Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Κραμπλ με μήλα και αχλάδια

Συνταγή της ημέρας: Κραμπλ με μήλα και αχλάδια

 

Τα «κραμπλ», δημοφιλή και εύκολα γλυκίσματα των αγγλοσαξονικών λαών είναι ένας θαυμαστός συνδυασμός υλικών που τονίζει την αντίθεση τρυφερού και τραγανού. Βασικό τους υλικό είναι τα γλυκά και ζουμερά φρούτα της εποχής, καλυμμένα με ένα μείγμα από αλεύρι, ψίχουλα και βούτυρο. Μετά το ψήσιμο, τα φρούτα μελώνουν και γλυκαίνουν και η επικάλυψη γίνεται υπέροχα τραγανή και νόστιμη.

Χρόνος Προετοιμασίας:
30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 35΄ – 40΄

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζω τα μήλα και τα αχλάδια, τα κόβω στη μέση, αφαιρώ τα κουκούτσια και κόβω τη σάρκα σε μέτρια κομμάτια. Ραντίζω με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Τα βάζω σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζωτα μήλα, τα αχλάδια, τις σταφίδες, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού. Ζεσταίνω τα υλικά αυτά σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά και προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν και να μελώσουν. Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω το περιεχόμενο σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψάκι.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Σε ένα μπολ ανακατεύω τους λιναρόσπορους, το αλεύρι και το βούτυρο. Δουλεύω τα υλικά με τα δάχτυλα, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα σαν χονδρά ψίχουλα, κάπως νωπό.
Προσθέτω τις νιφάδες βρώμης, τους ηλιόσπορους και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύω πολύ καλά. Με ένα κουτάλι ρίχνω το μείγμα αυτό ομοιόμορφα επάνω στα φρούτα του ταψιού, καλύπτοντάς τα σχεδόν παντού, εκτός από ένα περιθώριο 1 – 2 εκ. από τα τοιχώματα του ταψιού.
Ψήνω το γλυκό για 35 – 40 λεπτά, μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν καλά και η κρούστα να γίνει ρόδινη και τραγανή. Σερβίρω το γλυκό χλιαρό.

Υλικά:
▪ για 6 – 8 άτομα
▪ 600 γρ. κόκκινα μήλα, κατά προτίμηση Ζαγοράς
▪ 400 γρ. αχλάδια, ώριμα και γερά
▪ χυμός από 1/2 λεμόνι
▪ ½ φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
▪ 4 κουτ. σούπας μέλι
▪ χυμός από 1 πορτοκάλι
▪ Για την τραγανή επικάλυψη
▪ 3 κουτ. σούπας λιναρόσποροι (τους βρίσκουμε σε μπαχαράδικα, πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής)
▪ 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪ 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), κομμένο σε μικρά κομματάκια
▪ 50 γρ. νιφάδες βρώμης
▪ 50 γρ. ηλιόσποροι (καθαρισμένοι και ανάλατοι)
75 γρ. καστανή ζάχαρη

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.