Συνταγές

Συνταγή για νοστιμότατα τσουρέκια

Συνταγή για νοστιμότατα τσουρέκια

 

Πάσχα χωρίς τσουρέκι και δη σπιτικό δεν νοείται! Τα τσουρέκια όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας θέλουν χρόνο και ηρεμία.

Υλικά:

2 1/2 κιλά αλεύρι

8 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους

2 κούπες γάλα

1 κιλόζάχαρη

500 γραμμ. μαργαρίνη

1 κούπα σπορέλαιο

2 κουταλάκια αλάτι

3 βανίλιες

2 πορτοκάλια χυμό και ξύσμα

8 γραμμ. μαχλέπι

8 γραμμ. κακουλέ

Εκτέλεση:

Διαλύουμε την μαγιά με χλιαρό νερό ή γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά μία κούπα αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα τον χυλό και σκεπάζουμε για μία ώρα.

Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και βάζουμε μέσα το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα από τα πορτοκάλια.

Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και σταδιακά ρίχνουμε μέσα τον χυμό πορτοκαλιού.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη μαζί  με το λάδι μας.

Σημειώνεται ότι το γάλα το ζεσταίνουμε μόνο του και το ρίχνουμε χλιαρό μέσα στην λεκάνη με το αλεύρι, την μαγιά, και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά και την μαργαρίνη/λάδι.

Ζυμώνουμε καλά, κυκλικά πάντα, από έξω προς τα μέσα.

Στο τέλος, ρίχνουμε και την  υπόλοιπη μαργαρίνη με το λάδι από το κατσαρολάκι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ζύμωμα.

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τυλίγουμε με σακούλα την λεκάνη μας και από πάνω βάζουμε μια κουβέρτα. Αφήνουμε δύο ώρες να φουσκώσει η ζύμη μας.

Ανοίγουμε, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε ακόμα μία ώρα να φουσκώσει.

Πλέκουμε τα τσουρέκια μας ότι σχέδιο θέλουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, περίπου 30 λεπτά.

Χτυπάμε ένα αυγό με ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα νουνού και αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι ή αμύγδαλα, αν θέλουμε.

Ψήνουμε στους 170°c στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν περίπου 35 έως 45 λεπτά. Αναλόγως το σχέδιο που θα πλάσουμε.

Αν τα βγάλετε από τον φούρνο μετά από 15 λεπτά, τυλίξτε τα με διάφανη μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά και φρέσκα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.