Συνταγές

Νηστήσιμη συνταγή «Μπιφτεκάκια με κιμά σόγιας σε αραβική πίτα» από τον Δημήτρη Γρηγοράκη

Νηστήσιμη συνταγή «Μπιφτεκάκια με κιμά σόγιας σε αραβική πίτα» από τον Δημήτρη Γρηγοράκη

 

«Μπιφτεκάκια με κιμά σόγιας σε αραβική πίτα» ιδανική πρόταση υψηλής διατροφικής αξίας για χορτοφάγους και όχι μόνον…απο τον Δημήτρη Γρηγοράκη! 

 

Χρόνος προετοιμασίας: 15΄

Χρόνος μαγειρέματος: 15΄

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ:

  • 100γρ Κιμάς Σόγιας
  • 120γρ ψιλοκομμένο Πράσο
  • 70γρ Καρότο (ψιλοκομμένο)
  • 100γρ Κρεμμύδι
  • 100γρ Μανιτάρια φρέσκα
  • 1 κ.σ. Μουστάρδα
  • χυμό από ½ Λεμόνι
  • 1 φάκελος Πουρές
  • λίγο Αλεύρι
  • λίγο Ελαιόλαδο,
  • λίγο Ξύδι
  • Αραβικές πίτες (ατομικές ή μεγάλες)
  • Ντομάτα και Ρόκα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τον Κιμά Σόγιας της να βράσει σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Αφήνουμε 10-15 λεπτά να φουσκώσει, πλένουμε και στραγγίζουμε καλά.
  2. Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον κιμά σόγιας, το πράσο, το καρότο, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να βράσει.
  3. Μόλις πιει τα υγρά του και απομείνουν περίπου ½ φλιτζάνι νερού, προσθέτουμε τη μουστάρδα και το λεμόνι. Προσθέτουμε τον Πουρέ  σε σκόνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σφιχτό μίγμα.
  4. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο να παγώσει.
  5. Στη συνέχεια πλάθουμε μπιφτεκάκια, τα περνάμε από αλεύρι, τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα ραντίζουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (~250°C) μέχρι να πάρουν χρώμα.
  6. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια σόγιας σε αραβική πίτα (που έχουμε ζεστάνει ελαφρώς) με ντομάτα και ρόκα μαριναρισμένες σε ελαιόλαδο και ξύδι. Είναι υπέροχα και με ελαφριά σάλτσα ντομάτας!

 Διατροφικό σχόλιο: Η σόγια είναι διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που συμβάλλουν στη μυϊκή ενδυνάμωση και αντικαθιστά επάξια το κρέας στην περίπτωση της χορτοφαγίας και σε περιόδους νηστείας. Επίσης, παρέχει βιταμίνες της ομάδας Β, που βελτιώνουν τη μεταβολική και τη νευρική λειτουργία. Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σόγια διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα, που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το μίγμα των λαχανικών που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη συνταγή ενισχύει την απόδοση της συνταγής σε μονάδες ORAC, προσφέροντας αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 1.713

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 42,8%

Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Σκουφά 32 Κολωνάκι, Αθήνα Τ.Κ. 10673, Τηλ: 210-3647517, Fax: 210-3617502

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.