε να τρώτε περισσότερο σπιτικό φαγητό;

Καθώς οι στόχοι μπορεί να είναι πολλοί, θα σας βοηθήσει να θέσετε επιμέρους στόχους για κάθε μήνα έτσι ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσετε και να διατηρήσετε τις αλλαγές που επιθυμείτε. Φροντίστε επίσης οι στόχοι σας να είναι συγκεκριμένοι. Μπορείτε για παράδειγμα να θέσετε ως στόχο τα 30 λεπτά περπατήματος ημερησίως και όχι ένα γενικό στόχο να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα. Όσο πιο συγκεκριμένος και μετρήσιμος είναι ο στόχος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον επιτύχετε!

Αξιολογήστε τις διατροφικές σας ανάγκες

Σύμμαχός σας σε αυτό είναι ένας πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν το βάρος και η σύσταση του σώματός σας βρίσκεται στο φυσιολογικό εύρος, αν οι διατροφικές σας συνήθειες προάγουν την υγεία σας, αν η διατροφή σας είναι επαρκής και σας προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή διαταραχή που χρήζει ιδιαίτερης διατροφικής αντιμετώπισης όπως υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, διαταραχές του πεπτικού κτλ, τότε ο διαιτολόγος θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες αναλόγως.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής και άσκησης

Αν θέλετε να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει η καταγραφή των διατροφικών σας συνηθειών και της άσκησης θα σας βοηθήσει να ελέγχετε την πρόοδό σας αλλά και να μη χάνετε το κίνητρό σας ακόμα και αν η εξέλιξή σας δεν είναι αυτή που είχατε υπολογίσει αρχικά. Μπορείτε να φτιάξετε το ημερολόγιό σας ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες. Αν για παράδειγμα θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να καταγράφετε και το βάρος σας. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, τότε είναι σημαντικό να καταγράφετε και την ποσότητα υγρών που καταναλώνετε. Αν πάσχετε από δυσκοιλιότητα ή ευερέθιστο έντερο, είναι σημαντικό να καταγράφετε επίσης και τη συχνότητα των κενώσεών σας έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε τις αντίστοιχες τροποποιήσεις στη διατροφή σας.

Μη χάνετε το κίνητρό σας!

Ο καθορισμός των στόχων σας και η σχεδίαση του πλάνου για να τους επιτύχετε είναι το εύκολο μέρος για να ξεκινήσετε τις αλλαγές που επιθυμείτε. Πολύ συχνά ωστόσο στην πορεία θα συναντήσετε εμπόδια που μπορεί να οφείλονται στο φορτωμένο εργασιακό πρόγραμμα, τις οικογενειακές υποχρεώσεις, την ψυχολογική κόπωση. Τότε ακριβώς είναι η στιγμή για να μην τα παρατήσετε και να μη χάσετε το κίνητρό σας! Σκεφτείτε ότι έχετε ήδη επιτύχει αρκετούς από τους στόχους σας και μην αισθάνεστε ενοχές ακόμα και αν έχετε βγει από το πρόγραμμά σας. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η αλλαγή σε κάθε συνήθεια χρειάζεται χρόνο, υπομονή κι επιμονή!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι Ιάπωνες μας δίνουν τα μυστικά τους για μακροζωία

Λειτουργούν πραγματικά οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Aπλό σχέδιο 3 βημάτων για να σταματήσετε την επιθυμία για ζάχαρη

Θέλεις να γίνεις αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος;

Αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι: Ποια είναι τα μυστικά επιτυχίας τους. Θέλεις να γίνεις αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος; Ναι, εσύ και σχεδόν όλοι οι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο θέλουν το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων είναι πραγματικά σε θέση να επιτύχουν αυτό το επίτευγμα.

Πώς θα σου φαινόταν να πιεις ένα καφεδάκι πριν τον ύπνο σου

Καφεΐνη και ύπνος: Ένας καφές πριν τον ύπνο είναι τελικά εμπόδιο. Σε ό,τι αφορά στην καφεΐνη και τον ύπνο, οι περισσότεροι ειδικοί θα έλεγαν ότι αυτό το δίδυμο έχει βραχώδη σχέση, στην καλύτερη περίπτωση. Φυσικά, όλοι απαντούν στην καφεΐνη διαφορετικά (κάποιοι μπορούν να ανεχτούν μια απογευματινή σιέστα, άλλοι σίγουρα θα είναι ξύπνιοι όλη τη νύχτα), αλλά γενικά, το διεγερτικό συνδέεται με έναν κακό κιρκάδιο ρυθμό και διαταραγμένο κύκλο ύπνου.

Ποια είναι τα ορυκτά που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά μετά την κολύμβηση

Ποια είναι τα ορυκτά εξαιτίας των οποίων αισθάνεσαι καλά μετά την κολύμβηση. Το πιο συνηθισμένο ορυκτό στο θαλασσινό νερό είναι το χλωριούχο. Για να μην εκληφθούν ως χλώριο, "Το χλωριούχο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ηλεκτρολύτες στο αίμα", σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Μίσιγκαν. Αλλά τι κάνει για την υγεία μας, συγκεκριμένα; Βοηθά να διατηρείται σε ισορροπία η ποσότητα υγρού μέσα και έξω από τα κύτταρα σας.

Αν νιώθεις χαμένος θέσε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου για να δεις πού βρίσκεσαι

Αισθάνομαι χαμένος: Οι ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου. Όταν αισθάνεστε χαμένοι, μπορούν να σας συνοδεύσουν σπασμωδικά συναισθήματα για το ποιοι είστε ή για το πού πηγαίνετε. Αυτές οι κρίσεις μπορούν να προκαλέσουν φουρτούνες που νομίζατε ότι ήταν ήρεμες. Ωστόσο, η καλύτερη απάντηση μπορεί να ξεκινήσει με την υποβολή μερικών ερωτήσεων.

Δείτε την απάντηση στο δίλημμα "καρδιά ή λογική"

Πολλές φορές η καρδιά είναι τυφλωμένη από έρωτα και αρνείται να δει το αυτονόητο. Αν για παράδειγμα η συμπεριφορά του συντρόφου μας μάς ταπεινώνει σαν άτομο, η λογική πρέπει να μπει μπροστά και να βάλουμε ένα τέλος.