Συνταγές

«Χταπόδι στη σχάρα με πράσινη σαλάτα» με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

«Χταπόδι στη σχάρα με πράσινη σαλάτα» με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

 

«Χταπόδι στη σχάρα με πράσινη σαλάτα» μία νηστίσιμη συνταγή και πολύ νόστιμη.Ο απλούστερος τρόπος για να γευθούμε το χταπόδι.Παραπέμπει σε εικόνες παραλίας και μπορεί να συνδυάζεται θαυμάσια μαζί με το αγαπημένο μας ουζάκι.

 Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 μέτριο χταπόδι
  • 1κ.σ. αλάτι
  • 4κ.σ.ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι ή 2 κουτ. της σούπας ξίδι
  • 2κ.σ. ρίγανη

 Για τη σαλάτα

Ανάμικτα φύλλα από μαρούλι σαλάτα, μαρούλι ρόμαν, αντίδι, τρυφερές κορυφές από σπανάκι και φύλλα ρόκας

4κ.σ. ελαιόλαδο

2κ.σ. βαλσαμικό ξίδι

2κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο

 Eκτέλεση

  1. Κόβουμε το χταπόδι σε μέτρια κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τα ψήνουμε στη σχάρα, γυρνώντας τα από όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσουν καλά, αλλά να παραμείνουν μαλακά.
  2. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το λάδι με τη ρίγανη και το ξίδι ή το χυμό του λεμονιού. Μόλις βγάλουμε το χταπόδι από τη σχάρα και ενώ είναι ακόμη ζεστό, το περιχύνουμε με τη λαδορίγανη που ετοιμάσαμε.
  3. Για τη σαλάτα: πλένουμε τα φύλλα των σαλατικών και τα σκουπίζουμε καλά. Τα κόβουμε με τα χέρια μας σε μέτρια κομμάτια και τα ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα. Ραντίζουμε με λάδι και βαλσαμικό ξίδι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε αμέσως.

Διατροφικό σχόλιο: Μία γευστική και χορταστική συνταγή υψηλότατης διατροφικής αξίας με πολύ χαμηλή παροχή ενέργειας. Το χταπόδι μπορεί να καταναλώνεται χωρίς τύψεις από άτομα που ακολουθούν ένα διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Eνισχύει το μεταβολισμό, την καλή όραση και τη λειτουργία της καρδιάς χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Α φώσφορο, ω-3 και ω-6 λιπαρά.

Η παρουσία της πράσινης σαλάτας ενισχύει ακόμη περισσότερο τις συγκεκριμένες διατροφικές ιδιότητες προσδίδοντας πολύ υψηλή ποσότητα μονάδων ORAC και άφθονες φυτικές ίνες, οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία ολόκληρου του γαστρεντερικού συστήματος.

 ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 6.855

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 171,4%

Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Σκουφά 32 Κολωνάκι, Αθήνα Τ.Κ. 10673, Τηλ: 210-3647517, Fax: 210-3617502

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.